Miután vártuk, de nem jött az eső Kuala Lumpurban, és a Red Bull behúzta harmadikra a győzelmet, felkerekedtünk szavazni. Irány a magyar nagykövetség, ami a Belgrave Square-ből nyíló utcában van. A Belgrave Square-ről annyit érdemes tudni, hogy gyakorlatilag csak nagykövetségek vannak ezen a "téren", a török mellett a maláj, az óriás német lobogó is büszkén leng az ugyanúgy kinéző házak sorában.

Viszonylagos nyugalom, sétáló emberek,talán még a nap is fog sütni, befordulunk a sarkon, és tömeg. Sejtettük, hogy nem az otthoni módi lesz, és csak be az iskolába, aztán már kész is, de erre nem számítottunk. Utcahossznyi sor, magyar sor. Szavazunk!

Nyugalomban, békében, beszélgetve.

Érdekes, hogy a Jobbikos érzelmű szavazók felettébb szükségét érezték politikai hovatartozásuk külső kifejezésének - persze csak zárt csoportba rendeződve -, minden esetre mókásan mutatott a sarkantyús lovagló csizma D&G fehér inggel, meg egy pólóra nyomtatott aranyszínű korona Jobbikos felirattal.

Másfél óra elreppent, szavazás megtörtént.

Angolosan, sorban állva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: Lófra  2010.04.04. 20:30 Szólj hozzá!

Címkék: szavazás

Épp a Gordon Ramsay Kitchen Nightmare USA-t nézzük a tv-ben, és jön a reklám.

A 118.com-nak a reklámja, ez tulajdonképpen egy tudakozó, ami most indította új szolgáltatását, miszerint megadod, hogy mit akarsz enni, hol, és kidobja a megfelelő éttermeket.

A reklám (rajzfilmszerű):

Egy csaj telefonál, és azt mondja:

-Szeretnék egy nagyszerű, magyar gulyást!

Erre két pasi becipel egy náluknál kétszer nagyobb magyaros, paraszti ruhába öltözött, bajszos, kalapos embert! :D

 

Ezen ledöbbentünk. Gordon Ramsey közben magyar gulyás levessel reklámoznak Angliában!

Már csak túró rudi kell ;)

 

Szerző: Lófra  2010.02.12. 22:58 1 komment

Címkék: gordon gulas

 

Óriási havazások, rekord hidegek, iskolák bezárva, közlekedési káosz, kifogyó gáz készletek, alig van már só az utakra. Ez ami jellemzi Anglia elmúlt heteit, és a mai napon is havazik.

Magyar szemmel nézve egyszerűen röhej az egész. Röhej az, hogy egy éjszaka minusz 20 fok van, és a brit lapok oldalán már azt lehet olvasni, hogy olyan hideg van, mint az Antarktiszon! (itt szeretném megemlíteni, hogy ha februárban minusz 25 fok lesz MO-n, akkor az már bizony hidegebb lesz mint az antarktiszon! legalábbis az angolok szerint). Röhej, hogy leáll minden. Röhej, hogy miután az iskolák kinyitottak a gyerekek nem mehetnek ki az udvrarra, mert a hó "veszélyes"! Ezért kis dobozkákban visznek be havat a terembe, és az asztalon csinálnak mini hóembert...

A megfejtést elárulom most. Nem sok! Két, magyar ember számára igen egyértelmű dologról van szó:

- el kell lapátolni a havat és jeget a járdáról! Az alábbi két kép 5 nappal az utolsó havazás után készült:

- az autókon pedig téligumit kell használni! (de az angoloknak foggalmas sincs mi az)

Evvel a két dologgal hipp és hopp már megis oldódnának a problémák java része.

És most írok Gordon Brown-nak is!

Szerző: Lófra  2010.01.13. 14:07 1 komment

Címkék: london havazás

 

Nemsokára véget ér Magyarországi nyaralásunk, utánna újra aktivizálódik a blog. Sokan írtak Borinak, hamarosan válaszol majd az e-mail címekre. 

Szerző: Lófra  2009.08.21. 11:11 2 komment

 

Az Angol Nemzeti Egészségügyi Szervezet ma jelentette be, hogy eddig 7447 laboratóriumilag igazolt megbetegedés történt Angliában.

Felszólították a lakosságot, hogy a mai naptól kezdve, ha valaki észleli magán a sertésinfluenza tüneteit, ne menjen el a háziorvosához, hanem maradjon otthon és telefonon egyeztessen a teendőkről az említett Egészségügyi Szervezettel.

A beteg próbálja a tüneteit gyógyszerekkel enyhíteni, a lázat csökkenteni és sok folyadékot igyon. Csak azok fognak kapni a Tamiflu nevű ellenanyagból, akiknél a legsúlyosabb tünetek mutatkoznak, és olyan betegek, akik más egészségügyi problémákkal is küzdenek. Ők pedig úgy fogják megkapni a gyógyszert, hogy ki kell jelölniük egy barátjukat, aki kap egy speciális számot és a központi helyeken csak ő veheti majd fel, hogy ezzel is akadályozzák a betegség terjedését.

Persze utána nyugtatnak, hogy ez nem azt jelenti, hogy több a halálos áldozata a vírusnak, evvel a lépéssel csak a terjedését próbálják lassítani. Ugyanis előreláthatóan a következő hónap végétől napi 100,000 új megbetegedés várható.

A tünetekről annyit tudunk, hogy influenzaszerű és minimum 3 napos magas láz kíséri a betegséget.

Szerző: Lófra  2009.07.02. 21:56 Szólj hozzá!

Címkék: london flu swine nhs

A wimbledoni hét közepén ma megjelent egy olvasói írás az egyik újságban, ami betekintést enged abba, hogyan is érezhetnénk magunkat, ha kimennénk, hogy a helyszínen kövessük az eseményeket. Te szeretsz sorban állni?

"

Létezik egy népszerű mítosz, mely szerint Wimbledonnak van valami köze a sporthoz. Hadd oszlassam el ezt az illúziót. Wimbledon valójában nem a teniszről szól. Nem is a Pimm's-ről (angol hűsítő alkoholos koktél), vagy az eperről, vagy Cliff Richardról. Wimbledon a sorbanállásról szól.

Mivel ott voltam szombaton --amikor Murray újabb lenyűgöző győzelmet aratott, ahogy azt később megtudtam--, a következő tapasztalatokat nyújthatom át azoknak, akik  a helyszínen tervezik megtekinteni a versenyt.

Készülj fel jól, mert bejutás elött 5 órát fogsz sorban állni, hacsak nem értetted félre a lényeget, és vettél magadnak előre jegyet. Azok számára, akiknek új a wimbledoni sorbanállás, egy 40 oldalas útmutatót osztogatnak a sorbanállás etikettjéről. Lebilincselő olvasmány.

Amint bejutsz a területre, a WC-nél fogsz sorban állni. Aztán azért, hogy feltöltsd a vizesflakonodat, amitől újra sorba kell majd állnod ... Így megint a budisorban leszel (miután megtapasztaltad az "addig vársz, amíg nagyon menned kell" kalandot). Aztán sorba állsz egy Pimm's-ért, ami után következhet a sorbanállás, hogy bejuss az egyik nagymenő meccsre.  Hamar rájössz, hogy ez lehetetlen, ezért beállsz egy alacsonyabb színvonalú meccs sorába. Mielött még messzire jutnál ebben a sorban, megint wc-re kell menned. Végül belefáradsz a sorbaállásba és a dombot veszed célba, hogy óriás kivetítőn nézd a mérkőzesek egyikét, ahol annyira kényelmesen tudsz elhelyezkedni, amennyire egy zsebkendőnyi helyen lehet. Miközben nézed a kivetítőt, titokban megállapodsz a barátaiddal, hogy nem vesztek tudomást a tényről, miszerint ugyanezt a közvetítést a tv-n nézni sokkal kényelmesebb és költségkímélőbb lett volna. Néhány perc múlva feláll az elötted ülő ember, és mivel elállja a kilátást, megfordul a fejedben, hogy veszel feketén egy központi pálya jegyet, de ekkor elered az eső. Hazamész.

Elrontja mindez Wimbledont? Nem, ez teszi Wimbledont Wimbledonná. A szervezők tagadhatatlan brit véréből kifolyólag Wimbledont a sorban állás nagy ünnepévé tették. Az etikett könyvecske, az ácsorgás közben feltett kvízkérdések mind azt biztosítják, hogy ne csak eltűrjük a várakozást, de még élvezzük is.

"

Szerző: Lófra  2009.06.30. 21:16 1 komment

Címkék: london wimbledon sor tenisz

Avagy ismerjük meg a mai angliát sorozatunk első része!

Ha megfigyeljük az angol alkoholivási kultúrát, jelentős különbségeket fedezhetünk fel a magyarhoz képest.

Hol is kezdhetnénk az ivászatról a posztot, mint az angol puboknál. A szó a "Public House"-ból ered, ami lefordítva nyílvános házat jelent. Kicsit más az értelme mint otthon :) Megközelítőleg 575000 pub van az országban, több nagy pub láncolat is van, ilyen például a youngs, wetherspoons, stb... Ezenfelül komoly "szakszervetek"-be rendeződtek a pubok, védeni saját érdekeiket, többnyire sikeresen. A legtöbb pub bőséges ételkínálattal is rendelkezik, mondjuk rá, hogy házikoszt.

A pubok gyakorlatilag az első számú központi helyek a szociális élet éléséhez, gyakran több időt  töltenek angolok pubban, mint saját otthonukban. Ennek és a történelmi hagyományoknak megfelelően a hagyományos pubok kialakítása is olyan, mintha akár egy szép nappaliban lennénk. Szőnyegpadló, fabútorok, régi képek a falakon, kellemes belső tér, ami büszkeséget, nyugodtságot, méltóságot áraszt magában. Angliában a közösségi életet el sem lehetne képzelni pubok nélkül. Samuel Pepys (ő jegyezte fel a nagy londoni tűzvészt) úgy írta le a pubokat, hogy az Anglia szíve, a templomok pedig Anglia lelke. És így is van. Pár szó a pultosnak, és a melletted ülő már be is kapcsolódik a beszélgetésbe, távolabb ülő öreg angol halász meg hátul bólogat, vagy nemtetszését nyilvánítja ki. Gyakran nem is annyira az alkohol miatt mennek be, inkább a társaság kedvéért.

Ennek megfelelően csak annyit mondanak az angolok a kedvenc kocsmájukra, hogy "local". Azaz helyi. (észrevesszük az áthallásokat? Nyilvános ház, lokál? :D) Majd minden pubnak van külön címere, ami ki is van akasztva az oldalára, ez még II. Richárd király korából maradt fenn, aki 1393-ban rendeletet hozott, hogy minden sörmérő helynek ki kell akasztania címert, különben elkobozzák a sört. Azaz megakadályozta evvel a zugkiméréseket. :)

És természetesen mint minden angol dolog, Londonban ez is egy picit más. Itt ugyebár minden a nagyfogyasztásról szól, minél többet, minél hamarabb eladni-venni. Ennek ellenére a pubok azért tartják a hagyományaikat, csak a közönség miatt esetleg nem olyan meghitt baráti a hangulat. Rendszerint minden pub rogyásig tele van hétvégente, illetve közeledve a hétvégéhez. Mivel a pubokban nem lehet dohányozni ezért a fele társaság a pub elött, a másik fele meg a sört várja bent. A nagyvárosokban manapság pedig az ipari méreteket öltő piálás a megszokott, azaz totális lerészegedés.

A pubok nem hülyék, tudják, mi a jó nekik, ezért vannak a délutáni órákban (4-tól, 6-ig, 7-ig) a Happy Hour akciók, amikor  féláron lehet venni alkoholt, vagy hármat kettőért, vagy nőknek ingyenes fogyasztás van, és lehetne még sorolni. Nem véletlen az időpont választás, hiszen munkából ki - pubba be a menő. Itt persze éhgyomorra piálás azonnali alkohol felszívódást eredményez, ezért tipikus kép nap mint nap naplementében részegen  hazabotorkáló üzletemberek és hölgyek látványa a városban.

