Az alábbi leírás szigorúan az én meglátásom, véleményem alapján íródott a mostanában kijövő
magyaroknak! (értelem szeruen a kalandoroknak szól, au-pair-nek, bentlakásos vendéglátósoknak, szakmunkásoknak ez az írás túlnyomó részben értelmetlen) Az alábbi írás az én egy éves tapasztalom alapján íródott, figyelembe véve körülbelül 60 lakótárs, és ennél sokkal több magyar sors megismerését.

Nagyban függ persze attól is a kintléted, hogy milyen célból vagy itt. Nagyon jól el lehet itt tölteni az idot munkával, meg a minimális alvással is, csak kérdés hogy megéri -e.

MUNKA

A legfontosabb, hogy az angliai munkaválalláshoz angol nyelv tudás szükségeltetik! Ebbol hármat különböztetek meg:

A.) - Alap szintu angol, vagy semmilyen (létige ragozás megy, de összfüggo irott vagy beszélt
mondatokat már nem tudsz lefordítani)
B.) - Középfokú angol (Közép alap: - általában otthon már tanultál angolt középiskolában, vagy
tanfolyamon. Írott szöveget már ugyahogy le tudsz fordítgatni, de beszéd döcög, és a beszélt angollal nehéz bármit is kezdeni; Közép felso: - újság 70%-t érted, beszélgetsz angolul, de még nem az igazi, a briteket továbbra sem nagyon érted)
C.) - Megérted a filmeket angol nyelven.

Ha az "A", "B" kategóriában érzed magad:

Tervezés:

- csak akkor gyere ki, ha a döntésed betonbiztos;
- feltétlenül valamelyik magyar szállásközvetito irodánál foglalj magadnak elore szállást, az elso
idokben ne is próbálj magad találni valamit (nagy a veszélye az átbaszásnak);
- készítsd fel magadat, hogy nagyon kemény lesz, és rabszolga munkát fogsz végezni
- otthon az utolsó idokben célirányosan tanuld az angolt, csak olyan szavakat amik a leendo itteni munkádhoz fognak kelleni. (takarítás, felszolgálás, konyhai kisegíto, raktári munka, gyári munka)

Kijövetel:

- Van pár magyar szállásközvetíto, regeljél, majd gyere ki. Nagyon fontos az idozítés, leginkább a szeptembert ajánlanám ugyanis mostantól decemberig nagyon pörög a vendéglátás, rendezvényezés, ezido alatt megtudod vetni a lábadat.
- Magyar szállásközvetítöktol sok jóra ne számíts, nagy valószínuséggel egy kis lyukban fogsz lakni az elso napokban, hetekben, aztán ha már kinnt vagy meglátod a helyzetet, és könyebben fogsz tudni lépni tovább. Készülj fel, hogy az elso idokben valószínüleg sokat fogsz költözködni amíg meg nem találod a számodra elfogadható szállást. (nagyjából mindegyik magyar iroda ugyanolyan szolgáltatást ad, bár a londonimagyarok.hu picit kiemelkedik a többi közül)

- 1-es,2-es maximum 3-as zónát ajánlom lakhatás szempontjából, 4-es vagy annál külsobb körzetekbe menni lakni csak akkor ajánlott, ha konkrét terved, vagy célod van Londoni munkával kapcsolatban.
- Agencykben általában hétfon - kedden lehet regisztrálni, ezért célszeru hétvégén jönni mert akkor van pár napod alkalmazkodni, körbenézni, kitapasztalni az itteni dolgokat.

- Az elso legfontosabb dolgok:
= Oyster Cardot venni (sok magyar úgy van vele, hogy csak busz bérletet vesz, mert az 8-10 fonttal olcsóbb hetente. Ugyanakkor azt nézve, hogy a busszal elso alakalommal kijove, nem ismerve a rendszert nagyon könnyen eltévedsz, illetve 1-2 órát utazva eleged lesz mindenbol már az elején egyszeruen nem éri meg hiába olcsóbb! Metróval sokkal könyebben, és hamarabb (akár egy óra utazást is számíthat) ott vagy mindenhol, illetve viszonyítási pontként mindenhol metró megállót adnak meg, szóval zónádnak megfelelo metrós, buszos heti oyster cardot vegyél.)
= Térképet venni (hogy pontosan meg tudd nézni, a metró megállótól merre van az adott cím. Neten is meg tudod nézni, de mi van ha épp nincs net, vagy útközben kell pontosítanod a címet?)
= Bankszámlát csinálni (Barclays-nél egyszeru, de akit ismerek mindenkinek volt már vele baj. Nekem is. Amit én mondok az a Lloyds. "Silver account" ami 8 fontba kerül havonta, de az elso három hónap ingyenes, kapsz hozzá Money Transfer Card-t, telefon biztosítást, túlfizetési határt, internet bankingot.)
= Telefonkártyát venni (Rengeteg lehetoséged van, minden szolgáltató nagyon olcsón adja a sim kártyát. "Pay as you go" - feltöltos kártya, És van a "monthly payment" elofizetés. Hazatelefonálni meg a "Lebara" szolgáltatóval nagyon olcsó. 4 pence percenként vezetékesre, 14 mobilra. Ha nem akarsz itt rögtön telefont venni, akkor kártyafüggetlent hozzál ki, ha az meg nincs, akkor itt is majdnem minden utca sarkon tudod függetleníteni 5 fontért. Garanciát nem vállalnak.)

Munkába állás, avagy az Agencyk kezelése:

- Általánosságban hétfon, és kedden lehet regisztrálni az Agencyknél, de ez erosen függ attól, hogy éppen van-e melójuk, illetve milyen hangulatban vannak az alkalmazottak. A regisztrálásnál - mint alapvetoen Angliában - az a lényeg, hogy tünj magabiztosnak! Esetleg legyen elore betanult szöveged ("szeretnék regisztrálni", "van tapasztalatom ... ebben abban", " ... ennyi ideje vagyok kint", stb
...)
- Regisztrációnál be kell mutatnod a munkaruhád: fekete cipo, fekete nadrág, fekete ing, fehér ing, csokornyakkendo, fekete mellény. A pincéreknek.
- Ha sikerült, akkor meg mehetsz is dolgozni.
- Csúsztatott heti fizetés van, azaz az eheti melódat jövohéten pénteken fizetik ki.
- Ha elküldenek egy helyre dolgozni, és elkezdted a munkát, négy óránál hamarabb nem küldhetnek el.

Minimum négy órát kell dolgoztatni. 8 óra melónál fél óra szünetet kötelesek adni. Ha dupla muszakot vállalsz akkor két muszak között el kell telnie 1, vagy 2 órának. Ha pedig elmész, de mégsincs meló, akkor 2 órát ki kell fizetnie az agencynek. A minimál bér jelenleg 5,52 ezt október környékén emelik majd.
- Általában a regisztrációt követo 2-3 nap training day, azaz dolgozol de nem kapsz érte pénzt.
- Nem muszáj minden munkát elvállalnod amit az agency ad. Nem muszáj olyan munkát végezned, ami nem tartozik a te feladataid közé. (pl.: ha elmész valahova pincérkedni, de azt mondják, hogy mosd ki a wc-t)
- Alapvetoen a felállás az, hogy a munkáltatók nagyon jól tudják, hogy agencytol vagy azaz nem várnak el toled semmit. Csak annyit, hogy amit mondanak azt csináld meg. Gyakran az általánosítás miatt hülyének vagy nézve, néha úgy is érezheted, hogy csak egy rabszolga vagy a szemükben. Nekik kellesz, hogy a melót megcsináld, neked meg kell a meló, hogy éljél. Furcsa és különös szimbiózis. Persze sok sok kivétel van, minden attól függ hogyan állsz hozzá! Pozitív irányban lehet inkább elmozdulni errol a pontról. Rajtad áll.

Papírok:

- NI Number: tb, adó meg ilyenekhez az azonosító számod. Megigényléséhez fel kell hívni egy
telefonszámot (lásd. neten) ott adnak egy interjú idopontot a hozzád legközelebbi job centerbe. Ez lehet hogy csak egy hónappal késobbi idopont lesz. Oda el kell menni, minden papírt amit leírnak az elküldött levélben magaddal kell vinni, és az interjú annyiból áll, hogy be kell mutatnod ezeket a papírokat.

- Home Office: Elméletileg egy hónapon belul regelned kell oda, a gyakorlatban ezt mindenki húzza ameddig tudja, mert posta költséggel együtt 109 font körül van ez a muvelet. Regisztrálást követoen a belügyminisztériumban számon leszel tartva.

Jogosítvány:

- Errol csak részleteket tudok, mert nekem nincs.
 
- Honosítás azt hiszem kb 40 font, a magyart beveszik, és kapsz angolt.

- Nagyon szigorúak a szabályok úgy halottam, hogy 12 pont után elveszik a jogsit. Ha gyorsan hajtasz sebességtol függetlenül 3 pontot kapsz, ha egy hónapon belül kétszer hajtasz gyorsan ugrott a jogsi. Ha telefonálsz vezetés közben ugrott a jogsi.

- Rengeteg kamera méri a sebességet, és a pirosoknál is fotóznak.

