"That's a minute off your Golden Time!" -- avagy élet egy londoni iskolában

"That`s a minute off!" --ez az egyik leggyakrabban elhangzó mondat abban az általános iskolában, ahol lassan 16 hónapja tanítok, Londonban.
Ez a bejegyzes azoknak szól, akik szeretnék megfejteni, hogy ez a fenyegető mondat mit is jelent, es egyáltalán, többet megtudni arról, mi is folyik egy átlagos angol állami általános iskolában.

A tanév

Rögtön az elején egy olyan dolog, amivel bosszúságot válthatok ki otthoni tanártársaimból és diákokból. Itt ugyanis a tanév 3 harmadévből áll és összességében több a szünetünk, mivel minden harmadév (őszi, tavaszi és nyári) után tartunk egy kéthetes (!) szünetet, ami a nyári végén egyenesen 6 hetesre nyúlik. És hogy egy harmadév se legyen túl fárasztó, mindegyik közepén megpihenünk további egy hétre. Magániskolákban pedig még ennél is több a szünet.
Ez persze nagyon jól hangzik (az is :-), csakúgy, mint az otthoni fizetés kb 5-6szorosa, amit az itteni tanárok visznek haza, de az írásból az is kiderül majd, milyen nehézségekkel is találkozhat, aki angliai tanításra vállalkozik, hiszen itt szinte minden más, és ez nem mindig jelenti azt, hogy jobb is.

Az alapanyag, vagyis a gyerekek

Itt 6 vagy 7 évfolyam tartozik az általános iskolához (a 7. igazából már középsuli, de aki akar, maradhat), ehhez hozzácsapják még alulról az óvodát 2 évfolyammal (ezeket Nursery es Reception fedőnévvel látják el), vagyis nálunk a legkisebbek 4 évesek, a hetedikesek pedig átlagban 12 évesek.
A Londont egy kicsit is ismerők számára egyáltalán nem lesz meglepő: rendkívül színes a társaság! :-)
Nálunk alapvetően a munkás- és középosztály képviselteti magát, de abból aztán ezerféle nácio! A brit szülők Nagy-Britanniában született gyerekei mellett főleg indiai, szomáliai, pakisztáni es afgán diákjaink vannak, de van itt észak- és dél-amerikai, afrikai, kínai, koreai, lengyel, albán, német, sőt még egy félig magyar fiú is!

A sokszínűség itt teljesen megszokott jelenség, ritka a rasszista megjegyzés, vagy bármilyen utalás a másik származására. A szüntelen bevándorlás miatt szinte kéthetente érkezik új gyerek a suliba, gyakran nagyon kevés, vagy NULLA angollal. Néhány hete pl. felvett a suli egy 3-os kínai kisfiút, aki egész pontosan SEMMIT nem beszél, de nem is ért angolul. A vicces az, hogy ezen senki nem ütközött meg vagy kezdett miatta pánikolni, az anyukája leírta neki egy cetlire kínaiul, hogy WC, a gyerek erre mutogatott, ha ki kellett mennie, a fennmaradó időben pedig próbált felzárkózni a többiekhez, akik éppen a különböző fogtípusokat tanulták ANGOLUL. :-)
Semmi gond, gyorsan ragad rájuk a nyelv, egyébként pedig heti néhány órában külön tanár tart angol nyelvórát ezeknek a gyerekeknek.
Ami még érdekesebbé teszi ezt a multikulti helyzetet, az a diákok különböző vallása: keresztyén, hindu, zsidó, muszlim, buddhista, ésígytovább... Különösebb fennakadást ez sem okoz, csak tudni kell, melyik gyerek éppen mikor böjtöl, és akkor kicsit elnézőbbnek lenni vele, ha délután már kókadtabb :-)
Karácsonykor pedig, amikor az ünnepre készülve hetekig csak dalokat tanulunk, képeslapokat rajzolunk es írunk, Mikulást színezünk, angyalkát hajtogatunk, akkor a "Tegye fel a kezét, aki nem ünnepli a Karácsonyt!" mondattal indítunk, hogy ők más feladatot kapjanak arra az időre.

Ami még fontos: a sulinkba gyengénlátó, nagyothalló, süketnéma es enyhén autista gyerekek is járnak, nem külön osztályba, hanem szétszórva egyesével-kettesével az osztályokba, róluk általában egy külön segítő gondoskodik a tanár mellett, de mindenben ugyanúgy részt vesznek, mint az egészséges gyerekek.
Van azért valami, ami egységesebbé teszi a sokszínű társaságot: az egyenruha, amit mindenkinek mindennap viselnie kell, ezt nagyon komolyan is veszik. Nálunk fehér póló vagy ing, fekete nadrág vagy szoknya fekete cipővel (sportcipő nem lehet), es egy piros pulcsi a suli logójával az uniformis, csak évente 1-2 napot kapnak ajándékba, amikor saját ruhájukat vehetik fel, ilyenkor aztán teljes az őrület! :-)
Az egyenruhával csak annyi a gond, hogy sok szülő sajnálja rá a pénzt, így pulcsiból, nadrágból vagy cipőből tanévenként csak egy darabot vesznek, na és azt el lehet képzelni, hogy pár hónap után ezek hogy néznek ki... szakadt, koszos, büdös... de szerencsére akadnak igényesebb kivételek.
 