Az italfogyasztás szorosan összekapcsolódik az étkezéssel, rendszerint a pubok kiváló konyhával rendelkeznek, legalábbis az ízesítés nélküli tipikus angol kaják megfőzéséhez. Hétvégente pedig igazi pénznyelőkké válnak az "elviteles" kis büfék, mindenhol a tipikusan halvány sárgás termodobozba pakolják a burgert, sültkrumplit, stb...

Nagy hagyománya van természetesen a Guinness-nek, de igen széles választéka van a különböző házi angol söröknek is. Ezeket a fanyar angol ízlésnek megfelelően keverni is szokták, azaz mondjuk világos sörbe raknak még áfonya szirupot, vagy akár fele sör fele cider.

A Cider igen kedvelt és ha jól tudom még angol "gyártmány" is, almából készült, könnyed alkoholos ital, azaz almabor (ezt magyarok mondjuk csak, senkitől nem hallottam még, hogy borként lenne számontartva, ezért lehet egy kicsit zavaró ha magyar iszik ilyet először, mert borra számít). Van már belőle minden fajta, nem feltétlenül alma. A körte még talán finomabb is, az eper isteni, és mindeggyiknek más aromája, és alkoholszázaléka van. Szinte üditőként lehet inni, csak hát pár pohár után már észreveszi az ember, hogy igen jó kedve lett. :) Kiszerelését tekintve árulják üvegben, dobozosként, és megtalálható a két - három literes müanyag üditő flakonban is. 

Rövidet magában nem nagyon isszák, inkább azokat is bekeverik. Gin-Tonic, Whiskey-Kóla, Rum-Kóla, stb... Talán csak a tequilát iszák "magában", meg olyan egyedi feleseket mint a szambuka például. Hihetetlen nagy kedvenc a vodka ugyebár, amit aztán gyakran viszont is látunk az aszfalton.

A gin egyébként nagyon népszerű volt a régi Angliában, az akkori kocsmák fele kifejezetten Gin Shop volt. És hát ha Gin, akkor természetesen Gordon-tól a legjobb, bár rengeteg gyártó van. A Gordon's Gin nemrég jött ki a Kökény Ginnel, ami kifejezetten finom és ízletes rövid ital. Nagy nagy kedvenc :) Kipróbáltam már sokat, de pálinkához hasonló röviditalt nem nagyon találtam. Értem ezalatt, hogy finom ízes, erős, gyomormelengető.

Nagy hagyományai vannak itt is a borivásnak, bár nagyságrendekkel szélesebb körben lehet kapni a világ minden tájáról. Személy szerint hiába vagyunk büszkék a magyar borra, de jelentős különbségeket veszek észre más ország boraihoz képest. Ugyanis nem annyira karakteres erős ízük van, sokkal bársonyosabbak, és kellemesebbek. Gondolok itt dél afrikai, vagy chillei borokra. A tipikus angol nők pubokban pohár borozni szoktak, amitől aztán jól be is rugnak. (4 pohár egy üveg :)

A nyár abszolút slágere pedig a Pimm's. Gin alapú ital, tartalmaz kinint, és titkos füszerkeverék van benne. Mármint a Pimm's No. 1 Cup. Mert hat fajtája van, mindegyik más alapú, például whiskey, rum, vodka, stb... Az igazi Pimm's-hez fogni kell egy jó nagy kancsót, önteni bele  2 egység Pimm`s -t, 2 egység gyömbér sört, 2 egység Limonádét, majd hozzáadni még szeletelt uborkát, citromot, narancsot, eperdarabokat, majd a tetejére egy mentalevél. Összekeverni, és nyári meleg napokon isteni frissítő alkoholos ital a kertben üldögélve az árnyékban, jéghidegen.

A pezsgők általában nagyon drágák, ezért olcsóbb fogadásokon csak szimpla "habzó bort" kínálnak, és persze ennek is van egy angol különcsége. Ugyanis nagy kedvencük a fél pohár narancslé, fél pohár habzó bor mixjük.

A pubokban általában rengeteg fajta csapolt sör van, és szintén komoly választéka a rövideknek. Ezért is van többek között másabb kultúrája az italfogyasztásnak, hiszen rengeteg fajta és féle ízeket lehet beszerezni egy italos éjszakán. Oké hogy igyunk egy sört, de világos-barna, házi, kevert, ciderből szintén almás, körtés, epres, long drinkeknek pedig a felsorolhatatlanul hosszú választéka, és akkor még ott vannak a borok.

Próbáltam érdeklődni, de nem találok más logikus magyarázatot, csak azt, hogy ha a vendég egy pint sört kér, akkor egy pintet adunk neki oda. Ugyanis Angliában a csapolt sört hab nélkül szolgálják ki! Illetve egy minimális van a tetején, jelzés értékként. Ebből adódóan teljesen tele adják a pintet. Nincs trükközés a hab mennyiségével. Egy pint pedig egy picit több mint fél liter. A pubok többségében pedig a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve speciális poharakat használnak. Ránézésre üveg, de ha megkocogtatod rájössz, hogy az bizony nem az :D Ezért nem is nagyon törik pohár pubokban, oda is vághatod a földhöz, de nem törik ripityára. 

Angliában is komoly probléma  az alkoholfogyasztás, ezért minden üvegen fel van tüntetve, hogy mennyi belőle a napi ajánlott adag. Például a Teacher's Whiskey-ből 3-4 egységnyi az állam által ajánlott ésszerű határ. Egy egység pedig egy felest jelent, ami Angliában 25 ml! Tehát a mi felesünk fele :)

Ahhoz pedig hogy ne tévedjünk el egy pubban, pár angol kifejezés, szó:

Can I have ... - Kérhetnék ... (ken áj hev)

Can I get ... - Kaphatnék ... (ken áj get)

JDCoke - Jack Daniels kólával (dzsídíkók)

Gin T - Gin Tonic (Dzsintí)

Shot - rövid ital (sat)

Soft drink - üditő (szoft drink)

Bottle of Magners - Üveges Magnerst (az egyik legfinomabb Cider) (bátl of Megnörz)

Pint of Guinness - Egy pint Guiness-t (pájnt of ginisz)

Cheers - Köszi, vagy Egészségedre (csííírz)

Cheers mate - Köszi haver (csííírz méit)

Good Health - Egészségedre (régi angol) (gúd helsz)

Gents, ladies, toilet, restroom, loo, washroom - WC (sose hallottam még, vagy láttam volna kiírva a WC-t) (dzsentsz, lédíz, tojlet, resztrúm, lú, vasrúm)

I'm fine - ha kérdezik, hogy kérsz-e valamit, vagy milyen a pia, étel (ájm fájn)

I am being served  - már rendeltem (ájm bíing szővd)

Go easy on the booze - óvatosan a piával (gó ízí an dö búúz)

 

Nos tehát, én nem vagyok egy halbiológus, de eljött az ideje az ííííívásnak!

Szerző: Lófra  2009.05.16. 17:24 2 komment

Címkék: london pub angol pia gin pimms cider

 

Egy lengyel fotós próbálta minnél hitelesebben megörökíteni az angliai italozási, és szórakozási szokásokat, amit most a The Sun honlapján lehet elérni.

"Mikor a nap lenyugszik, és kigyúlnak az éjszaka fényei,

a sötétség angliában eszeveszett italozásba torkollik..."

Képek: :D

http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/features/article2431362.ece?slideshowPopup=true&articleId=2431362

Szerző: Lófra  2009.05.16. 12:12 1 komment

Úgy tűnik, múltkori beszámolóm az iskoláról, ahol tanítok, többeknek is kedvet csinált az angliai tanításhoz, sokan kértek, hogy írjam le, mi szükséges ahhoz, hogy valaki magyar tanári diplomával külföldön tanítson. Szerencsére (mivel Magyarország EEA tagállam) nem túl bonyolult a dolog, tehát a procedura remélhetőleg senkinek nem szegi majd kedvét. Íme:

Ha az embernek bármilyen otthon szerzett tanári végzettsége van (tanítóképző, tanárképző, vagy egyetemi tanári diploma), akkor automatikusan jár neki Angliában a QTS minősítés, ami a Qualified Teacher Status rövidítése. Ez szükséges ahhoz, hogy itt tanári munkát végezhessen.
A QTS igénylése nagyon egyszerű, csak ki kell tölteni hozzá egy formanyomtatványt, ami itt található:
http://www.gtce.org.uk/documents/publicationpdfs/qts_eea_sa3fmec1.pdf

A nyomtatványon részletes kitöltési útmutató is van, valamint azt is leírják, hogy elküldése után mi fog történni, úgyhogy azt most nem részletezem. A lényeg, hogy a kitöltött papírt a megadott címre kell elküldeni postán, csatolva hozzá egy útlevélmásolatot, a diploma fénymásolatát, valamint a diploma angol nyelvű, hitelesített fordítását.
Ezeket kell egy borítékban postára adni, aztán várni türelmesen, hogy megjöjjön a QTS bizonyítvány. (Ha jól emlékszem, nekem kb 2 hónap múlva érkezett meg.)

Két hasznos honlap még további infóhoz:

www.teachernet.gov.uk
www.gtce.org.uk

Ami még fontos: az erkölcsi bizonyítvány, anélkül esélytelen a munkavállalás iskolában. Az otthon kiállított erkölcsi csak 3 hónapig érvényes, tehát célszerű úgy időzíteni, hogy közvetlenül kiköltözés előtt legyen kész, és amint elkészül, azt is le kell fordíttatni angolra, és hitelesíttetni is kell. Ha sikerül tanári munkát találni idekint, akkor a munkaadó beindítja majd az angliai erkölcsi (CRB) intézését, de amíg az elkészül, addig a magyarral is engednek dolgozni, csak legyen lefordítva! Ja, és a tanári ügynökségek általában velünk fizettetik ki a bizonyítvány árát, ami kb 30-40 font.

Aztán persze kell még egy jól megírt önéletrajz és 1-2 angol nyelvű ajánlólevél otthonról, tetszés szerinti példányban.

Ha mindez megvan, akkor az otthonról intézhető dolgok már kész is vannak, lehet indulni :-)
Esetleg hasznos lehet még néhány ügynökség honlapját már otthon megnézni, de amíg nincs angliai címünk és telefonszámunk, addig jelentkezni úgysem tudunk sehova, ezt már csak helyben lehet majd intézni.
Pár ügynökség, akiket ajánlani tudok:
Protocol Education, Select Education, Academics Ltd, WT Recruitment, Key Portfolio Ltd.

Kezdéskor (az angliai tapasztalat hiánya miatt) nem érdemes iskolai álláshirdetésekkel próbálkozni, max. Teaching Assistant állásokra, de még úgy sem túl esélyes a dolog, inkább ajánlanám az ügynökségeket, ők tutira találnak nekünk munkát, bár annak is megvannak a hátrányai.
Nekem hatalmas szerencsém volt, hogy egy év ügynökséges TA munka után magától ajánlotta fel a suli, ahova kiközvetítettek, hogy átvesznek szerződéssel, és TA helyett tanárként dolgozhatok, de óva intenék mindenkit attól, hogy ilyen simának lássa a jövőt, mert ehhez tényleg nagy mázli kellett.

Ha egy ügynökséghez regisztrálunk neten, akkor szerencsés esetben behívnak interjúra, ami nem túl komoly, csak kérdezősködnek egy kicsit, meg be kell mutatni a dokumentumokat (fontos: a TA munkákhoz nem kell a QTS, de nagy előnyt jelenthet, úgyhogy érdemes beírni az önéletrajzba és magunkkal vinni az interjúra).
Meg szokták kérdezni, hogy milyen iskolában szeretnénk dolgozni, ez mindenkinek a kalandvágyára van bízva, de én inkább az általános iskolát ajánlanám, az szerintem hangulatosabb.