Tax Credit, Tax Back:

- Ha van már NI numbered, fel felhívod a Tax Credit számát (lásd. net), és ha 25 év felett vagy, illetve 35 óra körül dolgozol minimál bérért, akkor nagy valószínűséggel megítélnek neked heti 46 font körüli összeget, mert dolgozol de minimál bérért.

- Tax Back az adó visszatérítés. Adó év végén (április eleje) a körzetedhez tartozó adóhivatalba be tudsz menni, és kérni egy ehhez szükséges papírt. Azt kitöltöd, beküldöd, és nagy valószínűséggel az addig befizetett adódat visszakapod. Asszem 5000 font körülig az egészet, afeletti résznek meg a 10%-t kb.

Magyar dolgok:

- Ha cigizel az angol cigi 6 font körül van. Be tudsz szerezni sarki éjjel - nappaliknal lengyel
malborot pult alól amit 4 font körül árulnak, illetve az iwiwen állandóan jelennek meg hírdetések 3,5 font \ csík áron. (a hiedelemmel ellentétben repülon poggyászban simán ki tudsz hozni 3-4 csíkkal)

- Van kint magyar pékség, túrós táska, kakaós csiga stb. Jól esik néha a magyar íz. Manor House-tól 29-es busszal menj Wood Green felé 2- vagy 3 megállót, jobb oldalon lesz, Danube a neve asszem.

- Chingford-ban van egy magyar bolt, BB pezsgotol kezdve, pilóta kekszig van minden.

- Covent Gardenben is van egy magyar cukrászda szeruség, és van egy magyar étterem is bár
fenntartásokkal kezelem.

Kaja, Pia:

- A világ talán összes konyhája megtalálhtaó LondON-ban, ízlés szerint válogathatsz. 3-5 font körül igen szép nagy adag menüt kapsz, étteremben 10-15 font két fogásos vacsora (persze ez az alap).

- Van Tesco de annál jobb a Somerfield, vagy a Netto. Egy hétre ha magad fozöl ki tudsz jönni
spórolósan 10 fontból.

- Tejfolt, kenomájast, és ehhez hasonló dolgokat a lengyel boltokban keressél. Sajtból a Mild Cheddar az ami a legjobban hasonlít az otthoni trappistához. Egyébként meg vegyél mindíg valami újat, és próba cseresznye alapján talál majd meg minden ami hasonlít az otthonihoz.

- A pizza drága, de mirelites van már 1 fonttól is.

- A világ talán összes üditojét megtalálod itt, elképeszto mennyiségben. A buborékos ásványvizet
"Sparkling Water"-nek hívják, nem túl divatos itt, keresni kell.

- Az éjjel - nappalikban általosan ha 6 doboz sört veszel 5 fontba kerül, de ha egy-egy dobozt veszel az egy font. Pubokban 2-4 font között mozog egy pint sört hab nélkül, a feles meg 25 ml. Nagyon sok fajta Cider van, boltból az "Olde English"-t ajánlom, pubban meg Magners, Bulmers. Illetve érdemes végig kóstolni a körte, eper, stb Cidereket is.

Szórakozás:

- Napi 24 órában pörög LondON, bármikor találhatsz valami bulit, vagy szórakozó helyet, pubot nyitva. A pubok altalában 11 óráig vannak nyitva, csak pár pub külön engedéllyel tart még nyitva egy két helyen hajnal 1, vagy 2ig. Belvárosban 11 óra után már nem árusítanak alkoholt, de a külso negyedekben igen.

- Pubban zárás elött kb. negyed órával megkongatják a harangot, ez jelzi, hogy utolsó rendelés van, majd miután megkongatják másodjára is a harangot, onnantól kezdve már nincs kiszolgálás.

- Szórakozó negyed Camden Town, Bricklane Yard, illetve Piccadilly környéke, na meg Leicester Square. Ha nem vagy buzi, akkor a Soho-t hanyagold.

- Július elsejétol szigorúan tilos minden tömegközelkedési eszközön alkoholt inni, illetve egyre több kerület rész van, ahol már az utcán sem lehet. Pubokban pedig cigizni nem lehet.

- Ha utcán engeded ki a fárad gozt, és elkapnak a zsaruk, vagy kameráról be tudnak azonosítani, akkor 1000 fontra is megbüntethetnek.

Nagy testvér:

- Minden be van kamerázva. Busz, vonat, utca, szórakozó hely, minden! Errol írok még elképeszto, hogy mennyire kamerázva van minden!

Angol nyelvtanulás:

- Eddigi egy évem alatt több fajta angol nyelvet különböztettem meg:

= Brit angol - érthetetlen;
= Amerikai angol - nagyjából az otthoni angol tanulással oket lehet a legjobban érteni;
= Angol angol - Az elozo ketto között van;
= Hotel angol - minden náció bedobja a maga kis akcentusát, gondolatmenetét, néha igen nagy káosz kerekedik ki belole;
= Magyar angol - Ha tudatosan le tudod magad szoktatni az "ooo" -zésrol akkor úgy beszélünk mint a brazilok :D

Ha több idot töltesz egy emberrel, akkor meg fogod szokni az akcentusát, a kiejtését, és elöbb utóbb érteni fogod. Tehát a legfobb cél, minél többet beszélni Londonban, és nem magyarul! Egyébként furcsa, ha valamit esetleg nem értesz angolul, akkor inkább hülyének néznek, mint hogy azt gondolják "ez nem is tud angolul".

- Nagyon sok nyelviskola van!, a belvárosból kifele menet egyre olcsóbbak. Általában 40-50 font egy hétre, 8-10 fos foglalkozások, heti 4-5 nap, 2-3 óra. Van egy bizonyos ido, azt hiszem 3-4 hónap, ha ilyen hosszú tanfolyamra elofizetsz, akkor már kapsz diákot, és az ezzel járó kedvezméyneket (pl. Oysterre is!)

- És nagyon sok ingyenes BASIC angol nyelvtanfolyam is van, csak keresni kell! Illetve vannak államilag támogatott tanfolyamok azok is ingyenesek. Keresni kell, találni fogsz!


Ha a "C" kategóriában érzed magad:

- Ha elhatároztad magad, akkor ebben az országban, átvéve az angol mentalitást, és lazaságot bármit el tudsz érni! Akármit! Saját szakmádban, vagy szakmádon kivül is. Hozzáállás, mentalitás kérdése csak!

Pár személyes tanácsom:

- Mindig mosolyogj. Ha otthon nem is volt rá alkalmad, itt próbálj mosolyogni. Muködni fog!, jobban fogod érezni magad, és a környezeted is vissza fog mosolyogni.

- Ha úgy érzed majd, hogy LondON-ban nagy nemzeti vonalas büszke magyar lettél, akkor inkább menj haza.

Talán a legfontosabb két tanácsom:

- LondON olyan mint egy mocsár. Ha megállsz egy helyen akkor elkezdesz belesüllyedni, és ott maradsz.

Ha viszont minden eroddel azon vagy, hogy haladj elore, akkor LondON minden lehetoséget meg fog adni arra, hogy elérd a céljaidat!

- Lodnoni munkahelyen ne dolgozz lelkiismeretesen! Londoni munkahelyeden dolgozz eredményesen! Nagy a különbség!
 

Szerző: DPO  2008.09.09. 20:31 77 komment · 1 trackback

Címkék: élet munka szórakozás hotel london szallas ügynökség lakas taxcredit taxback

A bejegyzés trackback címe:

https://londoners.blog.hu/api/trackback/id/tr82656064

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kivándorlás, külföldi munka és válság 2010.06.22. 13:25:09

Külföldi munka és munkakeresés az Egyesült Királyságban. Érdemes-e kimenni illetve maradni? A válság alatt egyértelműen le kell mondani arról, hogy adott esetben rászánjuk magunkat és szerencsét próbáljunk külföldön? Globalizáció, kivándorlás és a váls...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bes3 2008.09.09. 21:26:05

ez jó volt, kösz

conman 2008.09.09. 21:27:30

Nah, most nincs idom mindenre reagalni, alapjaiban tetszik de van valami ami szoges ellentetben all a valosaggal:
"- feltétlenül valamelyik magyar szállásközvetito irodánál foglalj magadnak elore szállást, az elso
idokben ne is próbálj magad találni valamit (nagy a veszélye az átbaszásnak);"

Abszolute semmi eselye az atbaszasnak, ilyen az elmult 10 ittoltott evem alatt velem vagy ismeroseimmel KIZAROLAG magyar (koztuk az altalad nev szerint is emlitett) ugynokseggel fordult elo, akik egyebkent is horror aron kinalnak szallast jol lehuzva tapasztalatlan honfitarsaikat.

udv

NYT · http://pergetes.blog.hu/ 2008.09.09. 21:28:52

Tetszik a blog, csak így tovább!

Wintermute 2008.09.09. 21:41:32

ez egy pörfikt bejegyzés volt, mi kicsiben bristolban ugyanezt tapasztaljuk, szinte szóról szóra.