gyerekek


Tantárgyak

Három alaptantárgy van: Literacy (angol irodalom es nyelvtan), Numeracy (matek) és Science (fizika, biológia és kémia egyben). Ezen kívül van még történelem, földrajz, számtech, tesi, művészetek, technika, vallás, zene, társadalmi ismeretek es francia. Nézzünk ezek közül néhányat részletesebben!
Az angolórákon főleg az írás-olvasáson van a hangsúly, naponta elvileg mindenkinek legalább félórát kell olvasnia, vagy együtt az osztállyal, vagy kisebb csoportokban, vagy egyedül a tanárnak, aki erről jegyzeteket is készít, a leglazább formában pedig csendben, magában, bármilyen könyvet, amit a sulikönyvtárból kölcsönzött ki.
Ha a tanár egy kis nyugalmat akar, vagy éppen el kell intéznie valamit, csak elkiáltja magát, hogy "Silent reading!", és már nyúlnak is a fiókjukba a könyvért. Azért persze a "silent" része nem mindig jön össze... :-)
Amit még nagyon komolyan vesznek (legalábbis a tanárok), az a helyesírás (Spelling), hetente kapnak 10-20 szót, amit aztán következő héten letesztelnek, és aki sokat ront, büntetést kap, de erről majd később.
Matekórán hasonlóan zajlanak a dolgok, mint otthon, egyetlen nagyobb különbség, hogy van egy ún. "RM Maths" rendszer, amin minden gyerek saját tempójában old meg a szintjének megfelelő feladatokat számítógépen, ezt hetente 1-2 alkalommal csinálják, ilyenkor testületileg átvonulnak a számtech terembe és mindenki jól érzi magát :-)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ICT room


A zeneóra főleg éneklésből és furulyázásból áll, évekig tanulják ugyanazokat a dallamokat, de szinte hiába...egy élmény végighallgatni egy ilyen órát :-) Tesin gimnasztika, tánc, kosárlabda, netball, hockey (szárazföldön), úszás, krikett, foci (ami ugyan nagy kedvenc, de a pálya széléről figyelve őket néha nehéz elhinni, hogy egy futballnemzet országában vagyunk :-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foci


Technikán terveznek, hajtogatnak, építenek, néha sütnek és főznek is, ehhez van külön egy D.T. (Design and Technology) terem és egy főzőterem (Cookery Room), ahol minden kellék és hozzávaló adott mindenféle projekthez, ezt bárki szabadon használhatja.
A legkomolytalanabb talán a franciaóra, itt óránként kb 5-10 szót tanulnak meg, de azt is szigorúan csak kiejteni, leírni már nem, inkább dalokkal ütik el a drága időt :-) Tapasztalatom szerint a hetedik évfolyam végére sincs mindenki tisztában a hét napjaival franciául, holott minden órát a dátum megállapításával kezdenek...


Az órarend

Minden nap azzal kezdődik, hogy a gyerekek felsorakoznak (szigorúan és mindig egyesével) az udvaron, a tanáruk bevezeti őket a termükbe, lepakolás (mindenkinek saját szekrénye van a folyosón kulccsal, amit persze rendszeresen el is veszítenek), üzenőfüzetek, házifeladatok, aztán Registration, vagyis a tanár egyenként köszönti a gyerekeket, ők pedig visszajeleznek, hogy megérkeztek, és közlik, mit óhajtanak enni ebédre. Ha otthonról hoztak ebédet, akkor elkiáltják magukat, hogy "Sandwiches" vagy "Packed lunch", ellenkező esetben a "Hot dinners" kategóriába tartoznak, vagyis azt fogják enni, amit a suli kantinjában aznap adnak.

Na, itt még meg kell említeni valamit. Mi néhány napja hivatalosan is "healthy school"-nak számítunk, ami többek között azt is jelenti, hogy minden, a suli által kínált menü szuperegészséges. Ebből következik, hogy aki otthonról hozza az ebédjét, az sem tehet bele a kis dobozába csokit vagy chipset. Ha pedig valaki a suli kosztját választotta aznapra, attól elkoboznak mindenféle nasit, amit még megpróbál becsempészni magával az ebédlőbe :-)
Mielőtt még bárki azt gondolná, hogy ez már túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, annyit azért még hozzáteszek, hogy a "healthy school" projektet a vallástanárunk koordinálja, aki alsóhangon 130 kilót nyom... néha nehéz rávenni a gyerekeket, hogy kövessék az útmutatásait egy egészségesebb jövő reményében :-)