Persze az elején nem nagyon szabad válogatni, mindent el kell vállalni, ami adódik, mert különben nem biztos, hogy minden napra kapunk munkát az ügynökségtől, ami a napi kb 60-70 fontos bruttó fizetésnél nem túl kellemes, főleg, mivel sok az iskolai szünet, amikor eleve keresésképtelenek az ügynökségesek.

Az ügynökség egyébként nem mindig szól előre, hogy másnapra lesz-e munka, mert sokszor őket is csak reggel hívja fel egy iskola, hogy kellene nekik valaki aznapra, tehát reggel fel kell kelni és várni, hogy csörögjön a telefon, akkor megmondják az iskola címét és hogy kb hogy lehet odajutni, aztán sprint! Én csak 5 hétig dolgoztam ilyen körülmények között, nem volt könnyű, de ha szerencséje van az embernek és megtetszik egy iskolának, akkor van rá esély, hogy akár hónapokra is ott tartsák, vagyis vége az összevissza munkának. És idővel talán még át is veszi az iskola... :-)

Ha esetleg valamit kifelejtettem, azt utólag pótlom majd, addig is sok szerencsét mindenkinek!
 

Szerző: Lófra  2009.05.10. 20:07 16 komment

Tegnap, vagy tegnapelött volt a hír, hogy Írországban megtámadtak 4 magyar nőt. Itt egy kedvenc blogom Írből, hogy többet megtudjunk a történtekről:

 

http://room101.freeblog.hu/archives/2009/04/17/I_am_a_Hungarian_and_proud_of_it/ 

Szerző: Lófra  2009.04.18. 18:11 4 komment


Egy nagy adag pörkölt, körettel, savanyúsággal. Olyan finom puha hússal, mint még soha, olyan finom ízesítéssel, mint még soha. Kenyér sarkát is letörtük, hogy avval még ki tudjuk tunkolni az utolsó csepp szaftot is.

Hát ilyen volt ez. De mivel ráadás tányér ACDC-t nem kaphattunk, így hát a fogunkba beragadt husi cafatot se akarjuk kipiszkálni, hogy újra és újra elojöjjön egy picit az íze. :)

Az O2 aréna környékén ha vannak telepítve földrengést méro muszerek, akkor azok kedden este többször kilengtek! A "nem rossz" kategóriába sorolható Everyday Demons elozenekar után gyors színpadi átszerelést követoen a kivetítokön elindult egy kis animációs film vonatról, meg csajokról, meg örgödszarvas Angusról, miközben felcsendült a legújabb albumnak címet adó R'n'R Train nóta, és a srácok karizmájukkal elfoglalták a hatalmas színpadot. A színpadra meg betört egy hatalmas füstölgo mozdony.

A stadion felrobbant. Eloször.

Teltházas, húszezres tömegben egy ember nem akadt, aki ne kezdett volna el legalább a fejével  bólogatni. Nem is lehetett mást csinálni, tegyük hozzá. A hangtechnika, és a falak beállítása a több mint a kiváló minosítést érdemli, mi fenn ültünk az utolsó karéj közepén, de még ott is úgy szólt, mintha egy kis szobában felcsutkáztam volna a hangfalaimat. Dübörgött, magasan vinnyogott, de selymesen simogatott. A dinamikus egyek szonyegen jöttek és remegtettek, a gitár sírt és örült, az ének pedig mindent vitt és sodort.

Annak ellenére, hogy lemezbemutató volt, a teljes koncert kb. 30 százaléka szólt az új albumról. Ennek megfeleloen az elso harmad vége felé egyszercsak felcsendültek azok a hangok, amit mindenki csak remélt, hogy életében még hallhatja éloben.

A stadion felrobbant. Másodszor.

Ember nincs a földön, aki ne tudná a ThunderStruck ütemes refrénjét és dallamát. Hátborzongató élmény, de Angusék fel sem vették, ok mintha a boci boci tarkát nyomnák csak adták és adták a maximumig fokozva a kitörés elotti feszültséget, amirol szól az egész ACDC. Az utolsó utáni húrt is addig feszíteni, ameddig talán már nem is lehet.

Itt már tömör hallelujázás volt, a közönség önkívületben, még a stadion utolsó sora is vad rángásban vonaglott, mintha váltóáramot vezettek volna beléjük.

És tényleg.

Dirty Deeds olyan vadállatian, amennyire csak lehet, Angusnak már egyik lába sincs a padlón. O már nem lép, nem fut, nem táncol, egyszeruen csak repül. She's got the Jack. Olyan alpárian, olyan egyszeruen, ahogy csak egy kis fiatal parasztlányka teszi magát oda a traktorosnak. És hát persze Angus megint, szépen körülményesen áll neki kibontani nyakkendojét, veszi le ingét és készül letolni gatyáját. Ekkor már mindenki szíve egyre dobban, majd lekerül a nadrág is és ott virít az ACDC felirat Angus alsógatyáján. A seggén. Parasztlányka kipirulva és mint aki jól végezte dolgát, továbbáll, a traktoros is megy útjára. A koncert második fele már majdhogynem leírhatatlan, jönnek az igazi rocktörténelmi számok, és alaphimnuszok. Whole lotta Rosie-nál megjelenik a színpadon egy óriási felfújható asszonyka, késobb lángcsóvák, és csak füstöl, füstöl az a vonat. És akkor ... akkor ... akkor ...

Sorozatos stadion robbanások!

Shook me all night long. Let there be rock. Szavak nélkül. Eggyé váltam az univerzummal.

Srácok lementek a színpadról, otthagytak minket hogy akkor csináljunk, amit akarunk, tessék, itt van, kezdjetek vele amit akartok, mi átmentünk rajtatok. Persze kezdtünk felocsúdni, hogy azért ezt így mégsem lehet, bár már többször kiléptünk testünkbol és csak lebegtünk az örökkévalóság mezsgyéjén, de még ... méééééég akarunk. És akkor a sötét színpad közepén egy süllyesztobol vörös fény és füst kezdett el kiáramlani, majd megszólalt a jól ismert gitár téma.

A stadion atomjaivá robbant.

Mi más is jöhetett volna, mint a Highway to Hell. Itt már levegot alig lehetett venni, nincs szó arra az örjöngésre, ami kitört a stadionban. A felso karéjban állva is úgy éreztem magam, mintha a színpad elotti elso sorban lennék. És itt értünk el a végére, amikor az ACDC megemeli a kalapját és tiszteleg mindenki elött. We salute you. Úgy, ahogy a nagy könyvben meg van írva, ágyukkal és borzongató zenével.

Szóval ha fagyikelyhet ettünk volna, akkor a Highway-jel hagyták, hogy kinyalhassuk a kelyhet, míg a Salute-tal pedig elmosták azt, és újra felrakták a polcra. Hogy aztán egy másik helyszínen egy másik stadionban újra kinyalassák a közönséggel.

35 éve játszák azt a zenét, ami megmutatja az embereknek az életet.

ACDC örök!

Szerző: Lófra  2009.04.16. 14:48 1 komment

Ismét csokorba gyűjtöttem az aktuális iwiw-s hirdetések gyöngyszemeit immáron kis kommenttel. 

Úgy érzékelem, az alap probléma az, hogy a többség kijön és megpróbálja azt csinálni, amit otthon. Hálózatot építeni a mittomén milyen egészségápolási szarnak, csajokat futtatni kopasz fejjel meg a stb...

A másik tipikus faszság, hogy a "Munkát ajánl - Egyéb" rovat arról szólna, hogy aki tud melót, beírja, hogy mintegy segítsen a többieknek. Ebből adódóan ez az aprók legolvasottabb topicja, szóval ide rakja be minden fasz a saját kis hirdetését. Emiatt teljesen elsilányult az érdemi rész, és a sok fasz csak írogatja bele a saját okosságát. 

A harmadik nagy baromság pedig mostanában üti fel a fejét. Páran már pénzt is ajánlanak annak, aki munkát szerez nekik! Na ezek a mentalitási és gondolkodási problémák, ami miatt olyan az ország otthon, amilyen, és szinte hihetetlen, hogy még itt sem sikerül változni egy picit. 

Jöjjenek hát április hónap legelbaszottabb iwiw-s hirdetései (változtatás nélkül):

 

Számítástechnika:

** szamitogep szerviz - laptop javitas - számítógép szervíz - laptop javítás ** 

Teljeskoru szamitogep es laptop javitas, installalas, tanacsadas a legjobb szoftverekkel, kiszallasi dij nelkul, fel eves garanciaval. SKYPE: atiteam TEL: O78531796OO Ha nem tudsz elerni 10 perc mulva visszahivlak mert kapok rola ertesitest.

- Érteeeed. Kap róla értesítést. :D

Szia! Egy kis segitseget szeretnek felajanlani, elerheto aron a szamitastechnika es az informatika teruleten, meg itt Londonban is! Elerheto aron! Szamitogepek javitasa, operacios rendszerek, szoftverek telepitese, virusirtas. Halozatok beallitasa, ha nem sikerul konfiguralni a routert, hub-ot vagy switch-et. Igeny szerint, eszkozok beszerzese a halozathoz. Honlaptervezes, web-design, programozott oldalak letrehozasa PHP nyelven. Keress, ha "nem megy a gep" vagy ha "kiirt valamit"! Elfelejtett windows jelszavak feltorese, ujratelepites nelkul: £5 Operacios rendszer telepitese: £30 (igeny eseten: Office, Virusirto + £5) Halozat beallitasa (internet megosztasa wi-fi-vel es/vagy UTP kabeles megoldassal, kiszallassal): £35-tol, (igeny eseten eszkoz, ha nincs, amivel megoszd a halozatot £40-tol, jo minosegu) Keresre valo, csak kiszallas: £10 Tovabbi kerdessel, keressel kapcsolatban erdeklodni lehet: Tel.: 07935936816 E-mail: fmnweb@hotmail.com

- Milyen szakember az, aki értelmes e-mail címet sem tud csinálni magának? Az árak meg nem hogy elrugaszkodottak, de sose voltak a talaj közelében...Eladó a világ:

LAPÁT,TALICSKA,+EGYÉB
ELADÓ:magyar lapátok,2 talicska,több üres kanna üzemagyagnak(ezek jelképes összegért).Továbbá kb 100db Új pamut polo csomagolva,l-m-s méretben!

- Londonba??? Minek???

7db.éjjeli szekrény(30Font/db)és 3db vállfás ruhás szekrény eladó!!55Font/db
Irányitószám:E5 0NA. Ha egyben viszed olcsóbb!

- Ez ám az akcióóóóó


Állást kínál egyéb rovat - avagy mi basszuk el, és hozzuk az otthoni szart be:

Annak az illetonek aki szerez nekem egy munkahelyet Londonban,30 fontot adok.Bármilyen munka érdekel/festo és gipszkartonosként dolgoztam/Angolom alap.

- Ha fizetsz érte, legalább fizessél!

4 fös csapat kisfogyasztásu diesel autoval szórolapozast vallalna.

- hajjj aj.

Sziasztok! Sajnos nagyon nem jól alakultak a dolgaim, igy nagyon sürgösen szükségem lenne valami munkára. Ha bárki tud valamit légyszives segitsetek! Csütörtökig tudok csak maradni ha nem találok munkát. Középszinten beszélek angolul, minden munka szóba jöhet.

- Ez már a negyedik hete, hogy berakja hírdetésbe.

És jöjjenek most az okos magyarok:

ha erdekel laza munka(1 par fele lennel) jo penzert, akkor irj uzenetet reszletekert!(legyszi csak bevallalos lanyok irjanak, akiket telleg erdekel..olyanok ne, akik nem tudjak mit akarnak mit nem)

- csak bevállalóóóóós...