Wintermute 2008.09.09. 21:43:56

olvasom a kommenteket, és igen: conmannak igaza van, de szerencsére ha van bátorság elég, akkor magától is talál az ember szállást

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2008.09.09. 21:44:39

Ígéretesen indult a blog, remélem a folytatás is érdekes lesz.
Hajrá! :)

Dina15 2008.09.09. 21:53:47

Én voltam kint au-pairnek és pincérnek is már kint egy- egy évet. Az elmondottakhoz én még azt azért hozzáfűzném, hogy ha valaki kimegy, vigyen ki sok-sok pénzt magával. Én nem vittem és köszönhetően az itthoni szállásközvetítőnek kb 24 óra választott el attól, hogy csövessé váljak. Nagyon nagy mákom volt, hogy utolsó nap sikerült bentlakásos munkát találnom és hogy nem küldtek el onnan a próbaidő után.

Hozzászóló 2008.09.09. 22:02:59

Igen, magyar irodánál NE foglalj szállást, eddig 100%-ban minden ismerősünket átb.szták (minket is annó). Ajánlom a gumtree.com-ot kutakodásra.
A jogsit mi postán ingyen beszerezhető papírral váltottuk ki, kb. 50 font volt fejenként, de lehet személyesen is a DVLA-nál (talán Wimbledonban van egy?).
NI számra lehet emailben is jelentkezni, majd megkeresem a címet, ha érdekel valakit.
Boltok közül Morrisons rulez, Tesco kicsit drága, de a pontokat érdemes gyűjteni :D
Hasznos lehet az ingyenes dolgokat begyűjteni (bár cigányos megoldás :D), pl. az előbb említett gumtree-n is van egy freebies rész. Megtetszik, elmész érte, Tied lesz. Van ingyen autó is egy csomó (tényleg!). Meg minden, ami lakberendezéshez kellhet.

Majd írunk még ha eszünkbe jut valami, vagy kérdeztek.
Üdv.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2008.09.09. 22:03:19

Egy kérdés is felmerült, inkább nyelvtanulással kapcsolatban:
hogy tudsz itthon eljutni olyan szintre, hogy megérts az angol filmeket, és hogy tényleg egy tárgyalóképes nyelvtudásod is legyen? (ez utóbbi sem könnyű, mert mégsem beszélgethetsz magaddal)

Dina15 2008.09.09. 22:12:18

Szerintem ha itthon nem suliban tanultad a nyelvet, akkor csak egy intenzív tanfolyam segíthet. Aki nem nagyon tud angolul annak én azt ajánlanám, hogy először menjen ki gyerekfelügyelőnek fél évre egy évre. Én is úgy tanultam meg. Addíg biztos szállásod van, a család fizeti neked a kinti tanfolyamot. És legalább van egy kis időd is, hogy a szükséges papírokat begyüjtsd és tapasztalatok szerezz az angol mentalitásról. Ezek a közvetítők engem nem basztak át, és eddig ismerőseim között sem volt gond. Ha nem tetszik a család, kinnt is bármikor válthatsz.

8-as 2008.09.09. 22:13:51

A HSBC Passport bankszamla is idealis lehet, az £6 per ho. Ennel a banknal van diakszamla is

Zellerzolee 2008.09.09. 22:27:03

Gratulálok az íráshoz, remélem pár iwiw-en magyarul zéró nyelvtudással érkezett is elolvassa, vagy aki tervezi a kijövetelt. Nem rossz útmutató, de azért arra a heti 10 fontos kajaadagra befizetnék, véleményem szerint kenyérre meg vizre elég, másra nemigen:)
Én ugyan csak április óta vagyok itt előtte, több mint egy évet lehúztam Írországban, de a dolgok hasonlóak itt is, sok olyan ember jön ki aki azt se tudja mit vállal magára, főleg értem itt a nyelvtudást. Sokszor elnézem az emberek milyen szakmákkal keresnek melót és azt mondja nem talál, aki egy héten belül nem talál melót magának elfogadható angollal jobb ha hazamegy, mert itt csak éhenhalni fog, aki meg nem tud venni egy kiló kenyeret se angolul, az jobb ha ki se jön. Valamint hozzátenném a UK nem csak LONDON-ból áll, vidéken sokkal jobbak a munkalehetőségek és magasabbak a fizetések az átlagember számára, hacsak nem gyárigazgatóként szeretnél elhelyezkedni! Valamint kis matek sem árt a témán gondolkozóknak, ha 1000 fontot keresel, kifizeted az albit ahol egy szobában szagolod a hálótárs eregetéseit, kaját veszel, feltöltöd a mobilod, utazás, bulizol, nem sok marad a zsebedben következő fizuig, mivel ahogy a hírdetéseket látom mindenhol 5-6 font között dobnak óránként Londonban a "rabszolgamunkákért", ja és ez a bruttó, ebből vegyél még le összesen kb. 20-22%-ot így lesz nettó. Nem is tudom elképzelni 800-1000 fontból hogy tudnak az emberek megélni Londonban, ahol egy sör 6 font is lehet, meg 2 is :D Itt se kolbászból van a kerítés, csak azért mert nyugat, itt is már csak rosszabb lesz, az én személyes meglátásom ha otthon nem találtál melót 1 év alatt akkor itt se fogsz, akármilyen diplomád van vagy éppenséggel nincs.
Ha valaki innen állásajánlattal keres meg és több részlet érdekel az állással kapcsolatban, legalább annyi legyen benned, hogy rendesen felhívod nem csak kicsörgeted, nem túl jó benyomás szerintem, sőt egyenesen bunkóság elvégre a TE érdeked hogy munkád legyen nem az ajánlóé.
A fent ajánlott szállásadó se azért ad ki szobát mert jópofa kar lenni, hanem hogy a jelzáloghitelét kifizesse, meg még keressen is valamit, London központjától akár 30 km-re is lehet rengeteg olyan melót találni ahol a szállást ingyen adják a fizetésen felüli juttatásknt, és ha szerencsés vagy még a számlákat se kell fizessed.
Valamint ha valaki feltétlen segítségét ajánlja míg ki nem jöttél abban 100%-ig biztos lehetsz hogy sose fog segíteni, vagy csak olyan alap dolgokkal kapcsolatban, amit amúgy is tudtál.
Ha nem vagy biztos magadban, hogy találsz munkát, szállást, keress meg olyan magyarországi közvetítőket akik még a szerződést otthon a kezedbe nyomják, ritka aki nem kér közvetítői dijjat, vagy nem húzza le a fizudat minden hónapban, de 1-2 előfordul, javarészt olyan cégek amelyeknek hivatalos, Munkaügyi Minisztérium által kiadott, munkaerőközvetítői számmal rendelkeznek, sok olyan vállalkozás van amely nem rendelkezik ilyennel!
Konkrétan tudok olyan céget aki biztonsági őröket keres nőket nagyon jó fizetéssel akár 13 font/óra, férfiakat 7-8 font/óra, valamint kamion és busz sofőröket, egy angolnyelvű állásinterjú után megmondják hogy beleférsz-e a keretbe. Nem akarom reklámozni a céget, könnyen megtalálod a neten még otthon!
Bocs ha többet írtam a kelleténél!
Üdv és sok sikert mindenkinek!

fingerbangs 2008.09.09. 22:30:41

kiraly kis bejegyzes
irj meg sokat, tokre kivancsi vagyok
nem hiszem hogy valaha kimegyek dolgozni, neha par napra szoktam csak, de jol jon az info azert
london tokjo

Ariola 2008.09.09. 22:31:53

Mintha régebben a Finchley roadon is lett volna egy magyar bolt, az már megszűnt?
Én anno a HSBC-nél nyitottam bankszámlát, mert náluk közüzemi számla nélkül, munkáltatói igazolással is lehetett.

A kaját illetően, nekünk főleg a magyar kenyér hiányzott egy idő után. Végül a török boltokban sikerült valami egészen hasonlót venni.

A magyar szállásközvetítőkről én is elég rosszat hallottam, mikor 2004-ben kimentem, akkor mi a hosteles network segítségével találtunk egy tök jó albérletet.
Igaz, Camberwellben volt, amiről mindenki azt mondta, hogy nem túl jó negyed, de soha semmi gondunk nem volt. Eleinte persze fura volt, hogy arra alig laknak fehérek, de hamar megszoktuk. Azért is volt jó, hogy a hostelben megismert srácok segítségével találtunk albérletet, mert így igazi nemzetközi lakásban laktunk, brazilokkal, argentinekkel és szlovákokkal (akikkel tök jóban voltunk, nem voltak etnikai feszültségek :-))

Mi spec csak buszbérletet vettünk, mert ahol laktunk, az kb. 3 buszmegállóra volt a metrótól, és a londoni buszhálózat gyakorlatilag annyira szuper, hogy Camberwellből (Temzétől délre) a King's Crossnál lévő munkahelyemen max 40 perc alatt bent voltam busszal. Metróval sem lett volna gyorsabb, és szinte háztól házig vitt a busz, átszállás nélkül. A párom az Oxford Circusnél dolgozott, ő is kb. 25 perc alatt bent volt 12-essel háztól házig.
Én imádtam Londonban buszozni. Minden reggel a St Paul katedrálist néztem, este, úton haza pedig a Trafalgar sq-ról indulva a Parlamentet, a Big Bent, a Lonodn Eye-t. Kicsit bánom, hogy hazajöttem, annak ellenére, hogy én a C kategóriába tartoom, így elég hamar sikerült volna normális munkát találnom, de várt a PhD, és most elég jó munkahelyem van itthon Azért tervezem a visszatérést Londonba.

kisdarab állat 2008.09.09. 22:35:10

ez az egész tök így van, és tényleg csak a magyar ügynökségek kúrnak át. van egy egész jó ügynökség, a prime recruitment agency az eastcastle streeten, az oxford street mellett. kezdetnek jó.