Vissza a napi menethez: a regisztrálás után mindenki átvonul a legnagyobb tornaterembe "Assembly"-re, itt szépen leülnek többszázan a földre, és vagy egy tanár beszél egy adott témáról, vagy énekeket tanulunk (köszönet érte Andinak, magyar tanártársamnak, aki zongorán is kísér minket), vagy egy osztály ad elő egy kis színdarabot, aztán visszaballagunk a terembe és kezdődik a tanítás. Negyed tízkor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

assembly


A nap beosztása évfolyamonként el van csúsztatva, de alapvetően 3 szakasza van egy napnak, nézzük pl a 6.-osok napját:

9.15-11.00: 2 különböző óra, tetszőleges időbeosztással
15 perc szünet (itt mindenkinek kötelező kimenni az udvarra, ahol közben 10 pennyért gyümölcsöt is vehetnek maguknak, ha nem hoztak otthonról, ilyenkor még mást tilos enni). Ha esetleg nagyon zuhog (szitáló eső nem számít, ez Anglia...), akkor "Wet play" van, vagyis bent játszanak az épületben.
11.15-12.45: ismét 1-2 tanóra
12.45-13.45: ebédszünet, amiből a gyerekek kb 15 percet töltenek kajálással, aztán nyomás ki az udvarra, eső esetén újra bejön a képbe a "wet lunch", vagyis épületen belül őrjöngenek :-)

udvar


13.45-15.20: újabb 2 tanóra, de előbb újra regisztráljuk a jelenlévőket. (itt meg kell jegyeznem, hogy orvosi igazolás nélkül is lehet hiányozni akár egy hétig is --szerencsére a tanároknak is :-), de valamivel indokolni kell a távollétet. Olyan is volt, hogy a szülő a szeles időjárást nevezte meg okként... nem akadtak fenn rajta, csak mosolyogtak...

Az órarendet elég lazán kezelik, összevissza cserélgetik az órákat, ha éppen úgy látják jónak, ebből túl sok gond nem lehet, mivel 1. szinte mindent ugyanaz a tanár tanít az osztályban, 2. a gyereknek mindegy, úgyis minden cucca a suliban van, haza semmit nem hordanak.
Ja, és ami még nekem szokatlan volt, az az órarendbe beépített Golden Time, azaz heti 20-30 perc, ami gyakorlatilag szabadfoglalkozás, minden gyerek azt csinál, amit akar, feltéve, hogy a hét folyamán nem veszítette el az összes percét, de erre még majd visszatérek.
 

órarend


Egy tanóra

Hogy mi történik egy órán, az tantárgytól és persze a tanártól is függ, de nézzük az általános jellemzőket, amik egy magyar olvasónak érdekesnek tűnhetnek. Először is: a miénk egy teljesen átlagos iskola, nem túl sok pénzzel, de minden osztályban van egy interaktiv tábla számítógéppel, színes nyomtatóval és hangfalakkal. Enélkül a tanítást el sem tudják már képzelni, de ezt meg tudom érteni, nagyon könnyű megszokni a jót... A tábla segítségével szinte bármi megoldható, online játékokat játszanak együtt a gyerekek, oktató filmeket néznek, az internetről bármilyen infót vagy videót leszedhetnek akár az óra közepén is. Ez a tanár munkáját is nagyban megkönnyíti, nem beszélve a nyomtatóról, amivel bármikor bármilyen feladatlapot azonnal a diákok kezébe tud varázsolni.

terem, tábla


Ide tartozik még, hogy napokon belül minden osztály kap még 2 db komplett számítógépet, ezeket szabadon használhatják majd.
Ahogy már írtam, a gyerekek semmit nem hordanak haza magukkal, minden füzetük a teremben sorakozik, ezeket órán kiosztjuk, ők felírják szépen az aznapi célkitűzést (ez elengedhetelen, bár a cél elérése csak ritkán valósul meg :-), valamit beleírnak, -rajzolnak, -ragasztanak, aztán becsukják és nagyjából rögtön el is felejtenek mindent :-) A tanár ugyan utólag belenéz és kijavít benne ezt-azt, de ennek a diák szemszögéből nincs túl nagy jelentősége...
Amire viszont nagy hangsúlyt fektetnek, az a tehetséggondozás és felzárkóztatás, alig van olyan óra, amire ne kopogna be egy másik tanár, hogy kivihetné-e a matek/ helyesírás/ olvasás/ klarinét/ stb kiscsoportját. Ilyenkor a gyerek veszi a ceruza-radír egységcsomagját és már távozik is, füzet nyitvamarad az asztalon, ő aznap már nem nagyon ragaszt bele semmit :-)
terem, füzetek


Jutalmazás és büntetés

Ami ebben a témában a legmeghökkentőbb egy magyarnak: se alsóban, se felsőben nincs osztályozás! Semmi. Van ugyan egyfajta értékelés, amivel 5 szintbe sorolják be a gyerekeket, és elvárt, hogy egyre feljebb jussanak, de ha ez nem történik meg, a diák ebből nem sokat vesz észre, max. többször viszik ki korrepetálásra. Inkább a tanárt veszik elő, hogy mi az oka a gyerek egyhelyben toporgásának.
Háromévenként van egy országosan egységes írásbeli vizsga a 3 főtantárgyból, de megbukni ezen sem lehet, maximum gyengén teljesíteni.
Mindez a gyerek szemszögéből nagyon pazar, bár ők nem is nagyon tudják, milyen jó dolguk van pl. a magyar diákokhoz képest... Azt már mindenki döntse el maga, hogy ez a rendszer jobban szolgálja-e az érdeküket, mint egy olyan, ahol a minimumot sem teljesítő gyerek évet ismétel, hátha akkor majd megtanulja...
Mivel nincs osztályozás, itt nem működik az otthoni fegyver, nem lehet azzal fenyegetni, hogy ha zavarja az órát, kijön felelni a heti anyagból :-) Aminek sorozatos megejtéséből akár egy bukás is kisikeredhet...

