Úgy tűnik, múltkori beszámolóm az iskoláról, ahol tanítok, többeknek is kedvet csinált az angliai tanításhoz, sokan kértek, hogy írjam le, mi szükséges ahhoz, hogy valaki magyar tanári diplomával külföldön tanítson. Szerencsére (mivel Magyarország EEA tagállam) nem túl bonyolult a dolog, tehát a procedura remélhetőleg senkinek nem szegi majd kedvét. Íme:

Ha az embernek bármilyen otthon szerzett tanári végzettsége van (tanítóképző, tanárképző, vagy egyetemi tanári diploma), akkor automatikusan jár neki Angliában a QTS minősítés, ami a Qualified Teacher Status rövidítése. Ez szükséges ahhoz, hogy itt tanári munkát végezhessen.
A QTS igénylése nagyon egyszerű, csak ki kell tölteni hozzá egy formanyomtatványt, ami itt található:
http://www.gtce.org.uk/documents/publicationpdfs/qts_eea_sa3fmec1.pdf

A nyomtatványon részletes kitöltési útmutató is van, valamint azt is leírják, hogy elküldése után mi fog történni, úgyhogy azt most nem részletezem. A lényeg, hogy a kitöltött papírt a megadott címre kell elküldeni postán, csatolva hozzá egy útlevélmásolatot, a diploma fénymásolatát, valamint a diploma angol nyelvű, hitelesített fordítását.
Ezeket kell egy borítékban postára adni, aztán várni türelmesen, hogy megjöjjön a QTS bizonyítvány. (Ha jól emlékszem, nekem kb 2 hónap múlva érkezett meg.)

Két hasznos honlap még további infóhoz:

www.teachernet.gov.uk
www.gtce.org.uk

Ami még fontos: az erkölcsi bizonyítvány, anélkül esélytelen a munkavállalás iskolában. Az otthon kiállított erkölcsi csak 3 hónapig érvényes, tehát célszerű úgy időzíteni, hogy közvetlenül kiköltözés előtt legyen kész, és amint elkészül, azt is le kell fordíttatni angolra, és hitelesíttetni is kell. Ha sikerül tanári munkát találni idekint, akkor a munkaadó beindítja majd az angliai erkölcsi (CRB) intézését, de amíg az elkészül, addig a magyarral is engednek dolgozni, csak legyen lefordítva! Ja, és a tanári ügynökségek általában velünk fizettetik ki a bizonyítvány árát, ami kb 30-40 font.

Aztán persze kell még egy jól megírt önéletrajz és 1-2 angol nyelvű ajánlólevél otthonról, tetszés szerinti példányban.

Ha mindez megvan, akkor az otthonról intézhető dolgok már kész is vannak, lehet indulni :-)
Esetleg hasznos lehet még néhány ügynökség honlapját már otthon megnézni, de amíg nincs angliai címünk és telefonszámunk, addig jelentkezni úgysem tudunk sehova, ezt már csak helyben lehet majd intézni.
Pár ügynökség, akiket ajánlani tudok:
Protocol Education, Select Education, Academics Ltd, WT Recruitment, Key Portfolio Ltd.

Kezdéskor (az angliai tapasztalat hiánya miatt) nem érdemes iskolai álláshirdetésekkel próbálkozni, max. Teaching Assistant állásokra, de még úgy sem túl esélyes a dolog, inkább ajánlanám az ügynökségeket, ők tutira találnak nekünk munkát, bár annak is megvannak a hátrányai.
Nekem hatalmas szerencsém volt, hogy egy év ügynökséges TA munka után magától ajánlotta fel a suli, ahova kiközvetítettek, hogy átvesznek szerződéssel, és TA helyett tanárként dolgozhatok, de óva intenék mindenkit attól, hogy ilyen simának lássa a jövőt, mert ehhez tényleg nagy mázli kellett.

Ha egy ügynökséghez regisztrálunk neten, akkor szerencsés esetben behívnak interjúra, ami nem túl komoly, csak kérdezősködnek egy kicsit, meg be kell mutatni a dokumentumokat (fontos: a TA munkákhoz nem kell a QTS, de nagy előnyt jelenthet, úgyhogy érdemes beírni az önéletrajzba és magunkkal vinni az interjúra).
Meg szokták kérdezni, hogy milyen iskolában szeretnénk dolgozni, ez mindenkinek a kalandvágyára van bízva, de én inkább az általános iskolát ajánlanám, az szerintem hangulatosabb.