Ariola 2008.09.09. 22:35:44

És le a kalappal a brit adóhivatal előtt, mert már hazajöttem, mégis minden probléma nélkül el tudtam intézni az adóvisszatérítésemet a kint kitöltött papírok segítségével.

Ariola 2008.09.09. 22:38:49

Nekem a munkakeresésben a legtöbbet a gumtree segített, és persze az a hihetetlenül jól szervezett job centre hálózat. Egyszerű regisztráció, segítőkész munkatársak. Le a kalappal.

lifelike 2008.09.09. 22:40:44

londonban az az erdekes (magyar szemmel) hogy minden mukodik, minden jo, mindenki normalis, minden lehetseges
aztan amikor hazajossz magyaro-ra olyan, mintha valami kibaszott gettoba erkeztel volna, ahol mindenki idegbeteg tomeggyilkos eppen a meszarlas elotti pillanatban

utalom

JBK 2008.09.09. 22:49:45

Mi is lehúztunk majd' 2 évet Angliában. Londonba kezdtük de túl nagynak találtuk, munkát se szívesen akartak adni (előnybe részesítik az ausztál, új-zélandi és dél-afrikai emberkéket). Vidék nekünk is jobban bejött. Egy kisvársoban több mint 100 agency-t számoltunk meg, és mindketten (férjem és én is) irodai munkát találtunk. Igaz nekünk a bolgíró szerinti 3-as kategóriás volt a nyelvtudásunk már az elején is.

Én bankok közül a NatWestet ajánlom, ingyenes, és neten is lehet fizetni a kártyával. Proof of address (pl jogsi, vagy munkaszerződés)+útlevél kell csak.
Boltok közül én az Iceland-ot és a Sainsbury's szerettem. A második drágább, de jó minőségű cuccaik vannak. Amúgy sztem a kaja ott olcsóbb mint kis hazánkban. (Fizetés viszonylatban)

Bár azt nem értem hogy ha valaki kimegy, miért keresse a "hazai" ízeket, imádtam hogy ott lehet "salmon"-t enni elérhető áron (bocs, sose jut eszembe a magyar neve), tonhalat, meg cereal-t sokkal olcsóbban mint itthon, vagy salátákat, stb stb. Egyedül a TúróRudi hiányzott, de azt meg ettem mikor itthon voltam. Helyett volt sok más jó :)
(Bár a "fish@chips" nekem is sok, na meg a beef pie...fúj)

Lakást is könnyebb vidéken találni. Ugyanazért az árért sokkal szebben laksz, nem egy kis "lyukban". Mi heti 100 fontért laktunk egy szobában ketten, és a ház is nagyon klassz volt, felújított, nagy. Ha egyedül vagy akkor már olyan 55-65közt lehet találni, igényektől függően.

Amúgy sztem az angolok elég furák. Rengeteget buliznak (értsd: isznak), nagyon lazán értékelik a kapcsolataikat (itt egy gyerek, ott egy gyerek, jópár válás, stb), de mellette jó értelembe vett kispolgári életet élnek, nem mutogatják mi van nekik...nekem legalább is így tűnt.

Nagyon úgy tűnik vissza fogunk menni, ismét vidékre, de először itthonról keresünk állást...

Ennyi részemről, kérdés van, én is szívesen segítek.

JBK 2008.09.09. 22:55:41

Ja, és olvastam korábban. Angol "APEH"...le a kalappal előttük. Mi is mindent megkaptunk, pedig már rég itthon voltunk, sőt a MAGYAR címünkre írnak levelet!!! Mellette ők csinálták meg az adóbevallásomat is. Visszaküldtem az üres "form"-ot, mondván nem tudom mit hova kell írni. Csatoltam az általam fénymásolt fizupapírokat (semmi hitelesítés), aztán egyszer csak érkezett a csekk...jó vót' :)

amaurote · http://anarchia2020.blog.hu 2008.09.09. 22:55:47

A lelki békét meg lehet Londonban találni?

gomes 2008.09.09. 23:07:02

tervezeshez,
a nyelv az alapveto, kepzeld el, hogy mennyi eselyed lenne debrecenben munkat talalni, ha nem beszelnel magyarul.
angol nyelvu oneletrajzot meg otthon ird meg, nezesd at olyannal aki jol beszeli a nyelvet, es itt folyamatosan frissitsd.
penzed legyen minimum £600 de inkabb £1000 az elso heti szallason felul, attol fuggoen mennyire vagy finnyas, ez kb eleg 7-10-hetre, erre jon ra a nyelvtanfolyam.


szallas,
otthonrol nezd meg jol a hirdeteseket a Gumtree.com-on, latni fogod, hogy napi 4-5 olyan hirdetes van fent ami akar meg is felelhet, tehat jol intezz egy biztos szallast egy magyarnal egy hetre, az alatt talalni fogsz olyat ami me fog felelni. addig ne fizess amig nem lattad a szobat.
hosszutavra magyarnal nem erdemes lakni, ehesek mind, keves kivetellel. es ugy nem fogsz megtanulni angolul, ha masik 10-15 magyarral laksz egy hazban.

munka,
www.jobcentreplus.gov.uk elso korben tajekozodasnak, meg a mar emlitett gumtree.com, esetleg reed.co.uk
es nagy igenyeid ne legyenek, hacsak nem vagy penge angol es szakerto valamiben, de akkor meg nem a lengyelekkel fogsz versenyezni az allasintrjun, hanem az angolokkal, ok kis elonnyel indulnak.

oneletrajzokat napi 20-30-at ki kell szorni, vasutallomasokon a bufekben-kavezokban mindig van hely, nem is lehet sokaig birni.

bankszamlat,
eloszor is e nelkul nem nagyon tudsz elkezdeni dolgozni, mert a legtobb helyen ide utaljak a fizut.
en inkabb olyat ajanlanek amiert nem kell fizetni havidijat, a lloyd's os transfercard dijat meg nezd meg mielott hasznalod, nehogy meglepodj.
ha sehol nem akarnak nyitni, mert nincs proof of address-ed akkor HSBC passport account ahogy 8-as irja egyel feljebb. angol jogsi=proof of address nyithatsz bankszamlat barmelyik banknal.

terkep,
London A-Z £5-6, de mindenkeppen szukseges.

A papirokrol,
NI szukseges es nem csak az orvos miatt, hanem az adoszamnal is.
amikor megkapod az elso fizut ellenorizd le, hogy milyen adoszamra fizeted az adot, mert konnyen kifizettetik az emergency tax-ot ami kb a duplaja mint amit rendesen kellene, akkor addig hajtod a fonokodet amig nem intezi el, es utana egyben visszakapod az extra levont adot.


hazatelefonalni mi az Eurocall-t hasznaljuk az kb2p/perc vezetekesrol vezetekesre.

home office regisztraciot (WRS) erdemes minel elobb megcsinalni, ha hosszu tavon akarsz maradni.

ingazas, berlet,
ha a munkahelyed egy oranyira van az normalis, ha azon belul az jo, ha kivul akkor gondolkozz a koltozesen, a berletet meg kell venni, logni nem tudsz.

jogsi,
igen Wimbledon Station-tol 2 percre van a DVLA ahol szemelyesen el tudod intezni a cseret.a kartyas magyart becserelik a papirost nem kb £40-50 nem tudom most pontosan mennyi es kb 3het az atfutasa, postan kuldik ki a cimre amit megadsz lakhelynek.

Van egy Pub Golders Green-nel ahol az etlapon rendesen ott vannak a magyar kajak (magyar a szakacs) es teljesen korrekt.


Az utolso tancsokkal egyetertek.

es utolsonak, ha nem kezdesz el iskolaba jarni az elso heten, barmilyen indokkal, akkor mar most nem allsz jol.

(kicsit hosszu lett bocs)

Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell) 2008.09.09. 23:07:31

Ha keresni akarsz és nem csak a pénzt költeni akkor menj északra... amúgy mennél északabbra mész az emberek annál kedvesebbek. Londont meg tessék elfelejteni tele van és mindenki oda megy...bulizni persze jó :)

gomes 2008.09.09. 23:08:23

most latom, hogy kozben irtok szepen, ha ismeteltem akkor megint bocs.

Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell) 2008.09.09. 23:12:30

haza telefonálás: a skynak a bt-nek és a virginnek is van olyan vezetékes csomagja amelyen belül egy szabadon választott eu-s ország minden vezetékes számát ingyen hívhatod, persze ehhez kell az is, hogy a tv-t is tőlük vedd nekem a sky telefon és tv mellé ingyen adták a legszarabb netet.

