Avagy ismerjük meg a mai angliát sorozatunk első része!

Ha megfigyeljük az angol alkoholivási kultúrát, jelentős különbségeket fedezhetünk fel a magyarhoz képest.

Hol is kezdhetnénk az ivászatról a posztot, mint az angol puboknál. A szó a "Public House"-ból ered, ami lefordítva nyílvános házat jelent. Kicsit más az értelme mint otthon :) Megközelítőleg 575000 pub van az országban, több nagy pub láncolat is van, ilyen például a youngs, wetherspoons, stb... Ezenfelül komoly "szakszervetek"-be rendeződtek a pubok, védeni saját érdekeiket, többnyire sikeresen. A legtöbb pub bőséges ételkínálattal is rendelkezik, mondjuk rá, hogy házikoszt.

A pubok gyakorlatilag az első számú központi helyek a szociális élet éléséhez, gyakran több időt  töltenek angolok pubban, mint saját otthonukban. Ennek és a történelmi hagyományoknak megfelelően a hagyományos pubok kialakítása is olyan, mintha akár egy szép nappaliban lennénk. Szőnyegpadló, fabútorok, régi képek a falakon, kellemes belső tér, ami büszkeséget, nyugodtságot, méltóságot áraszt magában. Angliában a közösségi életet el sem lehetne képzelni pubok nélkül. Samuel Pepys (ő jegyezte fel a nagy londoni tűzvészt) úgy írta le a pubokat, hogy az Anglia szíve, a templomok pedig Anglia lelke. És így is van. Pár szó a pultosnak, és a melletted ülő már be is kapcsolódik a beszélgetésbe, távolabb ülő öreg angol halász meg hátul bólogat, vagy nemtetszését nyilvánítja ki. Gyakran nem is annyira az alkohol miatt mennek be, inkább a társaság kedvéért.

Ennek megfelelően csak annyit mondanak az angolok a kedvenc kocsmájukra, hogy "local". Azaz helyi. (észrevesszük az áthallásokat? Nyilvános ház, lokál? :D) Majd minden pubnak van külön címere, ami ki is van akasztva az oldalára, ez még II. Richárd király korából maradt fenn, aki 1393-ban rendeletet hozott, hogy minden sörmérő helynek ki kell akasztania címert, különben elkobozzák a sört. Azaz megakadályozta evvel a zugkiméréseket. :)

És természetesen mint minden angol dolog, Londonban ez is egy picit más. Itt ugyebár minden a nagyfogyasztásról szól, minél többet, minél hamarabb eladni-venni. Ennek ellenére a pubok azért tartják a hagyományaikat, csak a közönség miatt esetleg nem olyan meghitt baráti a hangulat. Rendszerint minden pub rogyásig tele van hétvégente, illetve közeledve a hétvégéhez. Mivel a pubokban nem lehet dohányozni ezért a fele társaság a pub elött, a másik fele meg a sört várja bent. A nagyvárosokban manapság pedig az ipari méreteket öltő piálás a megszokott, azaz totális lerészegedés.

A pubok nem hülyék, tudják, mi a jó nekik, ezért vannak a délutáni órákban (4-tól, 6-ig, 7-ig) a Happy Hour akciók, amikor  féláron lehet venni alkoholt, vagy hármat kettőért, vagy nőknek ingyenes fogyasztás van, és lehetne még sorolni. Nem véletlen az időpont választás, hiszen munkából ki - pubba be a menő. Itt persze éhgyomorra piálás azonnali alkohol felszívódást eredményez, ezért tipikus kép nap mint nap naplementében részegen  hazabotorkáló üzletemberek és hölgyek látványa a városban.

Az italfogyasztás szorosan összekapcsolódik az étkezéssel, rendszerint a pubok kiváló konyhával rendelkeznek, legalábbis az ízesítés nélküli tipikus angol kaják megfőzéséhez. Hétvégente pedig igazi pénznyelőkké válnak az "elviteles" kis büfék, mindenhol a tipikusan halvány sárgás termodobozba pakolják a burgert, sültkrumplit, stb...

Nagy hagyománya van természetesen a Guinness-nek, de igen széles választéka van a különböző házi angol söröknek is. Ezeket a fanyar angol ízlésnek megfelelően keverni is szokták, azaz mondjuk világos sörbe raknak még áfonya szirupot, vagy akár fele sör fele cider.

A Cider igen kedvelt és ha jól tudom még angol "gyártmány" is, almából készült, könnyed alkoholos ital, azaz almabor (ezt magyarok mondjuk csak, senkitől nem hallottam még, hogy borként lenne számontartva, ezért lehet egy kicsit zavaró ha magyar iszik ilyet először, mert borra számít). Van már belőle minden fajta, nem feltétlenül alma. A körte még talán finomabb is, az eper isteni, és mindeggyiknek más aromája, és alkoholszázaléka van. Szinte üditőként lehet inni, csak hát pár pohár után már észreveszi az ember, hogy igen jó kedve lett. :) Kiszerelését tekintve árulják üvegben, dobozosként, és megtalálható a két - három literes müanyag üditő flakonban is. 

Rövidet magában nem nagyon isszák, inkább azokat is bekeverik. Gin-Tonic, Whiskey-Kóla, Rum-Kóla, stb... Talán csak a tequilát iszák "magában", meg olyan egyedi feleseket mint a szambuka például. Hihetetlen nagy kedvenc a vodka ugyebár, amit aztán gyakran viszont is látunk az aszfalton.