Angolul jol beszelo lanyt keresunk erotikus maszasunkba recepcios munkara lehetoleg kelet londoni lakost kuld uzenetet az iwiwen nekunk a szamodal es megbeszeljuk a reszleteket szep napot!

- Ha már otthon bebukott a biznisz csináljuk meg Londonban is jeligével.

Lanyok! Tudjuk, hogy rengeteg hasonlo hirdetest olvastok, megis kerjuk a bizalmatokat. Hosszu evek tapasztalataval rendelkezo team keres lanyokat erotikus munkara. Szamunkra a diszkrecio, a csaladias legkor, a biztonsag a legfontosabb. Ingyenes bentlakas, ha szeretned. Magyaros kajakat fozunk minden nap.A staff magyar, de magyar vendegeket nem fogadunk. Kerunk benneteket, hivjatok minket bizalommal.

- Huuuuu, még magyar kaja is van!

30 es 60 ev kozotti ferfiak jelentkezeset varjuk szemelyi szolgalatra Bristol es Swindon kornyeken. A nagy erdeklodes miatt csak komoly jelentkezoket fogadunk el. Eros testalkat, nagy munkabiras es engedelmesseg szigoru feltetelek! Jelentkezes email-ben rovid eletrajz es szemelyi adatok leirasaval.

- Bár 30 alatt vagyok, de nem gyozött meg az engedelmesség szó. Ez valami rabszolga izé?

Keresem a Zoltán nevu személyt, aki pénteken velem dolgozott Paddingtonban. Konténert pakoltunk ki, és be. Alacsony, vicces, és minden jogsia megvan. Ha magadra ismersz hívj fel mihamarabb.

- Egy nagy barátság kezdete!

És a végére Feca sokatmondó hirdetése:

15-20 napon belul startolo (onkormanyzati engedely sebessegetol fuggoen) Canterburyben indulo kezi automosoba keresek sracokat.angol tudas nem szukseges,kor nekem nem szamit de lusta , hat/kez/lab/ful/mindenfajos embereket kivagok egy perc alatt. munkaido idojarastol fuggo,kereset kb £40/8 ora.Magyar vagy UK jogositvany elony, kocsi szinten, de nem minimum kovetelmeny.Szallas intezeseben tudok segiteni, valamint korlatozott szamban teritesert elleneben biztositeni is ismeros szallasadoknal. Ha erdekel a dolog kerlek kuld egy uzit itt, vagy ha van kerdes csorrents meg a 07xxxxxxxxxxs szamon. Szep napot. Utoirat: mielott hivnal, vagy irnal... canterbury NEM LONDONBAN VAN. usd be a google mapbe canterbury, es meglatod hol

 

Szerző: Lófra  2009.04.12. 13:59 1 komment

Címkék: iwiw london hülyemagyar

Egyéb dolgaim miatt a G20 második napjáról lecsúsztam, de végülis lezajlott ahogy szokott. Most pedig folytassuk a magyar nyelv szépségét, egyszerűségét, érdekességét bmutató poszt sorozatot:

 

Szerző: Lófra  2009.04.05. 13:54 Szólj hozzá!

Minden vezető megérkezett rendben, pacsiztak egymással nagy mosolyban, ahogy kell, Obama is találkozott a királynővel. Ma esti hírek vezető címe, hogy Gordon Brown az angol miniszterelnök szerint csak órákra vannak a világgazdaság megmentésétől és átalakításához szükséges megállapodások megkötésétől. 

Jamie Olliver nagyon izgult még ma, hogy sikerül-e a kaja, lássuk közelebbről a menüt:

- Sült skót lazac salátával és tengerparti zöldségekkel, vadfokhagymával ízesített ír kenyérrel,

- Kis lángon sütött walesi báránylapocka spárgával, szent györgy gomba leöntve mentaszósszal,

- Forró gyümölcslepény házikészítésű vanilia sodóval.

Holnap lesznek az igazi megbeszélések és tárgyalások, meglátjuk mire mennek majd.

Mindeközben London belvárosának utcáin 5000 rendőr próbált rendet tartani, délelőtt még ment is, ám délután már sok hülye kezdett ellenük menni. Ekkor már előkerültek a kutyás és viperás osztagok is. Viperával csak magukat védték, és nem támadtak ki. 

Pár vandálnak sikerült betörnie a Bank of Scotland üvegét, és bemászni az épületbe, amit fel akartak gyújtani, de később megoldódott az illegális behatolás kérdése.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/7977618.stm

Érdekes volt figyelni a képeket a híradóban, amikor az üvegen belül a civilbe öltözött bankárok fotózgatják a kinti tömeget. Egyébként van egy olyan mondás, hogy "ne a játékost utáld, utáld a játékot". Ezt mostanában leginkább azok a bankban dolgozók mondják, akik nem keresnek sokat, de ugyebár bankban dolgoznak.

Megnézve Obama és Brown közös sajtótájékoztatóját rögtön feltünt, hogy itt tényleg kérdeznek az újságírók, és nem illedelmeskednek. Egy igen csípős újságírói kérdésre Obama elismerte, hogy Amerika is felelős a válság kialakulásának okaiért.

Hát nem aranyos a királynő? :)

http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/7977618.stm

 

 

Szerző: Lófra  2009.04.01. 23:45 Szólj hozzá!

Címkék: london obama királynő g20

A G20 találkozó miatt precedens nélküli biztonsági intézkedések léptek életbe London-ban, illetve annak érintett részein.

Vannak ugyebár a G20-as vezetők, meg a tüntetők, de inkább hívjuk őket a demonstrálóknak. A vezetők az Ecxel nevű konferencia komplexumban fognak tárgyalgatni, a demonstrálók pedig London belvárosában több helyen is tartanak demonstrációkat, figyelemfelkeltő akciókat.

A vezetők programjáról:

Obama ma este érkezett meg a Standsted reptérre, ahonnan a helikoptere repíti a nagykövetségükre. Holnap külön találkozik egy fél órára a királynővel (ezidő alatt amerikai távcsövespuskás egységek lesznek a Palota tetején), majd minden vezető a Buckingham Palotában egy fogadáson vesz részt. Pár pohár pezsgőt követően átmennek a Downing Street 10 alá (a mindenkori angol miniszterelnök otthona) esznek majd egy finomat, ahol Jamie Oliver fog főzni. (Jamie felesége 9 hónapos terhes, de még emiatt sem viheti be a telefonját a konyhába) Itt már persze vegyül a társaság és bankárok meg "fontos" pénzes emberek is lecsüccsennek majd a székekre.

Holnapután pedig elkezdődik az egy délelötti, és egy délutáni szessönből álló tárgyalgatásuk.

A demonstrálók programja:

Holnap kezdődik a Bank Of England épülete elötti felvonulás, amit a bolondok napja után a pénzügyek bolondjának neveztek el.

Az ExCel komplexumhoz elvisznek egy hatalmas jégtömböt.

Délután háborúellenes tüntetők, és a nukleáris lefegyverkezést támogatók együtt vonulnak fel palesztin és brit muszlimokkal.

A Kelet-londoni Egyetem elött egy alternatív csúcstalálkozót rendeznek. A zöldek pedig a British Museum-nál tüntetnek.

Holnapután reggel verni akarják a hotelajtókat, ami annyit jelent, hogy ők akarják ébreszteni a hoteljeik elött állva a vezetőket.

Délelött óriásmonopolyzni fognak a londoni tőzsde elött.

Canary Wharf - a nagy üzleti negyedben számítanak a rendőrök hirtelen akciókra a bankok épületei és a bankárok ellen. Van egy ismerősünk, aki egy bankban dolgozik a city-ben, és a héten többször felhívták a figyelmét, hogy nehogy öltönyben, nyakkendőben menjen be dolgozni ezen a pár napon ..

A demonstrálók tervezett útvonalain minden bolt, pub deszkázza be a kirakatait, minden rendőrt az utcára vezényelnek. A rendőrség nem akar erőszakot alkalmazni, de ha szükség lesz rá, már az "apró szikrát is azonnal oltani akarják majd". Az ExCel előtt például kockaköves a járda, és az elmúlt héten minden egyes darabját megvizsgálták és amelyik mozgatható volt, lefixálták...

A végén még térjünk vissza Obamára. Érdekes számok a londoni kiruccanásáról:

- 200 titkosszolgálati ügynök kiséri,

- 300 állami képviselő jön vele,

- 4 beszédírója gondoskodik róla, hogy ne mondjon csacskaságot,

- 12 súgógépet használ majd (ezt azért nem értem)

- 8 személy a first lady kisérete,

- A városban 35 gépjárműből álló konvojban fog közlekedni.

 

Szerző: Lófra  2009.03.31. 22:23 Szólj hozzá!

Címkék: london obama g20

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Európába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogy botorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet – és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, miért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, miért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, –
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér. . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó – egy kép – egy zamat!

Aki „slattyog”, miért nem „lófrál”?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, miért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló miért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki „beslisszol” elinal,
Nem „battyog” az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
– Elárulja kósza nesz –
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg miért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s még sem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .! 

Firenze 1984. X. 12.

 

Szerző: Lófra  2009.03.30. 22:37 Szólj hozzá!

Londonban a gazdasági világválság közepén ...

- egy étterem úgy határozott, hogy nem tünteti fel az ételek árait a menüben, így a vendég annyit fizet amennyit akar, amennyire ízlett neki az étel. Három hónap után a követleztetést levonva az étterem tovább folytatja az elgondolást, hiszen átlagosan többet fizetnek a vendégek egy étkezés után mint amennyibe valójában kerülne az étel. " Nagyon ideges voltam amikor elkezdtük ezt az akciót, de most azt mondom, hogy nagyon kellemesen csalódtam az emberekben, és ezáltal a rendszer által kiváló visszajelzéseket kaptunk az ételeinkkel kapcsolatban is." - nyilatkozta az étteremvezető. 

Londonban a gazdasági világválság közepén ...

- Michael Jackson koncert turnéjának a hírére félmillió regisztráció érkezett a jegyértékesítő irodához jegyvásárlási igyénnyel. Jelenleg 10 koncertet fog adni Jackson Londonban az O2 arénában - ami 20ezer fő befogadására képes - így jelentős a túljelentkezés a jegyekért, ezért már most folynak a tárgyalások újabb koncert dátumokról.

Londonban a gazdasági világválság közepén ...

- 2 cityboy (a belvárost hívják city-nek, ott vannak a nagy bankközpontok és a bankokban zsíros  pozíciókban "dolgozó"-kat hívják cityboyoknak, akiknek ismertetőjük, hogy mocskos sok pénzük van, és igazi dzsentri életet élnek) is bekerült az újságokba az elmúlt két hétben azzal, hogy az egyikük 43ezer fontot, a másikuk 64ezer fontot költött el egy éjszaka alatt a haverjaival szórakozva egy - egy szórakozóhelyen, és mindketten hangosan erősködtek hogy leszarják a világválságot, meg nem érdekli őket. (Ugyebár leginkább a bankok hanyag és rossz pénzkezelése, döntései miatt van az egész ... ja és a szórakozóhely dolgozói sem jártak rosszul, mert az összegben benne van a 15 százalékos borravaló.)

Londonban a gazdasági világválság közepén ...

egyre több török, arab kisboltot hírdetnek eladásra, ezek többnyire gyrosok, éjjel-nappalik. Úgy látszik a számla nemadás sem menti meg őket.

Londonban a gazdasági világválság közepén ...

múlt héten Ashley Cole angol futballistát letartoztatták részeges közrendzavarásért, és emiatt a clubja büntetésként megvonta tőle két heti fizetését ... 160ezer fontot ...

Londonban a gazdasági világválság közepén ...

Lewis Hamilton vett magának egy luxus yachtot 5 millió fontért amit Monte Carlóban fog tartani.

Londonban a gazdasági világválság közepén ...