Van viszont számtalan más eszköz a büntetésre:
--kiküldjük a teremből (amit otthon elvileg nem lehet, mivel a gyereknek joga van az oktatáshoz! Csak azt nem kérdezi meg senki, hogy a többinek nincs-e meg ugyanaz a joga egy zavartalan tanórához...)
--átküldjük egy másik osztályba feladatlapokkal vagy egy könyvvel (lehetőleg alsóbb évfolyamba, hiszen viselkedése alapján oda való)
--lemásoltatunk vele kézírással egy szövegrészt (ettől általában kikészülnek szegénykék :-)
--fogalmazást kell írnia arról, mi lett volna a helyes viselkedés
--elküldjük az igazgatónő irodájába, ott egy rövid eligazítás után kiültetik a folyosóra, ahol némi tanulnivaló társaságában tölthet el pár kellemes órát
-- betesszük "detention"-be, azaz valamelyik szünetben vagy akár napokig minden szünetben a teremben kell maradnia
-- perceket veszít a heti Golden Time-ból, ilyenkor hangzik el a címben is szereplő mondat
-- kap egy "csíkot", amiből 3-nak kell kigyűlnie ahhoz, hogy a szülő levelet kapjon az igazgatótól (ehhez már durvább dolgot kell elkövetnie, pl. káromkodás, rasszista megjegyzés vagy verekedés)
-- a legkomolyabb esetben pedig felfüggesztik a gyereket 1-2 napra, vagyis nem jöhet suliba, ami neki persze inkább jutalomnak tűnik, de továbbtanulási jelentkezésnél ez is döntő lehet. Mióta itt vagyok, ilyen csak kétszer történt meg, egyszer megpróbált egy gyerek hazaszökni (2 napot kapott érte, sajnos pont én voltam az a szerencsés, aki majdnem hazáig futott utána :-), máskor pedig néhány szellemes 3-os kente össze a WC falát ürülékkel... itt már szerencsére nem voltam érintett az ügyben :-)
--ami még nagyon megy nálunk, az a bocsánatkérő levél, sokat elárul a tanár idegállapotáról az aznap kapott ilyen levelek száma... nekem is van belőle számtalan, íme 2 példa:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

levelek


A rengeteg fegyelmező eszköz ellenére persze van néhány megrögzött rendbontó, valószínűleg imádják a folyosó hangulatát, mert rendszerint az iroda előtt üldögélve látom őket... ezek a gyerekek jellemzően zavaros családi háttérrel rendelkeznek, nehéz is nekik elmagyarázni, hogy mi a helyes, ha otthon természetes a bunyó a szülők között, sőt,olyan is előfordult már nem is egyszer, hogy a suli udvarán püfölték egymást, rendőrt kellett hívni hozzájuk.

A jutalmazás kevésbé sokszínű, jó munkáért vagy viselkedésért csillagokat és tombolajegyet lehet kapni, aztán évente többször tartunk egy sorsolást, ahol ajándékokat nyerhetnek. Ha az egész osztály jól viselkedik, akkor jár nekik az üveggolyó vagy osztálycsillag, ha pedig ebből X számút összegyűjtenek, akkor mondjuk megnézhetnek együtt egy filmet, vagy valami hasonló.