Arden 2008.09.09. 23:14:03

amaurote: röhögni fogsz, de igen.

pingpong 2008.09.09. 23:18:46

azt ne ott keresd :)

conman 2008.09.09. 23:23:24

Lacika78 en tiz eve vezetek itt magyar jogsival (neha teherautot is), inkabb hazamentem megujitani mintsem kicsereljem. Ez persze nem torvenyes de vannak elonyei ;)

lajosss 2008.09.09. 23:27:45

A legfontosabb tanacs kimradt,keruld a magyarokat,/kiv ha nem regi jo haverok/mert lehuzosak,inkabb ugyeskedessel mint munkaval akarnak penzt keresni,es roszindulatuak,igaz az angol ha nem beszelsz rendesen neha hulyenek nez eleinte,de roszindulatuval csak magyarral taliztam,
igen meg hatrany kurvasokan akarnak londonban dolgozni ezert nehezebb es,rabszolgabb,mint mashol,ja a skotok,irek kedvesebbek es a penz is tobb,
az ir redszer joval egyszerubb,az ido meg ezek barmelyken egyforma szar.

brodaclop 2008.09.09. 23:35:19

Nem dolgoznek Londonban semmi penzert, az az igazsag.

Nagykócsag 2008.09.09. 23:41:16

Kimaradt az:
indiai angol
liverpooli angol
skót angol
stb :)

Calogero 2008.09.09. 23:43:59

Csak pár gondolat... "B"-szintű nyelvtudással már nyugodtan kimehetsz,max az első 3 hónapod pokoli nehéz lesz. NE foglalj szobát magyar ügynökségnél,simán találsz olcsóbb és sokkal jobb lakást/szobát,akár iwiw-en keresztül is. Bankszámlát az elején érdemes HSBC-nél nyitni "passport",igaz,h havi 6 font egy évig,de minden nélkül elintézheted akár első nap is. A legfontosabb NE indulj el 20 ezer forinttal!!! Én azt mondom legjobb,ha legalább van nálad 1000 font,de mi 2-en barátnőmmel 4000-el mentünk és még az se volt túl sok.. Ja és ne várd,h kolbászból van a kerítés! Ha itthon jól keresel (mondjuk 200,250-től fölfelé) szerintem jobban jársz,ha maradsz (nyílván ha csak nem elcsípsz egy durva állást),de arra azért senki ne számítson,h 1 év alatt meggazdagodik. Folyamatosan cserélődnek az emberek,így nem könnyű állandó barátokra lelni,mert mire valakivel szorosabb viszonyba kerülsz,hazamegy,vagy munka-,lakóhelyet vált(sajnos tapasztalat. Az idő borzasztó szar,mint ahogy a kaják és a nők is és az élelmiszereken és a ruhákon kívül minden eszméletlen drága,azt fogod érezni,h szinte semmit nem ér a pénz ebben a városban... Nekem szinte minden ismerősöm aki nekivágott,az utóbbi 10 évben már itthon van,mint ahogy én,illetve mi is. De mindezektől függetlenül... Hülyeség kihagyni,mert megismersz rengeteg fajta eszméletlen jó fej embert. Megtanulsz angolul (és tényleg,nem úgy,mint otthon :-) és valóban bármikor,bármit csinálhatsz (persze,ha van pénzed :-) és ragad az emberre is valami abból a szemléletből,amiből még nagyon sokat kell tanulnunk. Az én tanulságom; ha komolyabban pénzt gyűjteni mész szánj rá legalább 5 évet (ennyi idő kell,h feljebb lépkedj egy nagyon jó szintig és tényleg nagyon jól keress,de persze azt kalkuláld,h ennyi idő után bukod az otthoni barátaidat,kapcsolataidat), ha meg nyelvet tanulni legalább fé,l év egy évre.. Sok sikert mindenkinek,aki belevág,remélem azért senki kedvét nem vettem el,mert hülyeség minden negatívum mellett is kihagyni :-)

sandorn (törölt) 2008.09.09. 23:46:48

Ehhez csak a következő kommentet tudom fűzni:
1. Balfasz Magyarok külföldön próbálnak munkát találni jobb élet reményében miközben a minimális kritériumokat is alig érik el amelyeket Ázsiai bevándorlók simán teljesítenek
2. Szintén hazánk fiai azt hiszik hogy a pénz, a jobb megélhetés az "terem" valahol, valamiyen fán csak azért mert más országban vannak
3. Londonban valószínűsítem hogy ami leginkább számít az a versenyképesség amiben ugye elég gyengék vagyunk ezért szerintem erre kéne összpontosítani elsősorban
4. Az iráshoz annyira nem gratulálnék mert azt feltételezi hogy a külföldi munkavállalás iránt érdeklődő Magyarok nagy része nem rendelkezik egy minimális intelligemciával. Ez nem így van. Inkább olyan bejegyzéseket látnék szívesen amelyek olyan faktorokról világosítanak fel amelyeket nem ismerek.

like_a_virgin 2008.09.10. 00:06:19

pár hét múlva indulunk londoba, nagyon jól jött ez a blog, köszönjük!!!
a filmeket megértem amiket nézek angolul, de a beszédhez szégyenlős vagyok, mennyi így az esélyem? :) reménykedem, hogy hamar átlendülök, és merni fogok. izgulok, ugyanakkor az itt leírt infók, és tájékozódás alapján nem lepődtem meg szinte semmin. főleg, hogy a magyar közvetítőt már alapból elutasítottam.
csak így tovább, köszönjük, hogy megosztjátok velünk!

gomes 2008.09.10. 00:08:10

sandorn,
kvantum fizika, a muveszetfilozofia tortenete, esetleg uzleti elemzes, bar nem ugy tunsz mint akit barmirol fel lehetne vilagositani, te mar mindent tudsz.

egyebkent a versenykepessegrol annyit, hogy nem veletlen, hogy ha egy helyre felvettek egy magyart akkor utana szinte automatikusan veszik fe a tobbit.

azert mert te nem szereted magadat sem, attol nekem meg nincs bajom veled sem.

Calogero 2008.09.10. 00:22:58

Én nem tudom sandorn,de a mi önéletrajzaink értékelésére inkább volt jellemző a "hú bazd meg de jó",mint a szájhúzogatás,ráadásul konkrétan imádták a magyar munkaerőt,ahol volt szerencsém dolgozni,az egyetlen ok amiért kijelentették,h több magyart nem vesznek fel az az volt,h mire észbekaptak már 30 magyar dolgozott a cég érdekeltségeiben és azért ez egy kb 100 főt foglakoztató cégnél már elég jelentős szám,pláne úgy,h eredetileg csak franciákat és angolokat akartak foglakoztatni ja és ne egy gyárra gondolj,ahol a szalag mellett álltunk mindannyian :-) ettől függetlenül az igaz,h igazából senkit nem érdekel,h honnan jöttél,csak az,h mit produkálsz,de ez egy olyan városban amire rászakadt az egész világ nem is működhet másként,de én nem hinném,h mi nem vagyunk versenyképesek,mert,ha abban dolgozol,amiben már itthon bizonyítottál,inkább azt fogod érezni,h ők sokszor milyen bántóan hülyék..
like a virgin; szerintem viszonylag könnyű tesztelni a nyelvtudást,ha kiváncsi vagy mennyit értenél a londoniakból,nézz meg egy Eastenderst a BBC-n,megy minden hétköznap

like_a_virgin 2008.09.10. 00:39:27

Calogero: köszönöm, sajnos csak BBC World van itthon, de próbálok minden forrást kihasználni, mert a brit angoltól valóban kicsit tartok. De régi és új punk zenén edződök lassan több mint egy évtizede, és hát Monty Python, és filmek, és soccer a.m. és stb. ... ;))

sandorn: mi vagy te manikűrős-pedikűrős, hogy a jó indulat kapna el...

mik1024 2008.09.10. 00:42:58

En masfel eve vagyok Londonban.. Nekem bejott :)

A londonimagyarok.hu tenyleg nem az aminek mondjak magukat..Atbaszas.. En ket honapot huztam le az egyik hazukban amig nem tudtam onallosodni..A haz lepukkant, 14 ember 7 szobaban, heti £65, egy hasznalhato furdoszoba..
A weboldalon levo kepek nem a sajat hazaikat mutatjak..

Azt hirdetik,hogy allast is keresnek neked, ez kamu, csak cimeket adnak amiket amugy a gumtree-n is megtalahatoak, mondjuk nekem volt allasom ket nap alatt, ezt a szolgaltasukat nem vettem igenybe..
Most mar annyira nem megy nekik,hogy kor smst kuldenek, ha viszel hozzajuk valakit aki legalabb 4 hetig ott is marad, adnak £15-t

Nekem a Lloyds-nal van szamalam, azoknak ajanljak akik ujonnan erkeztek, Silver Account, jok a szolgaltatasaik, kapsz egy Visa kartyat es a Money Transfer Card-ot.. Ez annak jo aki akar haza is kuldeni penzt, mert ez a legegyszerubb es legolcsobb modja.. A transfer kartyat hazakuldod, aktivalod es a szemely akinek kuldted,hasznalni tudja MO-n penzfelvetre, fizetesre..Az internet bankodon keresztul barmikor tolthetsz fel ra penzt, es mar hasznalhato is. Ha csak siman utalnal akkor az osszegtol fuggetlenul, alkalmankent olyan £20 korul van.Igy viszont a havi £7.95 dijban ez is benne van, sot utazasi biztositas, telefonbiztositas.

Egy ev utan, mivel rendszeres havi jovedelmem van, ket hitelkartyat is kaptam.