Gordon Brown miniszterelnök mai napon fedte fel azon tervét, hogy a bankokból kirugott alkalmazottaknak (több tízezren vannak) lerövidíti az alapvetően egyéves átképzési időszakot fél évre, hogy ezáltal átképezhessék magukat tanárnak. Ez egyébként vonatkozna majd minden olyan diplomás szektorban dolgozóra aki a válság miatt vesztette el az állását.

Londonban a gazdasági világválság közepén ...

tegnap napvilágot látott egy kimutatás, miszerint körübelül 725ezer-re becsülik azoknak a számát, akik illegálisan élnek Angliában, ennek háromnegyede Londonban. Most akarnak egy fél éves időszakot bevezetni, amikor mintegy "amnesztiát" adva számukra hivatalossá tehetik az itt tartózkodásukat.

Írországban a gazdasági világválság közepén ...

Írországban felfedte a fejét az "igazi IRA", és a hétvégén két angol katonát, tegnap pedig egy rendőrtisztet löttek fejbe.

Szerző: Lófra  2009.03.10. 18:40 4 komment

Címkék: london pénz gazdasági világválság

Ha lenne kérdésed angliával kapcsolatban írd meg az e-mail címedet kommentbe!

Szerző: Lófra  2009.03.09. 21:02 3 komment

Van olyan, hogy az embernek elfogy a készlet, és szüksége van vagy olcsó magyar cigire (hivatalosan boltban 6 font körül van a cigi ára, otthonról hozott fehér malbit álltalában 3 fontért lehet itt venni) vagy bármi másra magyar dologra aminek a beszerzése körülményes lenne itt Londonban. Ekkor jön a képbe az iwiw, nézzük meg magyar honfitársaink adok - veszek hírdetéseit. Következzen hát egy kis Tücsök és Bogár avagy Peterdi Pál ha ezt látná ..

A marketinges vénások:

"Eladó 3 karton piros Marlboro: - egyenként £30/karton - együtt £87 és kapsz egy üveg Unicumot ajándékba. N8 Turnpike Lane (Picadilly Line), illetve kiszállítás is megoldható"

"AKIT ERDEKEL VAN 23DB VITALION TABLETTAM ES NAGYON JO ARBAN ELADNAM OKET 10£/DB. KOZTUDOTTAN OTTHON 5000FT KORUL VAN. SIESSETEK,MERT HA ELFOGYOTT TOBB NEM LESZ!!!!!!!"

"Eladó 300ml Beauty arc és test krém. 5GB vagy forintban 1600Ft ha valakit érdekel szóljon. Nagyon kellemes és vízbázisú krémek. Megéri:)"

"van meg egy par aranymalbi aminek mennie kell, szoval 5 karton vasarlasa eseten ingyenes hazhozszallitas londonon belul! londonon kivulre csak 10 karton vasarlasa eseten megyunk! az ar 30/karton! vasarolj kenyelmesen!"

Termék és ár viszonylatban:

"Marlboro Lights £30, kek Multi £30, cigarettak kelet-Londonban (Barking). Tel.: 07xxxxxxxxx valamint van meg 2 uveg futyulos mezesbarack palinka £10ert/darab ha erdekel valakit!"

"FESTŐK FIGYELEM!! Négyes ötös létrák eladók 50-60fontól"

"sziasztok, fontot vennék - forintért középárfolyamon"

"Friss sutnivalo hazikolbasz elado. 40 eves recept alapjan keszul,jo visszajelzesekkel,meg angol korokbol is. Legkesobb csutortok delelott-ig lehet megrendelni.Felvenni pedig szombaton,vasarnap es hetfon. Nagyobb mennyiseg rendeles-e eseten(min.5 kg),hazhoz tudjuk vinni.Egy kilo £7.99. Nem tudjuk pontoson garantalni az 1 kilot,lehet tobb vagy kevesebb par dekaval."

Ha már itt tartunk, nézzünk meg pár állás hírdetést is:

"Keresek egy autószerelőt, aki meg tudja jvítani az autómat, ami nem indul el, ezért nem tudom elvinni sehova. Mikor letettem a kocsit, rángatott állandóan."

"2 személyt keresek segédmunkásnak 20 és 28 év között. Csak olyan ember hívjon aki bírja a nehéz munkát"

"Fodraszat... Hello Mindenki! Szepulni szeretnel???!Unod mar a regi stylet vagy csak frissiteni szeretnel a frizkodon...Varom jelentkezesed, itt vagy telefonon 07xxxxxxxxx. Johetsz szalonba, vagy hazhoz megyek!"

"Del-Nyugat Londoniak figyelem! Diesel autod van? Erdekel egy kis extra penz? Reszletekert legyszives hivj a 07xxxxxxxxxx szamon."

"Egyre több magyart becsapnak magyarok Angliában!Ha átvágtak,lehúztak,megkárosítottak vagy nem fizették ki a munkádat szélhámosok,bátran fordulj hozzánk...segítünk!Üzenj iwiw-en privátba vagy a wxxxxxxxxxx@citromail.hu címre. Köszönjük a rengeteg megkeresést és felkérést reméljük elégedettek vagytok velünk."

ÉS JÖJJÖN MOST A MINDENT VIVŐ NAGYMENŐ, A TOPLISTÁK ELSŐ HELYÉNEK ÖRÖKÖS BIRTOKOSA!

Íme Józsi hírdetése (egy az egyben átmásolva, változtatás nélkül):

"

nem tudsz angolul józsi segít. 

Akarsz londonban dolgozni kicsi az angol tudásod vagy nem tudsz angolul józsi segít neked olcsón ki jutni londonban máciusban tolmácsol is egyben. e-mail: jxxxxxxxxxx@citromail.hu üdv. jozsef

"
 

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/lqfk5XzLCM4&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/lqfk5XzLCM4&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Szerző: Lófra  2009.02.15. 12:45 1 komment

"That's a minute off your Golden Time!" -- avagy élet egy londoni iskolában

"That`s a minute off!" --ez az egyik leggyakrabban elhangzó mondat abban az általános iskolában, ahol lassan 16 hónapja tanítok, Londonban.
Ez a bejegyzes azoknak szól, akik szeretnék megfejteni, hogy ez a fenyegető mondat mit is jelent, es egyáltalán, többet megtudni arról, mi is folyik egy átlagos angol állami általános iskolában.

A tanév

Rögtön az elején egy olyan dolog, amivel bosszúságot válthatok ki otthoni tanártársaimból és diákokból. Itt ugyanis a tanév 3 harmadévből áll és összességében több a szünetünk, mivel minden harmadév (őszi, tavaszi és nyári) után tartunk egy kéthetes (!) szünetet, ami a nyári végén egyenesen 6 hetesre nyúlik. És hogy egy harmadév se legyen túl fárasztó, mindegyik közepén megpihenünk további egy hétre. Magániskolákban pedig még ennél is több a szünet.
Ez persze nagyon jól hangzik (az is :-), csakúgy, mint az otthoni fizetés kb 5-6szorosa, amit az itteni tanárok visznek haza, de az írásból az is kiderül majd, milyen nehézségekkel is találkozhat, aki angliai tanításra vállalkozik, hiszen itt szinte minden más, és ez nem mindig jelenti azt, hogy jobb is.

Az alapanyag, vagyis a gyerekek

Itt 6 vagy 7 évfolyam tartozik az általános iskolához (a 7. igazából már középsuli, de aki akar, maradhat), ehhez hozzácsapják még alulról az óvodát 2 évfolyammal (ezeket Nursery es Reception fedőnévvel látják el), vagyis nálunk a legkisebbek 4 évesek, a hetedikesek pedig átlagban 12 évesek.
A Londont egy kicsit is ismerők számára egyáltalán nem lesz meglepő: rendkívül színes a társaság! :-)
Nálunk alapvetően a munkás- és középosztály képviselteti magát, de abból aztán ezerféle nácio! A brit szülők Nagy-Britanniában született gyerekei mellett főleg indiai, szomáliai, pakisztáni es afgán diákjaink vannak, de van itt észak- és dél-amerikai, afrikai, kínai, koreai, lengyel, albán, német, sőt még egy félig magyar fiú is!

A sokszínűség itt teljesen megszokott jelenség, ritka a rasszista megjegyzés, vagy bármilyen utalás a másik származására. A szüntelen bevándorlás miatt szinte kéthetente érkezik új gyerek a suliba, gyakran nagyon kevés, vagy NULLA angollal. Néhány hete pl. felvett a suli egy 3-os kínai kisfiút, aki egész pontosan SEMMIT nem beszél, de nem is ért angolul. A vicces az, hogy ezen senki nem ütközött meg vagy kezdett miatta pánikolni, az anyukája leírta neki egy cetlire kínaiul, hogy WC, a gyerek erre mutogatott, ha ki kellett mennie, a fennmaradó időben pedig próbált felzárkózni a többiekhez, akik éppen a különböző fogtípusokat tanulták ANGOLUL. :-)
Semmi gond, gyorsan ragad rájuk a nyelv, egyébként pedig heti néhány órában külön tanár tart angol nyelvórát ezeknek a gyerekeknek.
Ami még érdekesebbé teszi ezt a multikulti helyzetet, az a diákok különböző vallása: keresztyén, hindu, zsidó, muszlim, buddhista, ésígytovább... Különösebb fennakadást ez sem okoz, csak tudni kell, melyik gyerek éppen mikor böjtöl, és akkor kicsit elnézőbbnek lenni vele, ha délután már kókadtabb :-)
Karácsonykor pedig, amikor az ünnepre készülve hetekig csak dalokat tanulunk, képeslapokat rajzolunk es írunk, Mikulást színezünk, angyalkát hajtogatunk, akkor a "Tegye fel a kezét, aki nem ünnepli a Karácsonyt!" mondattal indítunk, hogy ők más feladatot kapjanak arra az időre.

Ami még fontos: a sulinkba gyengénlátó, nagyothalló, süketnéma es enyhén autista gyerekek is járnak, nem külön osztályba, hanem szétszórva egyesével-kettesével az osztályokba, róluk általában egy külön segítő gondoskodik a tanár mellett, de mindenben ugyanúgy részt vesznek, mint az egészséges gyerekek.
Van azért valami, ami egységesebbé teszi a sokszínű társaságot: az egyenruha, amit mindenkinek mindennap viselnie kell, ezt nagyon komolyan is veszik. Nálunk fehér póló vagy ing, fekete nadrág vagy szoknya fekete cipővel (sportcipő nem lehet), es egy piros pulcsi a suli logójával az uniformis, csak évente 1-2 napot kapnak ajándékba, amikor saját ruhájukat vehetik fel, ilyenkor aztán teljes az őrület! :-)
Az egyenruhával csak annyi a gond, hogy sok szülő sajnálja rá a pénzt, így pulcsiból, nadrágból vagy cipőből tanévenként csak egy darabot vesznek, na és azt el lehet képzelni, hogy pár hónap után ezek hogy néznek ki... szakadt, koszos, büdös... de szerencsére akadnak igényesebb kivételek.
 

gyerekek


Tantárgyak

Három alaptantárgy van: Literacy (angol irodalom es nyelvtan), Numeracy (matek) és Science (fizika, biológia és kémia egyben). Ezen kívül van még történelem, földrajz, számtech, tesi, művészetek, technika, vallás, zene, társadalmi ismeretek es francia. Nézzünk ezek közül néhányat részletesebben!
Az angolórákon főleg az írás-olvasáson van a hangsúly, naponta elvileg mindenkinek legalább félórát kell olvasnia, vagy együtt az osztállyal, vagy kisebb csoportokban, vagy egyedül a tanárnak, aki erről jegyzeteket is készít, a leglazább formában pedig csendben, magában, bármilyen könyvet, amit a sulikönyvtárból kölcsönzött ki.
Ha a tanár egy kis nyugalmat akar, vagy éppen el kell intéznie valamit, csak elkiáltja magát, hogy "Silent reading!", és már nyúlnak is a fiókjukba a könyvért. Azért persze a "silent" része nem mindig jön össze... :-)
Amit még nagyon komolyan vesznek (legalábbis a tanárok), az a helyesírás (Spelling), hetente kapnak 10-20 szót, amit aztán következő héten letesztelnek, és aki sokat ront, büntetést kap, de erről majd később.
Matekórán hasonlóan zajlanak a dolgok, mint otthon, egyetlen nagyobb különbség, hogy van egy ún. "RM Maths" rendszer, amin minden gyerek saját tempójában old meg a szintjének megfelelő feladatokat számítógépen, ezt hetente 1-2 alkalommal csinálják, ilyenkor testületileg átvonulnak a számtech terembe és mindenki jól érzi magát :-)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ICT room