Tanárok

Ahogy a diákok, a tanárok is számtalan országból jönnek hozzánk, van kenyai, új-zélandi, ausztrál, walesi,dél-afrikai, ír, kanadai, jamaikai, egyiptomi, spanyol, velem együtt 2 magyar, és még sok más náció, ami most nem jut eszembe :-)
A tanároknak több fajtája van: 1. az osztályfőnök, aki saját osztályt visz, 2. a helyettes tanár (ez vagyok én is), aki ugyanúgy bent van reggeltől estig, de csak aznap tudja meg, hogy éppen ki hiányzik a tanárok közül, vagyis milyen osztály(ok)ban és milyen tantárgyakat kell aznap tanítania.
Erről nagyon sokat tudnék írni, de most inkább visszafogom magam :-) Csak annyit emelnék ki, hogy az állandó stressz mellett ennek a beosztásnak külön bája, hogy rekordidő alatt kell megtanulni az adott osztályba járók nevét. Ami nem is lenne nagy kihívás, ha mindenkit Jamesnek vagz Amandának hívnának, dehát az etnikai összetételből következik, hogy megjegyezhetetlen, soha nem látott neveket kellene memorizálnom pár perc alatt, úgy mint pl. Keerthana, Suhayla, Abdirahman, Ubaid, Mohtashim, Miruthalan, Piraneethan, Ruquayah, és még oldalakon keresztül sorolhatnám :-)
A nevek ismerete nélkül pedig elég nehéz fegyelmezni... főleg, mivel a sokszor amúgy is szemtelen és neveletlen gyerekek duplán beindulnak, ha helyettes tanár lép a színre. Engem is fenyegetett már meg gyerek, hogy megver, vagy hogy a szülei majd beperelnek és kirúgatnak. És egyébként is igen megterhelő a dolog, mind egyszerre akarja közölni, hogy fáj a foga, meglökte a padtársa, kikötődött a cipőfűzője, elkészült a feladatával, WC-re kell mennie, stb... mindezt persze aközben, hogy én az anyagot próbálom elmagyarázni. És ehhez még gyakran üvöltenek is, de szó szerint, közben az egyik már sír, a másik pedig éppen szökni készül a teremből.
Szóval az idegek mellett a hangszálakat is erősen próbára teszi ez a meló... ahogy gyakran otthon is.
Ez viszont semmi ahhoz képest, ami az itteni középiskolákban zajlik, azt senkinek nem javasolnám, hogy ott álljon munkába! Aki utazott már londoni buszon gimisekkel együtt, az jól tudja, miről beszélek... borzasztóan viselkednek, és nagy részük beszéd helyett az ordítást preferálja. A mi utcánkban is van egy középsuli, egyszerre szoktunk végezni, és az onnan kiáramló diákokat gyakran rendőrök kísérik fel a buszra, hogy a verekedőket időben ki tudják emelni közülük. A közeli boltokra pedig ki van írva, hogy egyszerre maximum 2 diák mehet be vásárlási (vagy esetleg egyéb) szándékkal.
Vissza a tanárokhoz: van még nálunk külön a süket diákokkal foglalkozó tanár, külföldi diákoknak (és szülőknek is!) angolt tanító tanár, és külön csoportot alkotnak a TA-k (teaching assistant), akik nem tanárok, de osztályonként 1-2 van belőlük, ők segítik a tanárt mindenben.
Nekem szerencsém van, nagyon jó tanári karba kerültem, és a vezetőség is "jól tart" bennünket, kezdve azzal, hogy a tanáriban soha nem fogy ki a gyümölcs, kávé, süti, tea, tej, csoki :-)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tanári szoba


Aztán vannak még rendszeresen ún. "jóléti" megmozdulások, pl. csapatverseny teljes ellátással, közös ebédek, vacsorák, quiz estek, vagy pl. néhány munkanapon kedvezményes kocsimosatás, ruhavasaltatás, illetve manikűrözés :-)
 

tanárok


Ami még az órán kívül történik

Mivel Londonban hosszabb időt csak ebben a suliban töltöttem el, nem tudom, máshol is így van-e, de nálunk szinte annyi dolog történik suli előtt-közben-után, mint tanítási időben. Kezdődik a sor a "reggeli klubbal", ahol 8 órától sulikezdésig a kaja mellé mindenféle játékot is kapnak a gyerekek. Folytatódik az ebédszünetben és suli után tartott klubokkal, ahol rengeteg dolog közül választhatnak: pingpong, foci mindkét nemnek, képzőművészet, számítástechnika, netball, kosárlabda, újságírás, énekkar, stb. Ezek persze mind ingyenesek.
Nemrég készített az iskolám egy felmérést diákok és szülők körében, amiből az is kiderült, hogy a gyerekek sokszor unják az iskolát. Na, a vezetőség őrült pánikba esett, feladat adott volt: tegyük még szórakoztatóbbá a sulit. Igaz, eddig se látszottunk ki a programokból, van itt egyiptomi nap, görög nap, tudor nap, ilyenkor az adott történelmi kornak megfelelően kell felöltözni, megtanulnak gyertyát önteni, szappant faragni, múmiát balzsamozni, illóolajat készíteni, stb... a nap végén pedig tartanak egy nagy lakomát az egész kompániának.
egyiptom


Van rengeteg egésznapos kirándulás is: Globe Színház, British Museum, Science Museum, David Beckham Football Academy, Roald Dahl Museum, parkok, játékmúzeum, zsinagóga buddhista templom, stb.
Szóval a "tegyük még érdekesebbé az oktatást" projekt keretében idén a hatodikosoknak (mivel töriből a 2. világháborút tanulják) még egy Blitz éjszakát is tartottunk, a gyerekek visszajöttek suli után este, mi pedig úgy tettünk, mintha evakuálták volna őket, volt ott katonai bemutató, tánctanítás, főzés, énektanulás, és persze az este folyamán több bombariadó is. Végül pedig mindannyian a tornateremben aludtunk a földön, nagyon kényelmes és romantikus volt :-)
Szerencsére másnap nem kellett mennünk suliba, kaptunk egy extra szabadnapot az éjszakáért cserébe.