A nyelvtudas tenyleg kell ha boldogulni akarsz es le kell vetkozni a magyar mentalitast is, mert avval nem sokra mesz.
Talakoztam magyarokkal akik egyutt laktak, egyutt dolgoztak ha eppen volt mit es nem beszeltek angolul, azt mondtak nem fontos, igaz csak alkami munkabol eltek.. Mikor kerdeztem mire jo ez, azt mondtak,otthon milyen jol hangzik,hogy Ok Lonodnban elnek.. Na, ezert felesleges kijonni!!

Szemelyes tapasztalataim alapjan, igen is megbecsulik itt a kelet-europai munkasokat.

Ha meg eszembe jut valami ugyis irok :))

Macik 2008.09.10. 00:45:46

Szia Lacza!
Erdekel minket ez a dolog amit a taxrol irtal.
Tudnal abban segiteni h talalunk 1 tel.szamot?! Meg szeretnenk probalni ha ez tenyleg igy van! Koszi elore!!!!

viktor134 2008.09.10. 00:52:50

sandorn az egy balf*sz, úgy látom.
folytasd csak.

igen is kell egy ilyen összefoglaló, ami jó másoknak is.

mik1024 2008.09.10. 01:00:43

Nem akarok hulyesget irni, de ne ugy tudom,ha visszakered a teljes befizetett adod, csak akkor kapod meg ha elhagyod az orszagot es legalabb 5 evig nem szandekozol visszajonni, kulonben igen magas adot kell legkozelebb fizetned..

Aki a vendeglatasban akar elhelyezkedni, van itt egy par cim amit erdemes megnezni, de igazobal jelentkezni csak akkor eri meg ha mar itt vagy, van anlgliai cimed es telefonszamod..Kulonben nem valaszolnak..

www.caterer.com/

www.hcareers.co.uk/

Viszont van egy magyar ugynokseg, 3 csajszi mukodteti, Ok megbizhatoak, nekem is ok szereztek melot, ugy,hogy meg otthon voltam, erdemes megnezni a weboldalukat.. Igaz ugynokseg alatli melo, hotelekben, de kezdetben jo, mert kierkezes utan mindjart van munkad es szallast is biztositanak. En veluk jottem ki, igaz akkor meg szallas ugyileg a londonimagyarokkal mukodtek kozre, de mar vannak sajat hazaik Hammersmith kornyeken, mert Ok sem tartottak megbizhatonak a masikat..

www.londonagent.co.uk/

mik1024 2008.09.10. 01:31:22

Ami miatt en ugy dontottem,h elhagyom kis hazankat, az a budapesti vendeglatoipar helyzete.. Tobb mint 10 evet dolgoztam jonevu szorakozohelyeken, de ami ott megy az mar tenyleg tobb a soknal..

Nem jelentenek be, ha esetleg megis akkor minimal berre, nincs fizetett szabadsag, betegszabadsag, nincs bizonyithato rendszeres jovedelmed, ezaltal nem kapsz kolcsont ha szeretnel, ha tulajnak eppen nincs kedve fizetni akkor nem fizet, persze te tovabbra is ottmaradsz, mert varod az elmaradt fizetesed.
Fizetesemeles?? Ugyan mar!!
Az volt az utolso csepp a poharban,h 3 hetig nem fizetett karacsony elott, mikor szovatettuk, azt mondta kerjunk kolcson, mert neki is kell a penz..

Na ilyen itt nincs..Eletemben eloszor tavaly voltam fizetett szabin, mikor eloszor latogattam haza.. Milen jo erzes volt :))

En azt mondom, aki teheti jojjon ki, de ne ugy,hogy azt kepzeli itt minden tokeletes, de megis jobb mint otthon.. Fel evvel ezelott majdnem feladtam es hazamentem,mert hianyzott az otthon, a baratok, de szerencsere kitartottam.
Draga a varos, itt sincs semmi ingyen, de idovel meglesz az eredmenye a kezdeti nehezsegeknek, de csak akkor ha teszel is erte.

En kb egy honapot dolgoztam az ugynoksegnek, de hala a nyelvtudasnak es a sok ev tapasztalatnak hamar talatam egy allando allast egy jo kis hotelben mint bartender..
Es 12 honap uatn fizuemeles is volt :))
Mert itt kotelezo, ha tobbet nem is ( munkaltatotol fugg ) de az inflacionak megfelelo osszeget mindenkepp meg kell adniuk.

BZL 2008.09.10. 01:40:41

"Egy hétre ha magad főzöl ki tudsz jönni
spórolósan 10 fontból"

... ha kanári vagy.
Azt hiszem ez véletlenül lemaradt a mondat végéről.

BZL 2008.09.10. 02:01:56

A Lloyds-nál van ingyenes account is.
Csak azért írom, mert nem mindenkinek mondják a bankban.
Nagyon jó, de szerencse is kell hozzá hogy adjanak, úgyhogy nem rossz megoldás a fizetős számla sem.

raptor34 2008.09.10. 02:17:10

Bár nem London még csak nem is Anglia, hanem Írország ahonnan én írok.Cork Megye ami inkább "turistás" rész....
Az angol..itt nagyon nehéz,mert rettentő gyorsan és elharapva beszélik,és van olyan, nem 1szer, hogy két ír ember nem érti mg 1mást...Az idő változó.Ha napos akkor faxa, ha esik akkor szar, de meg lehet szokni...Az élet it sem 1szerübb mint máshol,de könyebbnek tünik.....mert 1szerübbek az emberek gondlkodásban....Nem olyan régóta vagyok itt,(másfél hónap),de miután minden papírom meglett,(bankszámla,pps) 1ből lett munkám,és nem nézték, hogy honnan jöttem, sőt sokat segítettek abban, hogy megértsem mit is akarnak velem közölni,mert...az angolomról otthon azt gondoltam húúúú de jó,de itt kint élesben már nem tünt olyan jónak.....Viszont bátrabban merem használni,mert rá vok kényszerülve...
Hát ennyit innen 1enlöre, ha van kérdés szívesen válaszolok.
Ja és majd megyek át ám sürün England-ba, mert dolgom lesz ott...aztán majd meglátjuk, hogy ott folytatom, vagy maradok itt Írországba...
Mindenesetre Londont max látogatóba....mert utálom a nagy nyüzsit..Inkább vidéket részesítem elönybe ott is meg itt is.Másabbak az emberek.1szer voltam eddig itt Dublinba, megnézni jó volt, de Budapest után ilyen helyen lakni...hát kösz nem.
Na pá mkinek

jacks_colon (törölt) 2008.09.10. 07:04:02

Jogosírványról:

"- Honosítás azt hiszem kb 40 font, a magyart beveszik, és kapsz angolt."
3 évig használhatod az EU jogsidat (a magyar ilyen). 3 év után vagy csak köteles lecserélni.

"- Nagyon szigorúak a szabályok úgy halottam, hogy 12 pont után elveszik a jogsit. Ha gyorsan hajtasz sebességtol függetlenül 3 pontot kapsz, ha egy hónapon belül kétszer hajtasz gyorsan ugrott a jogsi. Ha telefonálsz vezetés közben ugrott a jogsi."

Igen, 12 pont után elveszik. Gyorshajtás esetén az eset súlyosságától függően adnak pontot. Közúton 40% sebességtúllépésig 3 pont, afelett 6 pont jár. Autópályán durva összegekre büntetnek (500-1000 fontok).

"Lodnoni munkahelyen ne dolgozz lelkiismeretesen! Londoni munkahelyeden dolgozz eredményesen!"
Ez érdekes megközelítés, lehet benne valami.

Még annyit tennék hozzá mindehhez, hogy aki kijön londonba, az ne ugyanolyan magyar mentalitásra számítson, amit otthon megszokott. Magyarországon könnyű értelmes magyar emberbe futni az utcán. Itt nem. Akármikor találkozol itt magyarokkal, a kommunikáció minden formája egyfajta egoista, sznob hatalmi harc lesz. Szinte minden magyar nagyon királynak érzi magát attól, hogy ő most londonban sertepertél, és ezért titokban vagy nyíltan lenézi a többi magyart. Ez független az elért sikereidtől, bármit teszel, nem kapsz magyartól tiszteletet vagy megbecsülést. Ha jó munkád és végzettséged van, akkor a szemed színébe fognak belekötni, mert az nekik kell ahhoz, hogy az egójuk túléljen.

ibn_battuta 2008.09.10. 07:37:29

A nagy londoni kalandozás közben érdemes lenne a magyar nyelvet nem elfelejteni. Írásodban sok a helyesírási és nyelvhelyességi hiba. Persze lehet, hogy ez már a kijutásodkor is így volt. És aki anyanyelvét nem ismeri és nem használja hibátlanul, az idegen nyelven is legfeljebb csak csetlik-botlik.

A C) kategória után érdemes lenne egy D) kategória is: az újságok, a szakmai szövegek pontos mondanivalóját érted, és legalább olyan helyesen és pontosan tudsz írni, mint a tanult helybéliek.

Sok sikert nektek!!

egy pesti, aki azért itthon is tud érvényesülni...


PS
A hazaérkezés hangulata sokszor tényleg olyan, mintha a gettóba érkeznél... de párszor érdemes lenne kipróbálni, milyen hazaérkezni pl. Pakisztánból...