A zeneóra főleg éneklésből és furulyázásból áll, évekig tanulják ugyanazokat a dallamokat, de szinte hiába...egy élmény végighallgatni egy ilyen órát :-) Tesin gimnasztika, tánc, kosárlabda, netball, hockey (szárazföldön), úszás, krikett, foci (ami ugyan nagy kedvenc, de a pálya széléről figyelve őket néha nehéz elhinni, hogy egy futballnemzet országában vagyunk :-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foci


Technikán terveznek, hajtogatnak, építenek, néha sütnek és főznek is, ehhez van külön egy D.T. (Design and Technology) terem és egy főzőterem (Cookery Room), ahol minden kellék és hozzávaló adott mindenféle projekthez, ezt bárki szabadon használhatja.
A legkomolytalanabb talán a franciaóra, itt óránként kb 5-10 szót tanulnak meg, de azt is szigorúan csak kiejteni, leírni már nem, inkább dalokkal ütik el a drága időt :-) Tapasztalatom szerint a hetedik évfolyam végére sincs mindenki tisztában a hét napjaival franciául, holott minden órát a dátum megállapításával kezdenek...


Az órarend

Minden nap azzal kezdődik, hogy a gyerekek felsorakoznak (szigorúan és mindig egyesével) az udvaron, a tanáruk bevezeti őket a termükbe, lepakolás (mindenkinek saját szekrénye van a folyosón kulccsal, amit persze rendszeresen el is veszítenek), üzenőfüzetek, házifeladatok, aztán Registration, vagyis a tanár egyenként köszönti a gyerekeket, ők pedig visszajeleznek, hogy megérkeztek, és közlik, mit óhajtanak enni ebédre. Ha otthonról hoztak ebédet, akkor elkiáltják magukat, hogy "Sandwiches" vagy "Packed lunch", ellenkező esetben a "Hot dinners" kategóriába tartoznak, vagyis azt fogják enni, amit a suli kantinjában aznap adnak.

Na, itt még meg kell említeni valamit. Mi néhány napja hivatalosan is "healthy school"-nak számítunk, ami többek között azt is jelenti, hogy minden, a suli által kínált menü szuperegészséges. Ebből következik, hogy aki otthonról hozza az ebédjét, az sem tehet bele a kis dobozába csokit vagy chipset. Ha pedig valaki a suli kosztját választotta aznapra, attól elkoboznak mindenféle nasit, amit még megpróbál becsempészni magával az ebédlőbe :-)
Mielőtt még bárki azt gondolná, hogy ez már túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, annyit azért még hozzáteszek, hogy a "healthy school" projektet a vallástanárunk koordinálja, aki alsóhangon 130 kilót nyom... néha nehéz rávenni a gyerekeket, hogy kövessék az útmutatásait egy egészségesebb jövő reményében :-)

Vissza a napi menethez: a regisztrálás után mindenki átvonul a legnagyobb tornaterembe "Assembly"-re, itt szépen leülnek többszázan a földre, és vagy egy tanár beszél egy adott témáról, vagy énekeket tanulunk (köszönet érte Andinak, magyar tanártársamnak, aki zongorán is kísér minket), vagy egy osztály ad elő egy kis színdarabot, aztán visszaballagunk a terembe és kezdődik a tanítás. Negyed tízkor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

assembly


A nap beosztása évfolyamonként el van csúsztatva, de alapvetően 3 szakasza van egy napnak, nézzük pl a 6.-osok napját:

9.15-11.00: 2 különböző óra, tetszőleges időbeosztással
15 perc szünet (itt mindenkinek kötelező kimenni az udvarra, ahol közben 10 pennyért gyümölcsöt is vehetnek maguknak, ha nem hoztak otthonról, ilyenkor még mást tilos enni). Ha esetleg nagyon zuhog (szitáló eső nem számít, ez Anglia...), akkor "Wet play" van, vagyis bent játszanak az épületben.
11.15-12.45: ismét 1-2 tanóra
12.45-13.45: ebédszünet, amiből a gyerekek kb 15 percet töltenek kajálással, aztán nyomás ki az udvarra, eső esetén újra bejön a képbe a "wet lunch", vagyis épületen belül őrjöngenek :-)

udvar


13.45-15.20: újabb 2 tanóra, de előbb újra regisztráljuk a jelenlévőket. (itt meg kell jegyeznem, hogy orvosi igazolás nélkül is lehet hiányozni akár egy hétig is --szerencsére a tanároknak is :-), de valamivel indokolni kell a távollétet. Olyan is volt, hogy a szülő a szeles időjárást nevezte meg okként... nem akadtak fenn rajta, csak mosolyogtak...

Az órarendet elég lazán kezelik, összevissza cserélgetik az órákat, ha éppen úgy látják jónak, ebből túl sok gond nem lehet, mivel 1. szinte mindent ugyanaz a tanár tanít az osztályban, 2. a gyereknek mindegy, úgyis minden cucca a suliban van, haza semmit nem hordanak.
Ja, és ami még nekem szokatlan volt, az az órarendbe beépített Golden Time, azaz heti 20-30 perc, ami gyakorlatilag szabadfoglalkozás, minden gyerek azt csinál, amit akar, feltéve, hogy a hét folyamán nem veszítette el az összes percét, de erre még majd visszatérek.
 

órarend


Egy tanóra

Hogy mi történik egy órán, az tantárgytól és persze a tanártól is függ, de nézzük az általános jellemzőket, amik egy magyar olvasónak érdekesnek tűnhetnek. Először is: a miénk egy teljesen átlagos iskola, nem túl sok pénzzel, de minden osztályban van egy interaktiv tábla számítógéppel, színes nyomtatóval és hangfalakkal. Enélkül a tanítást el sem tudják már képzelni, de ezt meg tudom érteni, nagyon könnyű megszokni a jót... A tábla segítségével szinte bármi megoldható, online játékokat játszanak együtt a gyerekek, oktató filmeket néznek, az internetről bármilyen infót vagy videót leszedhetnek akár az óra közepén is. Ez a tanár munkáját is nagyban megkönnyíti, nem beszélve a nyomtatóról, amivel bármikor bármilyen feladatlapot azonnal a diákok kezébe tud varázsolni.

terem, tábla


Ide tartozik még, hogy napokon belül minden osztály kap még 2 db komplett számítógépet, ezeket szabadon használhatják majd.
Ahogy már írtam, a gyerekek semmit nem hordanak haza magukkal, minden füzetük a teremben sorakozik, ezeket órán kiosztjuk, ők felírják szépen az aznapi célkitűzést (ez elengedhetelen, bár a cél elérése csak ritkán valósul meg :-), valamit beleírnak, -rajzolnak, -ragasztanak, aztán becsukják és nagyjából rögtön el is felejtenek mindent :-) A tanár ugyan utólag belenéz és kijavít benne ezt-azt, de ennek a diák szemszögéből nincs túl nagy jelentősége...
Amire viszont nagy hangsúlyt fektetnek, az a tehetséggondozás és felzárkóztatás, alig van olyan óra, amire ne kopogna be egy másik tanár, hogy kivihetné-e a matek/ helyesírás/ olvasás/ klarinét/ stb kiscsoportját. Ilyenkor a gyerek veszi a ceruza-radír egységcsomagját és már távozik is, füzet nyitvamarad az asztalon, ő aznap már nem nagyon ragaszt bele semmit :-)
terem, füzetek


Jutalmazás és büntetés

Ami ebben a témában a legmeghökkentőbb egy magyarnak: se alsóban, se felsőben nincs osztályozás! Semmi. Van ugyan egyfajta értékelés, amivel 5 szintbe sorolják be a gyerekeket, és elvárt, hogy egyre feljebb jussanak, de ha ez nem történik meg, a diák ebből nem sokat vesz észre, max. többször viszik ki korrepetálásra. Inkább a tanárt veszik elő, hogy mi az oka a gyerek egyhelyben toporgásának.
Háromévenként van egy országosan egységes írásbeli vizsga a 3 főtantárgyból, de megbukni ezen sem lehet, maximum gyengén teljesíteni.
Mindez a gyerek szemszögéből nagyon pazar, bár ők nem is nagyon tudják, milyen jó dolguk van pl. a magyar diákokhoz képest... Azt már mindenki döntse el maga, hogy ez a rendszer jobban szolgálja-e az érdeküket, mint egy olyan, ahol a minimumot sem teljesítő gyerek évet ismétel, hátha akkor majd megtanulja...
Mivel nincs osztályozás, itt nem működik az otthoni fegyver, nem lehet azzal fenyegetni, hogy ha zavarja az órát, kijön felelni a heti anyagból :-) Aminek sorozatos megejtéséből akár egy bukás is kisikeredhet...

Van viszont számtalan más eszköz a büntetésre:
--kiküldjük a teremből (amit otthon elvileg nem lehet, mivel a gyereknek joga van az oktatáshoz! Csak azt nem kérdezi meg senki, hogy a többinek nincs-e meg ugyanaz a joga egy zavartalan tanórához...)
--átküldjük egy másik osztályba feladatlapokkal vagy egy könyvvel (lehetőleg alsóbb évfolyamba, hiszen viselkedése alapján oda való)
--lemásoltatunk vele kézírással egy szövegrészt (ettől általában kikészülnek szegénykék :-)
--fogalmazást kell írnia arról, mi lett volna a helyes viselkedés
--elküldjük az igazgatónő irodájába, ott egy rövid eligazítás után kiültetik a folyosóra, ahol némi tanulnivaló társaságában tölthet el pár kellemes órát
-- betesszük "detention"-be, azaz valamelyik szünetben vagy akár napokig minden szünetben a teremben kell maradnia
-- perceket veszít a heti Golden Time-ból, ilyenkor hangzik el a címben is szereplő mondat
-- kap egy "csíkot", amiből 3-nak kell kigyűlnie ahhoz, hogy a szülő levelet kapjon az igazgatótól (ehhez már durvább dolgot kell elkövetnie, pl. káromkodás, rasszista megjegyzés vagy verekedés)
-- a legkomolyabb esetben pedig felfüggesztik a gyereket 1-2 napra, vagyis nem jöhet suliba, ami neki persze inkább jutalomnak tűnik, de továbbtanulási jelentkezésnél ez is döntő lehet. Mióta itt vagyok, ilyen csak kétszer történt meg, egyszer megpróbált egy gyerek hazaszökni (2 napot kapott érte, sajnos pont én voltam az a szerencsés, aki majdnem hazáig futott utána :-), máskor pedig néhány szellemes 3-os kente össze a WC falát ürülékkel... itt már szerencsére nem voltam érintett az ügyben :-)
--ami még nagyon megy nálunk, az a bocsánatkérő levél, sokat elárul a tanár idegállapotáról az aznap kapott ilyen levelek száma... nekem is van belőle számtalan, íme 2 példa:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

levelek


A rengeteg fegyelmező eszköz ellenére persze van néhány megrögzött rendbontó, valószínűleg imádják a folyosó hangulatát, mert rendszerint az iroda előtt üldögélve látom őket... ezek a gyerekek jellemzően zavaros családi háttérrel rendelkeznek, nehéz is nekik elmagyarázni, hogy mi a helyes, ha otthon természetes a bunyó a szülők között, sőt,olyan is előfordult már nem is egyszer, hogy a suli udvarán püfölték egymást, rendőrt kellett hívni hozzájuk.