Persze az elején nem nagyon szabad válogatni, mindent el kell vállalni, ami adódik, mert különben nem biztos, hogy minden napra kapunk munkát az ügynökségtől, ami a napi kb 60-70 fontos bruttó fizetésnél nem túl kellemes, főleg, mivel sok az iskolai szünet, amikor eleve keresésképtelenek az ügynökségesek.

Az ügynökség egyébként nem mindig szól előre, hogy másnapra lesz-e munka, mert sokszor őket is csak reggel hívja fel egy iskola, hogy kellene nekik valaki aznapra, tehát reggel fel kell kelni és várni, hogy csörögjön a telefon, akkor megmondják az iskola címét és hogy kb hogy lehet odajutni, aztán sprint! Én csak 5 hétig dolgoztam ilyen körülmények között, nem volt könnyű, de ha szerencséje van az embernek és megtetszik egy iskolának, akkor van rá esély, hogy akár hónapokra is ott tartsák, vagyis vége az összevissza munkának. És idővel talán még át is veszi az iskola... :-)

Ha esetleg valamit kifelejtettem, azt utólag pótlom majd, addig is sok szerencsét mindenkinek!
 

Szerző: DPO  2009.05.10. 20:07 16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://londoners.blog.hu/api/trackback/id/tr881113654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

timejjja8 2010.02.03. 13:44:31

Szia!

Ez tényleg hihetetlen nagy segítség!
Nagyon köszönöm!
timejjja

blankov 2010.05.04. 18:27:25

Szia!

A QTSnel a linkre kattintva azt irja h a keresett oldal nem talalhato.
De talaltam egy masikat www.gtce.org.uk/documents/publicationpdfs/qts_eea_app.pdf
Ez a jo verzio,igaz?
Meg egy kerdes: Ha ket nyelvu a diplomam (egyik oldal angol a masik magyar - szerintem ma mindenhol igy adjak..) akkor is le kell fordittatni es hitelesitetni?
Koszi a segitseget!
Blanka

maopee 2010.06.22. 19:36:26

Sziasztok!

Segítséget kérnék! Egyetemi diplomával szeretnék angolt tanítani külföldön, de nem Angliában? Jó lenne valami megbízható ESL közvetítő... egyáltalán lehet külföldön tanítani Anglián kívűl ha nem vagy "native speaker"? köszi..

Lindsi 2011.09.25. 15:07:08

Hello!

Azt irtad egyetemi diplomaval jar a QTS. De vajon kozepiskolai tanari kepesitessel tanithatok-e altalanos iskolaban?
A QTS ra is kerdez, h hany eveseket tanithatok, es oszinten szolva az otthoni egyetemi tanarjaim sem tudtak megmondani, hogy altalanos iskolasokat tanithatok-e. Neked, mint angliai tanarnak mi a velemenyed errol?

Elore is nagyon koszonom a valaszod!
Udv, L.

lilana59 2011.11.10. 17:49:09

Úgy tűnik, válaszok nem igazán érkeznek, csak érdeklődések vannak. Engem személy szerint egy dolog érdekel, hogyan lehet érvényesíttetni és elfogadtatni a Magyar érettségi, illetve Főiskola bizonyítványokat? Hiszen eddig elég volt a honosítás, sajnos ma már tudom ez nem így van. Megtapasztalták. Angol nyelv tanári diplomát azt mondják, nem ismerik. Ki az, aki valóban tud felvilágosítást adni arról, hogy milyen módon lehet érvényesíteni a már meglévő hivatalos bizonyítványokat? Nagyon megköszönöm... julianna.kovacs8@gmail.com

sellocske 2012.01.19. 21:49:46

Engem is a lilana59 által kérdezettek érdekelnének. Hogyan érvényesíttethetem ott a főiskolai diplomámat? Tud ebben valaki segíteni?

nem_szamit 2012.01.25. 14:29:21

Sziasztok, talán segít valakinek az info.
Én is tanári diplomával jöttem ki, és most egy óvodában fogok dolgozni, ahol ajánlottak egy oldalt (www.naric.org.uk/), ahol hivatalosan besorolnak a végzettségem alapján. Érettségitől felfelé megmondják, hogy a magyar végzettségünk itt minek felel meg. Én mondjuk a QTS-t is úgy tudtam, hogy az első 4 évben (EU tagállamból jött esetén) nem kell regisztrálni, tehát elvileg anélkül is lehet tanítani, csak ugye nyelvproblémák miatt nem tudnak mit csinálni a magyar papírokkal.

lindatta 2012.01.26. 15:14:57

Szia!
Engem is az érdekelne, hogy London melyik részén van ez az iskola, mert felkeltette az érdeklődésemet, továbbá az is érdekelne, hogy ebben az iskolában van e magyar kisgyerek, valamint az, hogy Magyarországon elfogadják-e ezt az iskolai végzettséget, ha tovább akar tanulni a gyerek?
Köszi a válaszod! lindatta@freemail.hu

PaulvonHindenburg 2012.08.17. 00:50:05

Legmélyebb Tiszteletem!