Ilyen tehát az élet a mi kis londoni iskolánkban. Ha esetleg valaki kedvet kapott hozzá, itt megtalál, szívesen megírom, hogyan taníthat Angliában magyar tanári diplomával és egy adag kalandvággyal :-)
 

Szerző: DPO  2009.02.12. 07:07 168 komment

Címkék: suli london iskola tanitas

A bejegyzés trackback címe:

https://londoners.blog.hu/api/trackback/id/tr92938330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fluent 2009.02.14. 02:30:55

Nagyon komoly a beszámoló, stílusában hasonlít az ISkolabusszal amerikábanhoz. Aki ismeri tudja miről beszélek.

La Tangolita 2009.02.21. 17:01:52

Jó hosszú beszámoló, nem semmi lehetett ezt begépelni, meg egyáltalán megírni. Azért mindent összevetve, nem lennék itt tanár. Nehéz lehet ennyire multikulturális környezetben tanítani.

amaretto 2009.02.24. 09:17:41

Sziasztok!
Lenne néhány kérdésem, mivel nemsokára utazunk Angliába.
Szeretném elkérni az oldal szerkesztőjének e-mail címét, ha lehet. Priviben könnyebben fel tudnám tenni a kérdéseimet.
Nagyon köszönöm: amaretto

yldafree 2009.03.11. 18:15:34

Szia!
Én szeretnék élni az utolsó mondatodban felajánlottakkal :-)
Elmondod hogy lehet tanári állást szerezni magyarországi tanári (BA és MA) diplomákkal?
Előre is köszi:
Ildi

BBecker 2009.03.11. 21:56:18

@yldafree:

Szia Ildi,
ha megirod az e-mail cimed, szivesen megadom a reszleteket.
Bori

Nikolett Toth 2009.04.16. 00:09:10

Meg szeretném kérdezni,hogy hogyan tudok elindulni a tanitás területén,milyen papirokat kell beszerezni,esetleg tanfolyamot elvégezni ahhoz,hogy Londonban is tudjak gyermekeket tanitani.
Kérem informáljon mielőbb.(nikiketoth@citromail.hu)
Köszönettel:
Tóth Nikoletta

Imola71 2009.05.07. 14:05:04

Szia Bori!

Rendkívül színes és érdekes a beszámolód. Gratulálok! Én is szeretnék élni a lehetőséggel, amit felajánlottál. Engem is érdekelne hogyan lehet magyar tanári diplomával Angliában tanítani. Nekem angol szakos tanítóképzőm van, amivel itthon általános iskolában taníthatok angolt. Bennem is mindig élt a kalandvágy és szívesen kipróbálnám a tanítást kint is, ha lenne rá lehetőségem. Várom válaszod a következő e-mail címre: nagyizabell@gmail.com.

Előre is köszönöm a segítséged.

Izabella

csh79 2009.06.29. 19:24:57

Szia!Érdeklődni szeretnék,hogy London melyik részén található ez az iskola?Kisfiammal szeretnék kiköltözni és megtetszett az írásaid alapján!Lenne még pár kérdésem,ha megadnám az e-mail címem tudnál válaszolni?Előre is köszönöm!!!

A címem:cshencsi@vipmail.hu

milka1 2009.07.16. 01:07:13

Szia!
Most olvastam az írásod, nagyon jó.Én is érdeklődnék,azaz élnék a cikk végén általad ajánlott lehetőséggel információkérés-ügyben:-)Látom, hogy az utolsó komment májusban érkezett, de ha esetleg még lehet kérdezni, érdeklődni, akkor örülnék neki.Priviben lehetne?
Üdv.Milka1

gnanti 2009.07.30. 16:37:50

Szia,
Francia nyelvtanári végzettségemmel, felsőfokú olasz nyelvtudásommal Angliába készülök, és tanítani szeretnék. Mik az esélyeim? Be kell-e szereznem vmi speciális dokumentumot? Kell-e honositanom a papirjaimat?
Angolul kb. középfokon beszélek. De priviben mást is kérdeznék, ha lehetne...Köszi

kanga26 2009.08.09. 16:20:40

Szia!
A cikk nagyon tetszik, a lényeg benne van. Viszont konkrét információkat szeretnék kérni Tőled, ha lehetséges, akkor privátban. Iskolaválasztás egy konkrét eset kapcsán - témában.Köszönöm Neked előre is!
Üdv: Kanga26

Nelly79 2009.08.11. 15:52:13

Szia Bori,

Látom, hogy már mások is érdeklődtek, de ha maradt még energiád, akkor esetleg tudunk privátban beszélni kicsit? bendenelly@yahoo.com

Előre is nagyon köszi!

kanga26 2009.08.11. 18:43:08

Szia!
Nem írtam meg az elérhetőségem,a fenti kérésem, kérdésem egyre aktuálisabb...nagyon köszi!