A jutalmazás kevésbé sokszínű, jó munkáért vagy viselkedésért csillagokat és tombolajegyet lehet kapni, aztán évente többször tartunk egy sorsolást, ahol ajándékokat nyerhetnek. Ha az egész osztály jól viselkedik, akkor jár nekik az üveggolyó vagy osztálycsillag, ha pedig ebből X számút összegyűjtenek, akkor mondjuk megnézhetnek együtt egy filmet, vagy valami hasonló.


Tanárok

Ahogy a diákok, a tanárok is számtalan országból jönnek hozzánk, van kenyai, új-zélandi, ausztrál, walesi,dél-afrikai, ír, kanadai, jamaikai, egyiptomi, spanyol, velem együtt 2 magyar, és még sok más náció, ami most nem jut eszembe :-)
A tanároknak több fajtája van: 1. az osztályfőnök, aki saját osztályt visz, 2. a helyettes tanár (ez vagyok én is), aki ugyanúgy bent van reggeltől estig, de csak aznap tudja meg, hogy éppen ki hiányzik a tanárok közül, vagyis milyen osztály(ok)ban és milyen tantárgyakat kell aznap tanítania.
Erről nagyon sokat tudnék írni, de most inkább visszafogom magam :-) Csak annyit emelnék ki, hogy az állandó stressz mellett ennek a beosztásnak külön bája, hogy rekordidő alatt kell megtanulni az adott osztályba járók nevét. Ami nem is lenne nagy kihívás, ha mindenkit Jamesnek vagz Amandának hívnának, dehát az etnikai összetételből következik, hogy megjegyezhetetlen, soha nem látott neveket kellene memorizálnom pár perc alatt, úgy mint pl. Keerthana, Suhayla, Abdirahman, Ubaid, Mohtashim, Miruthalan, Piraneethan, Ruquayah, és még oldalakon keresztül sorolhatnám :-)
A nevek ismerete nélkül pedig elég nehéz fegyelmezni... főleg, mivel a sokszor amúgy is szemtelen és neveletlen gyerekek duplán beindulnak, ha helyettes tanár lép a színre. Engem is fenyegetett már meg gyerek, hogy megver, vagy hogy a szülei majd beperelnek és kirúgatnak. És egyébként is igen megterhelő a dolog, mind egyszerre akarja közölni, hogy fáj a foga, meglökte a padtársa, kikötődött a cipőfűzője, elkészült a feladatával, WC-re kell mennie, stb... mindezt persze aközben, hogy én az anyagot próbálom elmagyarázni. És ehhez még gyakran üvöltenek is, de szó szerint, közben az egyik már sír, a másik pedig éppen szökni készül a teremből.
Szóval az idegek mellett a hangszálakat is erősen próbára teszi ez a meló... ahogy gyakran otthon is.
Ez viszont semmi ahhoz képest, ami az itteni középiskolákban zajlik, azt senkinek nem javasolnám, hogy ott álljon munkába! Aki utazott már londoni buszon gimisekkel együtt, az jól tudja, miről beszélek... borzasztóan viselkednek, és nagy részük beszéd helyett az ordítást preferálja. A mi utcánkban is van egy középsuli, egyszerre szoktunk végezni, és az onnan kiáramló diákokat gyakran rendőrök kísérik fel a buszra, hogy a verekedőket időben ki tudják emelni közülük. A közeli boltokra pedig ki van írva, hogy egyszerre maximum 2 diák mehet be vásárlási (vagy esetleg egyéb) szándékkal.
Vissza a tanárokhoz: van még nálunk külön a süket diákokkal foglalkozó tanár, külföldi diákoknak (és szülőknek is!) angolt tanító tanár, és külön csoportot alkotnak a TA-k (teaching assistant), akik nem tanárok, de osztályonként 1-2 van belőlük, ők segítik a tanárt mindenben.
Nekem szerencsém van, nagyon jó tanári karba kerültem, és a vezetőség is "jól tart" bennünket, kezdve azzal, hogy a tanáriban soha nem fogy ki a gyümölcs, kávé, süti, tea, tej, csoki :-)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tanári szoba


Aztán vannak még rendszeresen ún. "jóléti" megmozdulások, pl. csapatverseny teljes ellátással, közös ebédek, vacsorák, quiz estek, vagy pl. néhány munkanapon kedvezményes kocsimosatás, ruhavasaltatás, illetve manikűrözés :-)
 

tanárok


Ami még az órán kívül történik

Mivel Londonban hosszabb időt csak ebben a suliban töltöttem el, nem tudom, máshol is így van-e, de nálunk szinte annyi dolog történik suli előtt-közben-után, mint tanítási időben. Kezdődik a sor a "reggeli klubbal", ahol 8 órától sulikezdésig a kaja mellé mindenféle játékot is kapnak a gyerekek. Folytatódik az ebédszünetben és suli után tartott klubokkal, ahol rengeteg dolog közül választhatnak: pingpong, foci mindkét nemnek, képzőművészet, számítástechnika, netball, kosárlabda, újságírás, énekkar, stb. Ezek persze mind ingyenesek.
Nemrég készített az iskolám egy felmérést diákok és szülők körében, amiből az is kiderült, hogy a gyerekek sokszor unják az iskolát. Na, a vezetőség őrült pánikba esett, feladat adott volt: tegyük még szórakoztatóbbá a sulit. Igaz, eddig se látszottunk ki a programokból, van itt egyiptomi nap, görög nap, tudor nap, ilyenkor az adott történelmi kornak megfelelően kell felöltözni, megtanulnak gyertyát önteni, szappant faragni, múmiát balzsamozni, illóolajat készíteni, stb... a nap végén pedig tartanak egy nagy lakomát az egész kompániának.
egyiptom


Van rengeteg egésznapos kirándulás is: Globe Színház, British Museum, Science Museum, David Beckham Football Academy, Roald Dahl Museum, parkok, játékmúzeum, zsinagóga buddhista templom, stb.
Szóval a "tegyük még érdekesebbé az oktatást" projekt keretében idén a hatodikosoknak (mivel töriből a 2. világháborút tanulják) még egy Blitz éjszakát is tartottunk, a gyerekek visszajöttek suli után este, mi pedig úgy tettünk, mintha evakuálták volna őket, volt ott katonai bemutató, tánctanítás, főzés, énektanulás, és persze az este folyamán több bombariadó is. Végül pedig mindannyian a tornateremben aludtunk a földön, nagyon kényelmes és romantikus volt :-)
Szerencsére másnap nem kellett mennünk suliba, kaptunk egy extra szabadnapot az éjszakáért cserébe.

Ilyen tehát az élet a mi kis londoni iskolánkban. Ha esetleg valaki kedvet kapott hozzá, itt megtalál, szívesen megírom, hogyan taníthat Angliában magyar tanári diplomával és egy adag kalandvággyal :-)
 

Szerző: Lófra  2009.02.12. 07:07 163 komment

Címkék: suli london iskola tanitas

Angliában nem állnak le, a mindent behálózó kamerarendszer kiépítését követően az angol kormányzat jelenleg is építi Manchester mellett azt a nagy adatbázis rendszert, aminek a segítségével próbálják majd megakadályozni a terrorizmust, az illegális bevándorlást és képesek lesznek visszaszorítani a bűnözést.

Az elgondolás alapja, hogy mind a 60 millió brit állampolgárnak jegyzik majd a nemzetközi útjait, és azokat hosszú időre tárolják. Itt nem is állnak meg, a rendszer képes lesz - és fogja is - tárolni minden Angliába be- és kiutazó ember fontosabb adatait.

Mint például:

-név

-cím

- telefonszám

- honnan, hova

- bankártyaszám

Az angol állampolgárokon kívül ez körülbelül 250 millió ember adatait jelenti minden évben. Az adatokat a tervek szerint 10 évig fogják tárolni, és ezen időszak alatt bármikor lehívhatóak lesznek.

Az ellenzék, az emberi jogos aktivisták és számos kormányzati tag is úgy véli, hogy ez már jelentős lépés a társadalom totális felügyeletéhez ami komoly aggályokat vet fel. Chris Grayling ellenzéki képviselő szerint nem szabad megengedniük, hogy Big Brother társadalommá váljanak.

Ellenben viszont pár bevándorlási hivatalvezető szerint ez egy nagyon jó rendszer lesz, aminek a segítségével csapást mérhetnek a bűnözésre, a terrorizmusra, és számos egyéb problémát is meg tud majd oldani.

A rendszer sokrétű, például megkönnyíti majd az adóhivatalok dolgát, hiszen tudni fogják, hogy honnan és milyen hosszan maradnak az országban külföldi állampolgárok.

Phil Woolas a bevándorlási miniszter védi a rendszert, szerinte jó dolog hogy figyelik a ki és beutazókat, illetve evvel nyomon tudják majd követni, kik azok akik nem a szabályok szerint játszanak.

Wythenshawe kém központban körübelül 300 rendőr, és bevándorlási felügyelő fog dolgozni. Bár nem hivatalos még a rendszer, mindenki E-határ-nak hívja és várhatóan 2014-től üzemel 100 százalékosan.

 

 

Szerző: Lófra  2009.02.08. 18:26 2 komment

Címkék: anglia határ kém spy border

London túlélte a 18 éve nem látott hómennyiséget, előzetes számítások szerint a gazdaságnak 1,2 milliárd fontba került a "Snow Day". Ugyanakkor, bár ma sütött a nap, holnaptól ismét számíthatunk havazásra, és akár mínusz 10 fokra is.

A mai újságokat olvasva pedig fény derül a tegnap kommentekben oly sokak által feltett kérdésekre is, amiknek a lényege, hogy miért is omlott össze a metró hálózat, illetve a tömegközlekedés. Válaszok:

- Tegnap 600 járőr volt a bevezető utakon segíteni a autósokat, és 500 sószóró kocsi volt az utakon egész éjszaka! Ez bődületes szám, most jön a lényeg: A probléma abból adódott, hogy a szórt só nem olvad el a mély hóban, és rövid idő alatt nagy mennyiségű hó esett.

- A londoni metró hálózat 45 százaléka van föld alatt! A többi 55 százaléka a vonalaknak "szabad alagutas", azaz nincs befedve. A metrókocsik áramszedője pedig a földön van, nem beszélve a váltókról!

- A legtöbb busz éjszaka főutvonalaktól távol eső buszparkolókban állomásozik, amiket csak kisebb, alsóbb rendű utakon lehet megközelíteni. A Londoni Közlekedési vállalat a teljes úthálózat 5 százalékáért felel csak, a többivel az önkormányzatok küszködtek.

- A legtöbb önkormányzatnak vagy nem volt elegendő, vagy egyáltalán nem is volt hóekés munkagépe, mondván hogy a hóekés gépek csak átteszik a problémát a járdára. (Londonban többségében szük utak, utcák vannak)

Boris Johnson, London főpolgármestere pedig őszinte volt: " ... egyszerűen nem kockáztathattuk meg, hogy a 16 tonnás emeletes buszok a síkos, jeges, havas utakon megcsússzanak, és tragédiát idézzenek elő."

A londoni közlekedési igazgató pedig méginkább az volt: " London nem Vancouver, nem New York, és nem Moszkva. Nekünk csak pár hóekénk van, és nincsenek megfelelő eszközeink a megfelelő mennyiségben 20 évenkénti egyszeri nagy havazáshoz."
 