\m/ 2008.09.10. 09:31:07

Az en tapasztalataim (angol szak/ "D" szint, nyari munka ketszer):

Bankszamla: nekem tavaly Brightonban a Barclays-nal a magyar lakcimigazoloval fel ora alatt megvolt az ingyenes bankszamlam, chipes, dombornyomott Visa Debit kartyaval. Nincs szamlavezetesi dij, internetes bankolas van, a leveleket illetve majd mikor lejar, az uj kartyat kuldik az itthoni cimemre. Itthon sem kerul tobbe a keszpenzfelvet mint a magyar kartyammal mas bankautomatabol. Ezert akartam ocsemnek Aberdeenben naluk nyitni szamlat, de ott meg csak neztek a magyar szemelyire. Vegul o es baratnom is a Lloyds TSB-nel nyitott, tobbe-kevesbe zokkenomentesen, de nekik mindenfele igazolas (lakcim/munkaltatotol) kellett, es itthon is tobbe kerul a kartya hasznalata.

London: en fizikailag rosszul ereztem magam a Victoria buszallomason, nekem tul sok volt ott az ember, mint mondtam, Brighton szuper volt, iden pedig egy kis skociai falu volt teriteken. Kinek a pap, kinek a papne...

Munka:
tavaly ugynoksegen keresztul dolgozgattunk (nem a sporolas volt a fo cel, picit nullszaldo fele jottem ki 2,5 honap alatt), a Kelly Services-nel (www.kelyservices.co.uk, iskolai takaritas): korrekt, segitokesz ugyintezo, minel tobbszor zargatod oket, annal hamarabb hivnak fel ha van melo; illetve az "alap" gumtree.com-on talalt hirdetesre jelentkezve egy tengerparti etteremben kitchen porter-kent.
Iden szinten a gumtree-n keresztul talaltunk Skociaban munkat, bentlakassal, parommal. Nekunk az volt a "taktikank", hogy 2 nap alatt olyan 60-70 emailt kikuldtunk, illetve a csak hopitality melokra szakosodott www.workabout.uk.com ugynoksegen keresztul jelentkeztunk kozos, fenykepes, tokeletesen megirt oneletrajzzal, ebbol olyan 4-5 ajanlat erkezett, mi az elso fixet fogadtuk el, minden mindegy, ugyis csak 2,5 honapig melozunk alapon. A hotelben 5-6-an voltunk magyarok, plusz szlovakok, a tarsasag jo volt, a skot fonok viszont kocsog, raadasul meg nem is ertett ahhoz amit csinalt. A faluban osszesen vagy 30-an voltunk amugy magyarok, szerintem nem is volt olyan etterem ahol ne lett volna 1-2. A skot fonokokrol viszont mindenki hasonlo velemennyel volt :P

Nyelv:
En bartenderkent dolgoztam, Skocia kozepen voltunk, tehat minden fajta (skot es nem-skot) akcentussal talalkoztam, es a glasgow-it leszamitva nekem nem volt gondom a kommunikacioval, a vendegek pedig dicsertek az angolom (a nemet vendegek pedig a nemetem :D A glasgow-it az angol munkatarsunk se ertette, ez van, a londoniak sem ertik. Skocia nyelv szempontjabol nagy kaland, de szerintem erdemes oda menni, a skotok velemenyem szerint nyitottabbak es kedvesebbek mint az angolok, az orszag pedig gyonyoru!
Ugyanakkor peldaul a szlovak munkatarsaink angoltudas nelkul erkeztek (sef ill. kitchen porter), de 5 honap utan mar tudtak kommunikalni. Ha valaki nagyon akar dolgozni, akkor irja bele a mas altal megirt oneletrajzba, hogy nem tud angolul, maximum nem veszik fel, de nem is lesz elbocsajtva a nyelvtudas hianya miatt. A szlovak haverom 5 honap melo es angoltanulas utan igy kapott szakmajaban (fogtechnikuskent) allast, nem minimalberert!

Bar tudom, hogy az en helyzetem, nagyreszt a nyelvtudasom miatt mas, mint a legtobb, kint munkat kereso magyare, viszont en, szakmai szempontbol nem "ertek" semmihez ;) Es ami nekem meg kulonosen tetszett (mert, ha nem lenne nyilvanvalo: en szerettem ott lenni es dolgozni), hogy ha ugy gondoljak rolad, hogy valamit kepes vagy megcsinalni, akkor betanitanak, es hajra.

Bocs, ha hosszu voltam, mindenkinek sok sikert!

Ui: Valaki nem tud kelet-magyarorszagon, egyetem mellett is vegezheto bartenderi allast orankent 5 fontert? :D

zsolt201 2008.09.10. 15:22:56

2002-ben mentem ki egy Cambridge melletti faluba au-pairként, miután 3 pont híján meglett a középfokú nyelvvizsgám. A nyelvtannal tisztában voltam, de megszólalni alig bírtam angolul. 2 évig voltam kint, mielőtt hazajöttem sikerült letennem a Proficiency vizsgát.

Ami a melót illeti az első családnál éheztettek, 3 hónap alatt 10 kiló simán lement. Ekkor még nem voltam igazán tisztában a dolgokkal, ezért sem tudtam új helyet keresni. Amint kicsit kinyílt a csipám találtam egy új családot a városban, ahol gyerek nem volt csak kutya meg vasalás, így rengeteg szabadídőm maradt tanulni, dolgozni stb.

A lényeg, hogy au-pairként azért érdemes kimenni, mert bármilyen szar is a család, addig ki lehet bírni, amíg nem találsz egy jobb helyet vagy meg nem állsz a saját lábadon. Ez az egyetlen kockázatmentes megoldás, ami a nyelvtanuláshoz is tökéletes.

Ami az itthoni nyelvtanulást illeti 9 évig szenvedtem az angollal mielőtt kimentem, mégsem tudtam beszélni, mivel állandóan a nyelvtannal és tesztekkel zaklattak a tanárok, de angolul hozzám nem szólt volna egyik sem. Ha itthon akarsz tanulni csak olyan megoldást válassz, ahol sokat kényszerítenek arra, hogy angolul beszélj.

A theenglishadventure.com/ minden angolul tanulónak hasznára lehet, segít anyanyelvűekkel és angolul tanulókkal ismerkedni, de inkább középfok közeli tudástól felfelé ajánlanám.

BZL 2008.09.10. 19:52:44

"Szinte minden magyar nagyon királynak érzi magát attól, hogy ő most londonban sertepertél, és ezért titokban vagy nyíltan lenézi a többi magyart."

Ezt én egyáltalán nem tapasztaltam, k. nagy egójú flusztrált magyarokkal legfeljebb a kommentekben futok össze, l. pl ibn_battuta aka Grécsi László.

Viszont nem ezért írok:
Aki utalni akar haza: Paypal nagyon jó
Bonyolult beállítani, lassú (kb. 5-21 nap)
viszont kb. 0,5%-ba kerül, ami majdnem ingyen van.

Idő és költség angol számlától (£) magyar számláig (Ft) értendő, nagyobb összeg lassabban ér oda, mert máshogy veszik le az angol számláról.

józan' 2008.09.11. 09:33:26

Jó lett az írás, teljes mértékig erre számítottam, minden "zsír". Engem egy valami aggaszt csupán: a postban is említett Big Brother téma.
Kérlek meséljetek erről, hogyan is kell ezt elképzelni, mennyire érzitek magatokat
korlátozva, megfigyelve a temérdek kamera miatt. Azt tudom, hogy Londonban már szinte mindenhol van egy, ami valamilyen szempontból érthető is, hiszen egy nyugati világvárosról van szó, de mi a helyzet a többi várossal? Nagyon remélem, hogy azért nem olyan szörnyű, mint Orwell utópiájában...

Én elhiszem(és tudom), hogy Angila tök jó hely, de ez a téma komolyan aggaszt...

Dina15 2008.09.11. 19:50:44

Engem egyáltalán nem zavartak a kamerák. Észre sem lehet venni csak ha nagyon keresed őket. Lehet naívnak néztek, de én inkább támogatom, így legalább nagyobb biztonságban érezheti magát az ember. Főleg, hogy így is rengeteg szőrnyű hírt hallottam míg kint voltam. Szerintem csak azokat zavarhatja, akiknek van mit titkolniuk. Vagy a túl sok hülye amerikai film parássá tette őket ez ügyben. Egyébként szerintem jó lenne néha Anglia sötét oldaláról is beszélni. Legalábbis így, hogy két évet töltöttem el kint, rájöttem, hogy soha nem szertnék ott élni és nem szeretném ha a gyerekeim ott nőnének fel. Mindig hiányzik az ott eltöltött idő, sokszor elkap a vágy, hogy visszamenjek, de mindig csak 1-2 évre. Családot kint soha.

Dantee 2008.09.12. 18:54:33

jó a blog. Szerintem lehet akár A-s nyelvtudással is melót találni, sokkal inkább a fellépésen múlik. A magyar közvetítőket senkinek se, javaslom. Mindegyik lehúzós, átbaszós. Azért annyira kell beszélni, hogy megértesd magad a lakáskeresésnél, melónál. Ha nem megy akkor tényleg nem érdemes kimenni. Ez kb 1-2 hónap ha rágyúr az ember (magántanár, vagy intenziv, nem gagyi oktatással)
Szóval szerintem legyetek megyőzőek, azt preferálják.

