Londonban talán több a tüzijátékos esték száma mint Budapesten. Nemrég volt valami indiai ünnep, most pedig Guy Fawkes nap miatt.

 

Guy Fawkes volt az aki az 1600-s évek elején felakarta robbantani a parlamentet, hogy ezzel a húzásával egyben a királyt is kinyírja mivel a király Protestáns volt, Ő meg katolikus. A tervéhez 7-8 tettestársat is be kellett szerveznie lévén hogy alagutat kellett ásni a parlamentig. Minden flottul ment, ám az egyikőjük írt egy névtelen levelet az egyik katolikus vezérnek Lord Monteagle-nek, hogy adott napon ne menjen be a parlamentbe mert szörnyű robbanás lesz. Ez a nap 1605 November 5-e volt. A lord megmutatta a levelet egy másik lordnak, az pedig a királynak.

És mivel Jakab királynak az apját is felrobbantották, ő királyhoz illő ésszel megáldva rögtön kitalálta, hogy ő ellene is valami hasonló lesz. Tehát vizsgálják át a parlamentet.

Guy-t is és a töménytelen puskaport is megtalálták, elkapták. Kikérdezték, majd vallaták leginkább a tettestársak nevét akarták belőle kicsikarni. Annyit szedtek ki belőlle, hogy mindent fel akart robbantani. Bedobták a Tower-be. 3 napig kérdezték ki, de nem sikerült semmit kicsikarni belőle. Aztán jött a nyújtás, és két nap után meg volt a teljes tettestárs lista.

Majd kivégezték mindegyiket.

 

Ez a Guy Fawkes nap Angliában, ünneplik hogy nem sikerült a parlamentet felrobbantani. Ezért ilyenkor tüzijátékoznak, meg nagy máglyákat gyújtanak. 

 

Van egy olyan kép amint látható Guy aláírása a nyújtás elött és után. Borzasztó a különbség.

Happy Guy Fawkes Day.

 

 

Szerző: DPO  2008.11.05. 23:32 1 komment

Címkék: london guy tüzijáték fawkes

A bejegyzés trackback címe:

https://londoners.blog.hu/api/trackback/id/tr67753154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mumalone 2009.01.05. 01:27:38

Szia!

Nekem egy angol azt mondta, hogy ezen a napon az első világháborús áldozatokra is emlékeznek. Ezért van sok helyen például nagy katona-zenekaros megemlékezés az emlékműveknél.

Egyébként gratula az írásaidhoz, de azért egy helyesírás-ellenőrzést lefuttathatnál, mielőtt kiteszel egy-egy posztot.
süti beállítások módosítása