Kanga26
ssss.r21@gmail.com

MullerB 2009.08.13. 08:05:45

Szió!
valóban élvezetes a beszámolód, kicsit eszembe jut az én iskolám, ahol tanítok. Hasonlóan a többi előttem szólóhoz, én is érdeklődnék a kinti tanítási lehetőségekkel kapcsolatban, jelenleg végzem angol szakon az egyetemi kiegészítő diplomám.
Válaszod előre is nagyon köszönöm,
Barbi

Fekete Viktoria 2009.08.16. 22:29:18

Szia.Szeretnek erdeklodni,hol talalhato Londonban ez az iskola,nagyon tetszik az irasod alapjan.Szeretnenk mi is londonban elni,es ket gyermekem iskolaja utan erdeklodom.Elore is koszonom.
Email cimem:viktoriafekete@freemail.hu

kriszta79 2009.08.28. 10:49:19

Szia!
Szeretnénk mi is kint dolgozni. Magyar tanítói diplomával rendelkezem, imádok tanítani. Sajnos itthon nagyon kevés a fizetés, elég nehézkes egy 3 fős családnak megélni 2 fizetésből. Szeretném a segítségedet kérni abban, hogy hogyan lehet kint magyarként, iskolában tanítani. Milyen papírok kellenek? válaszodat előre is köszönöm. Kriszta

E-mail címem: vpkrisztina@freemail.hu

peter1974 2009.08.30. 19:31:53

Szia!

Érdekesnek tartom, amit leírtál a kinti suliról. Szeretnék több infót kapni a kinti tanári állásokkal kapcsolatban. Én angolt tanítok itthon, és kérdezném a véleményed, hogy lenne-e esélyem kint tanítani? Priviben válaszolj, ha lehetséges! Előre is köszönöm!

Üdv: Péter

címem: raisin30@gmail.com

fecoka77 2009.08.31. 07:51:10

Szia nagyon tetszett a beszámoló az iskoláról.Szeretnénk az iskola címét tudni vagy a te email vagy MSN címedet tudni!! Köszike!!

fecoka77 2009.08.31. 07:53:32

Szia nagyon tetszett a beszámoló az iskoláról.Szeretnénk az iskola címét tudni vagy a te email vagy MSN címedet tudni!! Köszike!!

tikicico 2009.09.11. 11:06:57

Szia!
Nagyon érdekes dolgokat tudtam meg leírásodból.
Szeretném Veled felvenni a kapcsolatot, ugyanis az ELTE Neveléstudományi Ma II. éves hallgatója vagyok. A kutatási témámhoz szeretnék tőled néhány dologban segítséget kérni. Kérlek - ha szívesen segítenél Nekem - írj a tikosneturi@t-online címre.
Üdvözlettel:Erzsi

timejjja8 2009.10.06. 13:44:56

Szia!

Csak most akadtam rá a beszámolódra. Nagyon érdekesnek találom. Mi hamarosan leköltözünk Sóciából Londonba és borzasztóan érdekelne, hogy mire van szükség ahhoz, hogy idekint taníthassak, vagy akár egy Nursery-ben dolgozhassak. Tanító és magyar szakon végeztem 2007-ben. Segítségedért nagyon hálás lennék, mert fogalmam sincs, kihez fordulhatnék még. Köszönettel: timejjja@freemail.hu

Lia7 2009.10.18. 10:59:27

Szia!

Nagyon örültem, mikor ráakadtam a beszámolódra! Nagy segítség ez azoknak, akik csak itthonról próbálják elképzelni, hogyan is megy a tanítás más országokban. Köszönjük! :)
Ha még nem untad meg nagyon, elküldenéd nekem is, mi kell ahhoz, hogy valaki Angliában taníthasson BA-s tanító diplomával és matematika műveltségterülettel?

Köszönettel:
Lia
E-mail címem: kovacs_lia@yahoo.com

Mahoniadri 2009.10.22. 01:57:43

Szia! Remélem ennyi kérés után elmentetted a "hogyan lehetnék tanító?" kéedésre a választ,,,mert nem szeretnélek több ideig feltartani, mint egy egy klikkelés, amivel elküldenéd nekem is ezt a hatalmas segítséget!!! :) Én is tanítói diplomát szereztem angol szakon Sárospatakon. Bár már egy éve Angliában élek, de nem tudom...!
Előre is köszi a leveledért! És utólag is köszi a remek blogért!
Szia
Mahoniadri@freemail.hu

FEdina 2009.11.04. 16:19:40

Szeretnénk kiköltözni Angliába a párommal és 12 éves lányommal. Igazából a kérdések a kislányomé: milyen tantárgyakat kell tanulni? Mi történik akkor, ha esetleg nem értem mit mond a tanár? Hogyan kapok jegyeket?
Válaszodat előre is nagyon köszönjük. Szia

Évi... 2009.11.07. 23:28:54

Szia!

Hasonló kérdésekkel fordulok én is Hozzád, mint az előttem írók hada. :) Szeretném megkérdezni, hogy mi a feltétele annak, hogy kinn dolgozhassak Angliában. Angol szakos tanár vagyok, és lassan 10 éve végeztem. Köszönjük a sok-sok hasznos info-t amit leírtál ide! Érdekes volt olvasni!
Privi válaszodat várva:
Évi (macsek28@freemail.hu)

sarkadimilan 2009.11.12. 20:25:05

Kedves Mindenki!