Buja 2008.10.27. 08:51:53

-"És nagyon sok ingyenes BASIC angol nyelvtanfolyam is van, csak keresni kell! Illetve vannak államilag támogatott tanfolyamok azok is ingyenesek. Keresni kell, találni fogsz!" by Lacza

Hello!

Én kerestem Google-ben ingyenes angol nyelvtanfolyamokat, igaz nem BASIC-ot, de nem találtam.

Szal, Lacza, ha lennél olyan kedves és belinkelnél 1-2 ilyen iskolát, nagggggyon hálás lennék érte!!!! :))))

Előre is köfi :)

Buja 2008.10.27. 08:59:42

www.improveyourenglish.info/

Ez itt ingyenes BASIC english nyelvtanfolyam azoknak, akik kukkot se beszélnek angolul.

Buja 2008.10.27. 09:01:31

És ahogy néztem, ez Londonban van... csak a félreértések elkerülése végett

yldafree 2009.02.28. 11:02:44

Szuper a blog, nagyon köszönjük a sok hasznos infót!!!!!!!!!
Van itt olyan olvasó, aki esetleg családdal ment ki?
Mi 2 bölcsis korú gyerekkel szeretnénk menni, C2-es nyelvtudással. Igazából akár a postán is dolgoznánk, nem számítunk arra, hogy bármelyik diplománk számítana ott.
Tudjuk, hogy kint sincs kolbászból a kerítés, de azt reméljük nincs ott az a neurotikus légkör, mint itt Mo-n, ki tudunk jönni értelmesen a fizetésből, és esetleg a gyerekeknek sem kell azt mondanunk, hogy bocs, nincs pénzünk új cipőre. Ilyen szolid vágyaink vannak :-D
Az irodai munka az valós lehetőség egy magyar számára, ha tényleg jól beszél angolul?
Tud valaki arról, hogy a gyerekeket hova tudnánk oviba/bölcsibe iratni?
Köszönöm, ha valaki reagál, segít infóval!

Tóth_Barbara 2009.08.15. 18:01:44

Sziasztok!

Ugyan én nem éltem sokat kint, csak másfél évet, de ugyanazért, amiért Lacza is írta ezt a bejegyzést, április óta én is vezetek egy blogot www.mctanulok.blog.hu címen. Kicsit élményszerűbben vezetem fel a dolgokat, de gondolom, Laczanak is a továbbiakban ez lesz a szándéka! Minden esetre a blog hűen adja vissza a londoni élet valóságát, ajánlani is fogom a blogomban, mert rettentően lényegre törő.
Sok sikert az angliai munkavállaláshoz!

Mimikri 2009.09.18. 17:35:15

Üdvözletem:)

No olvastam itt elég sokmindent, sokmindenkitől, de elsődlegesen arra lennék kiváncsi, ha vannak itt még aktív tagok, hogy Londonon belül, melyek a legelvetemültebb/legjobb kerületek, ahol nem jó/jó élni, főleg a kezdetektől fogva. Ugyanis mi többen nekivágunk most november/december környékén és még ha ez már lerágott csont is valakinél, kiváncsi lennék mindenkinek a véleményére.

Előre is köszi!

Nelli.Kicsilány 2009.10.01. 10:12:44

Írjatok Nekem valami ingyenes nyelvtanfolyamot itt Londonban!Kéééérlek!!!!

Köszi!

Szép napot!

Gergelyke 2009.10.07. 22:33:11

Sziasztok!Énis Londonba készülök és a Gumtree-t fogom használni szállás és munkakeresésre.Nézegetem a Gumtreet.Rgyet nem értek.Őket személyesen hol lehet utol érni Londonban és telefonon.Többen emlegetik,h velük szállást foglaltatni stb.na de,hogy ha az elérhetőségüket sme látom a honlapon?

DPO 2009.10.07. 23:07:40

Nelli Kicsilánynak:

Londonban mindenért kell fizetni! 2 év alatt egyszer láttam olyat, hogy ki volt téve egy nyelviskola kirakatába, hogy ingyenes alap tanfolyam. De google a barátod!

Gergelyke:

A Gumtree egy apróhírdetéses oldal, ha valaki azt mondja, hogy a Gumtree-n szerez szállást, úgy érti, hogy megnézi a Gumtree-n az lakáshírdetéseket.

Gergelyke 2009.10.08. 09:38:13

Thx az infót!akkor állást is úgy lehet,h majd a cég visszahív és nem közvetítésről van szó.ezekszerint ?:D

Zofial 2009.11.13. 11:20:40

Sziasztok!
Nagyon tetszik az oldal,szerintem hasznos.Én februárban készülök kimenni,most először,így sok mindennel nem vagyok tisztában.Hálás lennék bármilyen infóért,kérlek írjatok mindenről,ami eszetekbe jut.egy kérdésem lenne.Van némi esélyem egy kutyával és két macskával szállást találni elérhető áron?A kutya kis termetű,mindhárman szobatiszták,jól neveltek.
Előre is köszi a segítséget.
Sziasztok:Vadóc

smilan1 2009.12.03. 23:45:10

Hi!
Járható út az, hogy elöször egy hostelben szálljak meg Londonban?Megfelel bejelentett lakcímnek?
Február elején megyek,, esetleg szívesen dolgoznék hoselben recepciósként (C kat. nyelvtudás OK), ez reális álom vagy felejtős?

janooo35 2009.12.25. 21:17:43

Sziasztok!

Szeretnék kint biztonsági őrként dolgozni...!
Tudsz segíteni ebben...?
Mit tanácsolsz,hogy vágjak neki...?

Boldog Karácsonyt...!

üdv
Janó

janooo35 2010.01.04. 11:55:01

Sziasztok...!

Él még ez a lap...?!
Nem küldött senki egy választ...!

üdv és B.ú.é.k. mindenkinek...!
Janó

Bree20 2010.10.08. 12:49:34

Nagyon jok ezek a tajekoztatasok.Mi a parommal tervezzuk ,hogy kimegyunk.Normalis esetben csak o akart kimenni,mivel van egy biztos hely es munka.De a munkabol adodoan uton lenne es fel evente latnam csak,igy eldontottuk ,hogy en is kimegyek .Egyutt berelunk valamit es en eldolgozgatok valami munkahelyen.De viszont tartok mindentol.Marcsak a beszedtol.Termeszetesen van felsofoku angol diplomam,de mindennek ellenere hiaba hogyha teljesen eltero a beszed,illetve ha elhadarja valaki amit akar es aztan fejvakargatva dontsd el hogy mit is akar az illeto.Idon belul meg lehet szokni mindent,remelem azt is.En csak a beszedtol tartok ,mastol nem.

Ricchie 2012.03.01. 11:50:04

@JBK: Azt kérdezném, hogyan lehet vidéken (nem Londonban) munkát keresni ?

JBK 2012.03.01. 15:13:15

@Ricchie: Online keresőkkel, agencyken keresztül. Ugyanúgy ahogy Mo-n is vagy bárhol máshol. Sok sok önéletrajz, sok sok email, és sok sok szerencse kell hozzá. Van már NI numbered? Vagy bejelentett lakcímed?

jdrino 2012.06.11. 15:59:19

Sziasztok nagyon hasznosnak tartom a bejegyzest. En itt talaltam rengeteg hasznos infot mielott kijottem www.ingyenesangliaimunkalehetosegek.com/londoni-munka.html

Remelem nektek is hasznos lesz.

udv

Jozsi

ejjdejó 2013.02.25. 17:18:16

Sziasztok!
Remélem még él az oldal, némi segítséget szeretnék kérni. Párommal május környékén szándékozunk kimenni egy időre, még kezdetleges állapotban van a tervezgetés, inkább tájékozódunk. Párom kb. B kategóriás, én inkább C (bár xy akcentussal fene tudja). Kérdésem a következő: szerintetek itthonról reálisan mit lehetne leszervezni? Szállás ügyben is bizonytalan vagyok (bár eddig kiderítettem, hogy magyar szállásközvetítővel nem járnék feltétlenül jól). Munkaügyben végképp bizonytalan vagyok, hiszen brit viszonylatban tulajdonképpen csak nagyjából korrekt nyelvtudásom van.

Ilona Faragó 2013.07.22. 15:32:11

Sziasztok!

Lehetséges,hogy hülyeséget kérdezek, de ha tud valaki válaszolni azt szívesen veszem! Ha OKJ tanfolyamot végeztem és alapfokú angol nyelvtudással rendelkezem, mennyi esélyem van? Előre is köszi

kikiva 2013.08.12. 14:14:33

@Ilona Faragó: Ilona: ez tanítással kapcsolatban kérdezed? Ha igen, akkor sajnos azt kell mondjam, nagyon kicsi az esélyed, hogy suliban dolgozz, akár még Teaching Assistant-ként is- aminek fő akadálya az alapfokú angol. Ha más szakmákra gondolsz, akkor úgy ahogy OK lehet az alapfok, viszont a végzettséget nem feltétlen nézik. Többet számít a munkatapasztalat, meg hogy hogy adod el magad CV-ben és interjún.

kikiva 2013.08.12. 14:16:37

@Ilona Faragó: bocsi, most láttam csak, hogy ez nem a tanáros blog bejegyzés volt, azt hittem azon belül vagyok még. Ne hari.
süti beállítások módosítása