Paddington  üres vágányok:


 

Szerző: Lófra  2009.02.03. 20:26 23 komment

Címkék: london

Frissítés:

Volt egy óra szünet, de utánna megint nekikezdett, és szakad a hó rendületlenül. Az emberek megőrültek mennek ki a parkokba és mindent amit lehet csúszkálásra használnak, ilyen például a felfújható gumimatrac! Találtam is pár lyukat a piacon, nagyon jó százalékkal lehetne eladni itt szánkot, és hólapátot! Persze igencsak alkalomfüggő az értékesítést, lévén 18 éves hórekord dől meg ma Angliában :)

Sok javulás nincs a városban, majdnem minden metróvonal részlegesen lezárva, illetve néha - néha elindítanak egy buszt. Kommentekben érdekes a vita, mindenesetre sokan említették, hogy mennek hóembert csinálni.

Íme a mienk :D

 

Az alapbejegyzés:

A Big Ben hótakaró alatt, az utcákon tanácstalan emberek, az utakon csak pár autós próbál egyenesen menni.

Tegnap este óta esik a hó Londonban, ma reggelre 20 centit mértek, és folyamatos a havazás. Előrejelzés szerint egész nap erős havazás várható -2, -5 fok kíséretében.

Milyen az amikor leesik 20 centi hó Londonra:

Hivatalosan felfüggesztették a buszközlekedést, három metróvonalat teljesen lezártak, 9 metróvonalon részleges lezárások és komoly késések vannak, egyetlen egy metró vonal jár rendesen. A metróállomások többsége részlegesen lezárva.

Minden repülőtéren lezárva a kifutópályák, csak ideiglenesen nyitnak meg egy-kettőt.

Gyakorlatilag nincs tömegközlekedés, és zárják be az iskolákat is.

Ma reggeli képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: Lófra  2009.02.02. 09:24 70 komment

Címkék: london ho

Tegnap este óta gyakorlaltilag folyamatos hóesés van egész London területén, ma reggel már 10-15 centit is eléri. Az utak nagyobb része takarítatlan ami komoly gondot jelent az emeletes buszoknak.

Reggel 6 körül indulnak az első metrók, indulásukat követően rögtön jöttek a jelelntések: fél 7 van, és jelenleg 8 metróvonalon vannak részleges lezárások és komoly késések a " rendhagyó időjárási körülmények miatt".

Külvárosi vonatoknál pedig szintén komoly fennakadások vannak, ha egyáltalán jár.

Hajnali felvételek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: Lófra  2009.02.02. 07:41 Szólj hozzá!

Címkék: london idojaras ho

 

Most egy  szintén Londonban élő ismerősöm írását közlöm le, nagyon sok érdekes kérdést vet fel a világról. Nem is annyira gazdasági válság ez, mint emberi?! Szerinted?

 


"

Ha most valaki azt hiszi, hogy a nyugaton töltött egy év után, elkezdem Magyarország hibáit sorolni, nagyon téved. Ehelyett szeretnék egy átfogó képet adni - ami persze szubjektív - arról hogy milyenné is vált élőhelyünk 21. századra. Mindezt a teljesség igénye nélkül teszem úgy, mint egy teljesen átlagos nyitott szemmel járó ember. A következő néhány sorban igyekszem majd az ok-okozati összefüggések feltárására, megvizsgálni múltunkat, jelenünket, és jövőnket, mindezt persze törekedve az objektivitásra. Kérem tartsanak velem, gondolkodjunk együtt.


Igazából nagyon nehéz elkezdeni a mondandót, mivel nagyon sok dologról lehet, és kell beszélni. Kezdem az elején. 2007. Október 8.-án a szerencse és a sors úgy hozta, hogy Londonban folytathattam dolgos hétköznapjaimat. Ekkor voltam 23. Egy év londoni élet után, bőséges információ és tapasztalat birtokában, láttam a különbséget nyugat, és kelet között.

Igazából az első pár hónap meghozta a felismerést. Nincs meg az a minőségi különbség, amit várna az ember. Persze a gazdaságuk erősebb, az életszínvonal magasabb, de valami mégsem stimmel. Az utcák koszosak, az átlagember hasonló gondokkal küszködik itt is, mint Magyarországon. Minden különbség ami van, az igazából a történelmeink közti különbség.

Amíg Anglia igazán nagy fejlődésnek indult a földrajzi felfedezések kapcsán, mi éppen kezdtük elveszíteni Mátyás által megszilárdított meghatározó szerepünket a régióban. Amíg az angolok kiépítették az ipari manufaktúrát, és gyarmatosították a fél világot, addig mi 150 éves elnyomásban éltünk, amit török hódoltságként emlegetnek történelemkönyveink. Ez alatt az idő alatt új világrend alakult ki világkereskedelemmel, iparral, és hatalmas tőkével, amiről mi gyakorlatilag 200 évvel lecsúsztunk. Amire sikerült leráznia béklyót, már túl késő volt. A nyugat borzasztó sebességgel húzott el mellettünk. A 19. századra valamelyest javítottunk helyzetünkön, de aztán jött a szabadságharc, amely a Habsburg birodalomtól való függetlenedés eredménye volt. Majd a két világháború melynek tudjuk mi lett az ára. Aztán az orosz fennhatóság alatt töltött évek a kommunizmus soraiba taszított minket, most pedig az alig 20 éves demokráciánktól várjuk a gyógyírt. Míg mi a 16. századtól folyamatos elnyomásban éltünk addig a nyugati államok szinte „háboríthatatlanul” mehettek előre. Miért a kisebb történelem óra? Így talán jobban látjuk, ki honnan indult és hol tart most.


 Magyarországon a legnagyobb probléma a belpolitikában van. I. Szent István királyunk óta szinte képtelenek vagyunk egy egységes és koherens társadalmat alkotni. A trónutódlási harcok és a belső viszályok még ma is tartanak, csak korábban családok közt, és születési jog volt a harc alapja, míg mára pártok, és ideológiák versengenek egymással. De ne legyünk álszentek, így van ez a világ minden táján, nem csak nálunk. Minden viszály mögött gyakorlatilag személyes érdekek húzódnak meg, és nálunk ez már a puszta létet fenyegeti. Ami pár éve még demagógia volt, lehetetlennek tűnt, az mára valósággá változott. A mai magyar viszonyok tarthatatlanok, és mielőbb halasztást nem tűrve megoldást követelnek.


Ha figyelembe vesszük a világpiac átalakulását, észrevehetjük, hogy egy új korszak kezdődött. De ez így természetes. A világ változik, egy dinamikus rendszer. A gond csak az, ha mi nem változunk vele. De mindig felteszem a kérdést, vajon ki az aki előidézi a változásokat? Vagy a közgazdaság általunk teremtett mesterséges világának irányítása csupán illúzió, és már nem is mi irányítunk? Ez is egy válasz. Igazából nem tudom, hogy ez jobb e vagy az, hogy valakik nagyon is tudatosan fordította erre az emberiség szekerét. Ha az első válasz a helyes, akkor az azt bizonyítja, hogy az általunk teremtett rendszer túl nőtt minket, és tehetetlen áldozatai vagyunk a körülményeknek. Ha a második, akkor pedig néhány ember személyes érdekének szenvedői vagyunk. Egyik sem jó alternatíva, lehet, hogy tévedek, és talán, más dologról van szó. De vajon mi az az ok, ami miatt az energia árak egyre magasabbak, a megélhetés egyre nehezebb, a társadalmi különbségek növekednek, minél fejlettebbek vagyunk annál nehezebb az élet? Homlokegyenest ellenkező irányba haladunk, mint azt a józanész diktálná.

Hol rontottuk el? Gyakran töprengek azon, hogy mi lesz a dolog vége, és mikor vesszük észre, hogy nem jó irányban haladunk. Kíváncsi lennék párszáz év múlva, hogyan fogják emlegetni a 20.-21. század emberét és társadalmát. Mit írnak majd rólunk a történelemkönyvek? Mi a pénztért folyatatunk valós, és valótlan háborúkat. Talán egyszer ez is olyan nevetséges lesz, mint a régmúlt, feledésbe merült isteneinek nevében vívott háborúk. Vagy ez is csak indok volt, és őseink okai nem különböztek a mieinktől? Ha igen az azt jelenti, hogy a jelenlegi állapotok még sokáig ezt az irányt fogják követni.


 Mindenesetre összetett és ellentmondásos lények vagyunk, akik nem különb társadalmat építettek fel. Gondoljunk bele! Ma, amikor a világegyetembe űrhajókat és rajta embereket küldünk, és az LHC hadronütköztetőjében a létezés legmélyebb titkait kutatjuk, addig WC-nket ugyan azzal a vízzel öblítjük, ami az élet alapvető eleme. Szerintem ez abszurd. Vagy hatalmas sebességű autókat gyártunk, míg a megengedett sebesség töredéke az autó végsebességének. Miért?! De folytathatnák a sort a kicsiny dolgoktól az igazán nagyokig.

De a hétköznapi emberek nem veszik észre az ellentmondásokat és hazugságokat, nincs módjuk, illetve idejük észrevenni. És ha lenne is, inkább a tudatosan felépített fogyasztói társadalom szándékosan elbutított polgárai lesznek. Csak figyeljük meg, míg bevásárlóközpontok sorra nyílnak egymás után, hogy a módos emberek költhessék pénzüket, addig a kevésbé tehetős emberek a média által közvetített agytompító műsorok közti csemegézéssel múlatják az időt. Mára ezen két dolog vált az emberek fő tevékenységeivé. Bár nagyon különböző dolgokról van szó, de mégis mindkét dolognak egy célja van: elérni, hogy az emberek ne gondolkodjanak. Azt gondolom a rendszer tökéletesen működik. Kicsiny hazánk a legjobb példa, ahol mind politikai, mind büntetőjogi következmény nélkül meglehetett tenni egy olyan dolgot, amit megtettek 2006-ban a választások alkalmával. Vagy említhetnénk az amerikai ENSZ felhatalmazás nélküli támadást Irak ellen, amit a „demokráciáért” indítottak, valójában az olajért. Tehát egy tökéletesen felépített rendszerről van szó, amelynek szálait olyan emberek a mozgatják akik a mi butaságunk által egyre gazdagabbá és hatalmasabbakká válnak. Mindeközben a névtelenség álarcában élik, közel sem megszokottnak mondható hétköznapjaikat. De meddig tartható fent ez a rendszer? De sokan inkább azt kérdezik, hogy valóban így működik e a világ. Bizonyíték hiányában be kell érnünk indirekt bizonyítással.

Nézzünk csak meg egy egyszerű dolgot. A történelem megfigyelésekor kirajzolódik az a tény, hogy a fejlődés, mind gazdasági, mind technikai, mind társadalmi vonatkozásban az egyetlen kijelölt út volt az emberiség számára. A fejlődés célja pedig az, hogy a túlélést, mára a megélhetést segítse. De ezzel szemben ez a dolog mára fordítottan működik. Egyre nehezebb a napi megélhetés, nem beszélve a mai fiatalság jövőjének megalapozásáról.
Sok problémát vetettem fel, de még mindig nem az összeset. A hazugságok és a manipuláció olyan méreteket öltött hogy észre sem vesszük a létezésüket. Egy filmben hangzott el ez a mondat ami talán a legjobban példázza helyzetünket: „a gonosz hamissága abban rejlik, hogy elhiteti velünk, hogy nem is létezik”. Nos rengeteg kérdést fel lehet és fel kell tennünk magunknak. Meddig mehetnek így a dolgok? Mi a megoldás? Milyen örökséget hagyunk gyermekeinkre? Megéri e viszálykodni nemi, etnikai, vallási hovatartozás miatt? Bolygónk meddig tud életben maradni a folyamatos szennyezés miatt? Meddig tudunk életben maradni mi emberek? Hogy milyen lények vagyunk, hogy milyen társadalmat építettünk fel magunknak, hova tartunk, vagy hogy a fenti kérdésekre mi a válasz? Nos, azt mindenkinek magának kell megválaszolnia.


Kelt: London, 2008. szeptember
Kerpács Rezső

"


 

Szerző: Lófra  2009.01.18. 17:49 1 komment