A gin egyébként nagyon népszerű volt a régi Angliában, az akkori kocsmák fele kifejezetten Gin Shop volt. És hát ha Gin, akkor természetesen Gordon-tól a legjobb, bár rengeteg gyártó van. A Gordon's Gin nemrég jött ki a Kökény Ginnel, ami kifejezetten finom és ízletes rövid ital. Nagy nagy kedvenc :) Kipróbáltam már sokat, de pálinkához hasonló röviditalt nem nagyon találtam. Értem ezalatt, hogy finom ízes, erős, gyomormelengető.

Nagy hagyományai vannak itt is a borivásnak, bár nagyságrendekkel szélesebb körben lehet kapni a világ minden tájáról. Személy szerint hiába vagyunk büszkék a magyar borra, de jelentős különbségeket veszek észre más ország boraihoz képest. Ugyanis nem annyira karakteres erős ízük van, sokkal bársonyosabbak, és kellemesebbek. Gondolok itt dél afrikai, vagy chillei borokra. A tipikus angol nők pubokban pohár borozni szoktak, amitől aztán jól be is rugnak. (4 pohár egy üveg :)

A nyár abszolút slágere pedig a Pimm's. Gin alapú ital, tartalmaz kinint, és titkos füszerkeverék van benne. Mármint a Pimm's No. 1 Cup. Mert hat fajtája van, mindegyik más alapú, például whiskey, rum, vodka, stb... Az igazi Pimm's-hez fogni kell egy jó nagy kancsót, önteni bele  2 egység Pimm`s -t, 2 egység gyömbér sört, 2 egység Limonádét, majd hozzáadni még szeletelt uborkát, citromot, narancsot, eperdarabokat, majd a tetejére egy mentalevél. Összekeverni, és nyári meleg napokon isteni frissítő alkoholos ital a kertben üldögélve az árnyékban, jéghidegen.

A pezsgők általában nagyon drágák, ezért olcsóbb fogadásokon csak szimpla "habzó bort" kínálnak, és persze ennek is van egy angol különcsége. Ugyanis nagy kedvencük a fél pohár narancslé, fél pohár habzó bor mixjük.

A pubokban általában rengeteg fajta csapolt sör van, és szintén komoly választéka a rövideknek. Ezért is van többek között másabb kultúrája az italfogyasztásnak, hiszen rengeteg fajta és féle ízeket lehet beszerezni egy italos éjszakán. Oké hogy igyunk egy sört, de világos-barna, házi, kevert, ciderből szintén almás, körtés, epres, long drinkeknek pedig a felsorolhatatlanul hosszú választéka, és akkor még ott vannak a borok.

Próbáltam érdeklődni, de nem találok más logikus magyarázatot, csak azt, hogy ha a vendég egy pint sört kér, akkor egy pintet adunk neki oda. Ugyanis Angliában a csapolt sört hab nélkül szolgálják ki! Illetve egy minimális van a tetején, jelzés értékként. Ebből adódóan teljesen tele adják a pintet. Nincs trükközés a hab mennyiségével. Egy pint pedig egy picit több mint fél liter. A pubok többségében pedig a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve speciális poharakat használnak. Ránézésre üveg, de ha megkocogtatod rájössz, hogy az bizony nem az :D Ezért nem is nagyon törik pohár pubokban, oda is vághatod a földhöz, de nem törik ripityára. 

Angliában is komoly probléma  az alkoholfogyasztás, ezért minden üvegen fel van tüntetve, hogy mennyi belőle a napi ajánlott adag. Például a Teacher's Whiskey-ből 3-4 egységnyi az állam által ajánlott ésszerű határ. Egy egység pedig egy felest jelent, ami Angliában 25 ml! Tehát a mi felesünk fele :)

Ahhoz pedig hogy ne tévedjünk el egy pubban, pár angol kifejezés, szó:

Can I have ... - Kérhetnék ... (ken áj hev)

Can I get ... - Kaphatnék ... (ken áj get)

JDCoke - Jack Daniels kólával (dzsídíkók)

Gin T - Gin Tonic (Dzsintí)

Shot - rövid ital (sat)

Soft drink - üditő (szoft drink)

Bottle of Magners - Üveges Magnerst (az egyik legfinomabb Cider) (bátl of Megnörz)

Pint of Guinness - Egy pint Guiness-t (pájnt of ginisz)

Cheers - Köszi, vagy Egészségedre (csííírz)

Cheers mate - Köszi haver (csííírz méit)

Good Health - Egészségedre (régi angol) (gúd helsz)

Gents, ladies, toilet, restroom, loo, washroom - WC (sose hallottam még, vagy láttam volna kiírva a WC-t) (dzsentsz, lédíz, tojlet, resztrúm, lú, vasrúm)

I'm fine - ha kérdezik, hogy kérsz-e valamit, vagy milyen a pia, étel (ájm fájn)

I am being served  - már rendeltem (ájm bíing szővd)

Go easy on the booze - óvatosan a piával (gó ízí an dö búúz)

 

Nos tehát, én nem vagyok egy halbiológus, de eljött az ideje az ííííívásnak!

Szerző: DPO  2009.05.16. 17:24 2 komment

Címkék: london pub angol pia gin pimms cider

A bejegyzés trackback címe:

https://londoners.blog.hu/api/trackback/id/tr791125317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xstranger 2009.05.17. 22:02:22

Nem szoltal a "Thursday is the new Friday." mondasrol, magyarul csutortokon mar ugy isznak mintha pentek lenne. Ezt "school-night-out"nak mondjak (amikor masnap dolgozni kell). Penteken sokan masnaposan dolgoznak vagy delben lelepnek vagy otthon maradnak beteget jelentve (pull the sickie). Valamint ha valaki azt mondja hogy "I am good." akkor azt jelenti hogy nem ker semmit, vagy mar eppen kiszolgaljak.

ZmanUK 2009.05.27. 17:09:19

Jo iras. Alkoholista nemzet. :)
süti beállítások módosítása