Otthon nincs nélküle karácsony, el se lehetne képzelni szaloncukor nélkül a karácsonyfát, 25-n reggel az első dolog egy pár zselés, kókuszos darab beszerzése a fáról.

Más nemzeteknek meg nem sok lövése van arról, hogy mi is ez, egyenesen arányosan magyarországtól való távolsággal.

Kutakodtam, de még megfelelő angol nevet sem találni neki! A Magay-Országh Magyar Angol szótárban "fondant" néven van, Wikipedián "parlour candy". Szerintem egyik sem nagyon állja meg a helyét, tekintve hogy a "fondant" olyan krém amit cukorkák, sütik, cukrászsütemények megtöltésére használnak, illetve a "candy" mint cukorka fogalmát nem nagyon tudom beazonosítani a szaloncukorral, hiszen itt a M&M-re, nyalókára használják azt (bár persze semmi meglepő nincs ebben, tekintve hogy az angolok a virslit és a májas húrkát is szószidzs-nak hívják).

Na ettől eltekintve a múlt héten otthonról kapott szaloncukorból párat bevittem a munkahelyemre, ahol 42-n dolgozunk 32 országból.

Gondoltam csinálok egy nagy 10-s tesztet, egyúttal népszerűsítem a mi kis szaloncukorkánkat! Zselés, és kókuszos!

A mintavétel véletlenszerű volt, a kostolók között volt 
- frnacia,
- kongói,
- fülöp szigeti,
- kínai,
- venezuelai,
- brazil,
- angol.

Senki nem ismerte, nem tudott rólla semmitt, viszont egyben mindegyik egyetértett!

Nagyon nagyon ízlett nekik!

Ugyanakkor el sem tudják képzelni, hogy akkor most mi miért is aggatjuk ezeket a fára :D

Tehát mini kostóltatás eredménye, 10 tesztalany véleménye alalpján:

- foggalmuk sincs hogyan ünnepelik a karácsonyt Magyarországon,
- nem ismerték a szaloncukort,
- mindenkinek nagyon tetszett, és ízlett,

Hogy mit csinálnék?

- jövő karácsony elött ahol lehet kóstoltatókat szerveznék. Az angolok imádják az édességet, biztos vagyok benne hogy ezt is imádnák!
- hihetetlen akciókban árulnám a doboz szaloncukrokat,
- BBC-n leadatnék egy órás műsort a magyar karácsonyi hagyományokról,
- és nem utolsó sorban kitalálnék a szaloncukornak egy jó kis angol nevet!

A szaloncukor története:www.origo.hu/noilapozo/receptek/20011213aszaloncukor.html
 

Szaloncukor Wikipédia:en.wikipedia.org/wiki/Szaloncukor

Hogyan díszítsünk magyar karácsonyfát:www.ehow.com/how_13058_decorate-hungarian-christmas.html



 

Szerző: DPO  2008.12.25. 10:49 2 komment

Címkék: karacsony szaloncukor

A bejegyzés trackback címe:

https://londoners.blog.hu/api/trackback/id/tr95840965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yeppppp 2008.12.25. 11:54:20

Kedves kis poszt itt az ünnepek alatt, de szerinted kit érdekelne a magyarokon kívül, hogy mi magyarok hogyan ünnepeljük a Karácsonyt?!

Ne legyünk már buták. Biztos vagyok benne, hogy az afgán hegyekben élőknek is van valami finom majszolni valójuk, és akkor találjunk ki ennek is egy angol nevet és csináljunk neki egy 1 órás műsort? Muhaha..

Ne a magyar szokásokat terjessze a magyar, ne a lengyel szokásokat terjessze a lengyel egy VENDÉG ORSZÁGBAN, hanem próbálja átvenni a vendég ország szokásait. Persze szűk baráti körben jópofa dolog magyar finomságokkal készülni, ezzel egyetértek, dehogy ráerőltessük a BBC-n keresztül a brittonokra.. Tudom, hogy nem gondoltad komolyan, de még viccnek is rossz.

Ne felejtsük el, hogy vendégként vagyunk a UK-ban. Képzeld el, ha egy ukrán jönne Mo.-ra, és elkezdene pattogni, hogy miazhogy nem ismeritek az ukrán karácsonyi szokásokat?!

Pihe (törölt) 2009.02.04. 00:10:01

Szia!

Érdekes, hogy a francia ismerősöd nem ismeri a szaloncukrot. Lyonban éltem pár hónapot, a karácsonyt is kint töltöttem. Az üzletekben volt szaloncukor, sőt még kóstoló is. Bár az igaz, hogy a fára nem akasztották fel, de vásárolni lehetett.
süti beállítások módosítása