A világ\hitel\gazdasági válság közepén lássuk mik voltak a nagyobb hírek Angliában, mi foglalkoztatja most a briteket.

Credit Crunch:

- természetesen minden újság, és híradó ezzel kezd. Jelenleg egy 500 milliárd! fontos kormányzati gazdasági mentőcsomagnak köszönhetően tartják magukat a bankok, azt mondják hogy ennek köszönhetően nem volt még teljes összeomlás. Ezzel gyakorlaltilag részben államosították a jelentősebb bankokat, amire a bulvár újságok le is csaptak és "bankárok nemzetének" titulálják most az Egyesült Királyságot, lévén mindenki résztulajdonossá vált. Hiszen a mentőcsomag fontjai az adófizetők pénze.

- mivel tőzsdei problémák vannak, jelenleg semmit nem érezni a nagy válságból egyszerű ember szinten, no de nem így van ez a nagyon gazdag bácsik esetén. Pár példa, hogyan állnak most London leggazdagabb milliárdosai (az összegek angol fontban értendők):

* Lakshmi Mittal cégének értéke 33.24 milliárd volt, egyenlőre 21.4 milliárddal ér kevesebbet, ennyit bukott
* Vladimir Kim 4.045 milliárdjából 3.28-at bukott
* Anil Agarwal 4.287 milliárdból 2.95-öt bukott

- A válságban - ugyebár ahogy tudjuk - a bankok vannak a legrosszabb helyzetben. Tegnapi hír szerint a Barclay's bank "fatcat"-ei, a zsíros, nagyhasú, izzadó mindenlében kanál bankárjai épp egy olaszországi villában tőltik a hetet, ahol továbbképzést, tréninget kapnak opera, tengerpart kíséretében.

Anglia Vs. Izland

- A nagy válságban az Izlandi bankok összeomlottak. Ez eddig oké, a válság újabb áldozatai. Ám mint kiderült Anglia kedvelt befektetési célpontjai voltak az Izlandi bankok. Úgyhogy most aztán áll a bál! Konkrétan London 5 kerülete, a közlekedési társaság, több angliai város és megye megtakaritása, befektetése látszik most erősen bukni az Izlandi bankok romjai alatt (nagyjából egy milliárd font). Ezen Gordon Brown (miniszterelnök) úgy bepipult, hogy nyílvánosan nyilatkozta: szerinte teljes mértékben elfogadhatatlan Izland viselkedése, és konkrétan törvényellenes volt amit csináltak.

- Szóval ha Anglia begurul, akkor Anglia be van gurulva. Úgy ahogy van befagyasztotta azokat a bankszámlákat, amik Izlandi cégekhez és az államhoz tartoznak, és egyelőre kivár. Gondolom, ha nem kapják vissza a pénzüket Izlandtól, hozzányúlnak a fagyasztott számlákhoz. Egyébként nagy a vita erről a húzásról, mert ez a módszer az Anti Terrorista törvény intézkedésének felel meg no meg Izland miniszterelnöke köpnyi nyelni nem tudott amikor megtudta ezt.

Boris VS. Blair

- London nemrégiben megválasztott főpolgármestere, Boris kirúgta London rendőrfőkapitányát, Ian Blairt. Valószínüleg politikai döntésről van szó, bár egyik nap volt egy felsorolás a kapitány eddig elkövetett hibáiról. Tetemes lista volt. Szóval Boris nem bízott meg Blair-ben, Blair pedig nem tud dolgozni úgy, hogy nem támogatják. Aztán most mindeki támad mindekit, hogy hogyan is van ez, miért, stb...

- A leköszönő rendőrfőkapitány havi 20,000 fontos fizetésének annyi, bár végkielégítésnek kap azért cirka 600,000-t.

Sztrájk

- Annak rendje és módja szerint tegnap lezajlott három busztársaság előre bejelentett sztrájkja. Az utasok konkrétan sorba álltak a buszmegállókban. (mivel nem minden társaság sztrájkolt, ezért néha néha elment egy két busz azon a vonalon ahol nem járt a rendes járat)

Tragédia

- Pár napja volt egy lakástűz és az anya kirohant a szomszédhoz segítséget kérni. Aztán már nem tudott visszamenni a két kis gyerekéért, mert kizárta magát. Sajnos a gyerekek bennégtek ...

Szórakozás

- Beindult a szezon, London jobban tele van, mint valaha. Mindennap újabb fényképek, hogy épp melyik sztár érkezett meg, tombolnak a díjátadók, a rendezvények. London él, és nagyon pörög.

Apró pici megjegyzés: szerintem nincs válság. Egy kitalált rendszer nem úgy működik ahogy elgondolták, és most aztán lehet kapkodni. Gazdag emberek rengeteg valós, és nem valós pénze forog ide oda, és biztos vagyok benne, hogy valakik most is nagyon nagyon jól járnak.
 

Szerző: DPO  2008.10.11. 10:06 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://londoners.blog.hu/api/trackback/id/tr97708236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yeppppp 2008.10.11. 13:00:25

Hohoho, 3 év és én is ott leszek végleg. :) Addig meg gyűjtük a diplomákat :)

Zellerzolee 2008.10.12. 22:07:54

Nem hiszem, hogy a Credit Crunch már tetőzött, de az tuti hogy a kisemberek megérzik majd az adóemelések miatt, a bankok csinálták, a bankok meggazdagodtak valamint azok főrészvényesei most meg bagóért haveroknak továbbpasszolják a céget. Tiszta postabank-botrány, majd itt is lesz 2-3 alkalommal tőkebeinjektálás :D magyar módra!
Az hogy a felsorolt 3 üzletemberből egyse itt látta meg a napvilágot, nemhiszem hogy bármely echte angolnak fáj a feje mennyit vesztettek. Ezért kell menni Ausztráliába, független mindenkitől, az elmúlt 29 évemben csak a Krokodil Dundee miatt halottam róluk meg az olimpia miatt semmi politikai vagy pénzügyi botrány - valószínűleg ők is csak röhögnek a UK-n.
Persze mindenki húzza a száját a válság miatt, aki ezt nem tudta politikai berkekben nagy marha lehet, mivel tavaly novemberben már Írországban tudtak róla, lehet ez a 3 órás kompút a pénzügyi válságnak cirka 10-11 hónapjába került? Vicces, tuti valakik megint csak jól járnak, valószínűleg az USA-nak EU-nak NATO tagoknak most jól jönne a háborúba feccölt pénz betömni a réseket, de ezt sehol se hallani a hírekben.
Izland volt a legokosabb, és egyben egy emeletes marha ország lesz ha visszaadja a UK-nak a pénzét, Lengyelország se adta meg sose 40 év adósságát a világbanknak sosem, és senki se zaklatja miatta öket.
A lényeg a lényeg, tiszta vicc az egész, egészség meg térerő legyen a többit úgyis meg lehet venni!
Amugy jól indult a blog csak több bejegyzés kéne, grat!
süti beállítások módosítása