Ez az írás hihetetlenül sokat segített nekem abban, hogy tisztábban és objektívebben lássak dolgokat az országról, és az ott dolgozó tanárokról. Biztos vagyok benne, hogy ezzel más is így van. Igazán maradandó és hasznos alkotás, köszönjük szépen!

Egy kérdés merült fel bennem, s úgy vélem, a cikk szerzője esetlegesen enyhíthetné ez irányú mérhetetlen tudásvágyam. A kérdés a következőképpen hangzik: egy humán szakon szerzett egyetemi BA diplomával, melyet itt, Magyarországon szereztem (két szakos), lehet-e tanítani ott, Angliában, továbbá a fent említett QTS-t igényelni, vagy ezekhez mindenképpen MA képzés szükségeltetik?

Nagyra értékelném mihamarabbi válaszát!
Előre is köszönöm!

Címem: paulvhindenburg@gmail.com

Monlac 2012.09.07. 11:27:43

Szia, nagyon fontos kérdés, hogy az itthoni iskolai tanítás fizetéséhez képest mire lehet számítani fizetésileg 1 hónapra, ha már megvan egy biztos munkahelyed? köszi előre is!

Monlac 2012.09.07. 11:30:02

Kedves blog szerkesztő!

Kaphatnék egy közvetlen e-mail címet? Nagyon fontos lenne! köszönö előre is!

redike 2012.09.15. 01:36:46

Kedves Tanárnő!

Érdeklődni szeretnék 2 témát érintőlegesen. Családommal, most októberben fogunk kimenni Angliába (Brighton). Több iskolát megnéztem, honlapjukat elolvastam,de mégis szeretnék egy olyan embertől választ kapni, aki igazán belelát a kinti iskolarendszerbe.
1, Kisfiam itthon a 4.osztályt kezdte. Ön szerint van e esetlegesen előkészítő osztály, ahol nyelvi alapokat tanítanak.
2, Szeretném azért azt is, hogy az itthoni tananyaggal haladjon, mivel a tanulmányait nem zárjuk le és itthon záróvizsgát kell tennie. Vagy elfogadják a kinti bizonyítványt is?
Szeretnék mellé egy magyar tanítónőt, aki segítene neki a tananyag feldolgozásában, ha nincs más lehetőség.
3. Nekem pedagógia asszisztens végzettségem van. Van e esély esetlegesen ebben a munkakörben elhelyezkedni?

Tanárnő!
Nagyon hálás lennék, biztató válaszáért.

Segítségét előre is köszönöm.
ruttneredi@gmail.com

BTamás (törölt) 2012.11.01. 21:18:02

Kedves Tanárnő!

Köszönet a sok hasznos infóért és további sok sikert a munkájában!

Végzettségem angol-számítástechnika szakos általános iskolai tanár, fél éve Angliában élek, van NI számom, elindítottam a QTS-t.

Lenne néhány kérdésem a tanítással kapcsolatban. Tudna egy kis időt szakítani rám? Címem:
tbudavari@gmail-com

Nagyon hálás lennék, ha megtudhatnám a címét és segítene néhány fontos kérdésben.

Tisztelettel: Tamás

múvemáccsó 2013.04.10. 20:38:44

szióka!
én most kezdtem el tanítani, teli vagyok kérdéssel és kétséggel. megadod az email címedet, h írhassak?
köszönöm szépen.

Klaudia Kovács 2013.05.15. 14:01:44

Kedves Blog Szerkesztő!
Olvasva ezt a cikket még jobban elhatároztam magam, hogy itt kint Londonban is tanítani szeretnék. Már itt vagyok kint és szeretném elkezdeni intézni a hivatalos dolgokat!
A QTS linkjére kattintva nem jön be az oldal. Esetleg tudna benne, segíteni, hogy hol keressem?
Lenne még pár kérdésem, amire jó lenne ha választ kapnék, vagy egy kis segítséget! Bízom abban, hogy választ kapok kérdésemre (e-mail címem: kovacs.olah.klaudia@gmail.com), vagy el tudom érni!
Előre is köszönöm!
Klaudia
süti beállítások módosítása