Nagyon tetszett a beszámoló az angol iskoláról és nagyon nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy magyar tanárként is ugyanúgy megállja a helyét az ügyes és tehetséges ember.

2009. november 9-én érkeztem ide Észak-Londonba (Hendonba), azaz kereken 4 napja és a Debreceni Egyetemen szereztem angol nyelv és irodalom szakos mester fokozatú diplomát. Épp ma kaptam meg egy állást egy kávézóban, de nagyon szeretnék a közoktatásban elhelyezkedni.
Azt szeretném megtudni, hogy az oldal szerzője vagy az idelátogatók tudnak e esetleg biztatni valamivel, hogy merre lehet ilyen területen teacher assistant pozícióban esetleg bármi másban iskolánál dolgozni.
Mindemellett szeretném elkérni az oldal szerzőjének e-mail címét, hogy néhány egyéb kérdést föltehessek.
Egyébként jellemző ez, hogy nem anyanyelvi beszélőt, bevándorlót iskolai közegben alkalmaznak?
Mert számomra ez egy hatalmas meglepetés....álmomban sem mertem volna ilyesmire gondolni
Bárki válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Sarkadi Milán

sarkadimilan 2009.11.12. 20:27:19

Bocsánat, de az izgalom hevében elfelejtettem az én e-mail címemet megadni. Tehát a válaszokat információkat ide szeretném kérni: sarkadimilan@gmail.com

köszi mégegyszer!!!

DPO 2009.11.12. 20:38:09

Sziasztok, igyekszünk mindenkinek válaszolni.

plural 2009.11.14. 23:41:56

Kedves Szerző(k)!

Harmad éves logopédus hallgató vagyok. Jövő szeptemberben szeretnék erasmus külföldi gyakorlati ösztöndíjra menni. Ehhez csak egy fogadó intézmény kell, ahol van logopediai ellátás.
Ha az elletorendszerrol, vagy arrol, hogy merre erdemes keresnem tudnal írni pár sort a szabopalko@gmail.com-ra nagyon hálás volnék, nagy segítség volna.

köszönettel,

Pál

plural 2009.11.14. 23:44:10

p.s.

Nagyon szép a cikk, érdekes és hasznos.

Köszi,

pl

ildi0780 2009.12.01. 15:31:12

Szia!
Nagyon erdekkes es gyben megdobbento elmeny volt elolvasni a cikkedet. Orulok, hogy vegre talaltam valakit, aki errol ir.:-) Hasonloan a korabbi emberkekhez, en is szeretnek angliaba tanitani,de sajnos nem tudom, hogyan induljak el.Nyelvtanari diplomam van, es 4 evnyi tapasztalatom. 2.5 eve elek londonban.Jelenleg ott tartok, hogy jelentkeztem a qualified teacher statusert a gts-nel.Nagyon nagy segitseg lenne, ha megirnad, hogyan lehet folytatni, vagy elkezdeni.koszonom elore is.e-mail cimem: tothildiko01@freemail.hu
udv: Idi

culture 2010.01.03. 01:09:07

Szia!

Régebbi cikk, ahogy látom, de remélem még tudunk beszélni. Az én e-mail címem: csopppotty@gmail.com. Ha még van erőd szívesen venném ha beszélnénk, jó sok kérdésem lenne.

Előre is köszönöm.

Boldog Új Évet! Kata

Beus75 2010.01.18. 08:48:59

Szia!
Nagyon tetszik a leiras, tobb szempontbol is, mint szulo, es mint pedagogus is. En is Londonban elek, es szivesen beszelgetnek veled, veletek akar szemelyesen is, vagy esetleg skype-n: beus7512 a cimem. (elnezest az ekezetekert, de angol gepem van)

B.Timi 80 2010.01.27. 10:57:50

Sziasztok!Nekem is lenne egy pár kérdésem.A férjem kint dolgozig és szeretnénk utána menni!:)De a kisfiam 9 éves a lányom 7 éves,és nem tudnak angolul.Tudom hogy bátor lépés lenne de ha az ember rávan kényszerülve akor a muszáj az nagy ur!Én semmi mástol nem félek csak az iskolátol,azért szeretnék veletek beszélni hogy milyen lépéseket és papirokat kell beszereznem?meg lenne egy pár kérdésem még de ha lehet akor inkáb privátan:Ellöre is köszönöm!Skype cimem Borbély Timi (muter118).Email:lujza118@freemail.hu

bojta 2010.02.02. 16:05:12

Sziasztok.
Mi két hete költöztünk Londonba. Szeretném megtudni az igen alapos és teljes realitást ado kedves pedagogus elérhetőségét és vagy az Iskola elérhetőségét tiz eves fiamat szeretnénk iskolába iratni. Köszönöm szépen. gabor.kincses@gmail.com

lédy 2010.02.08. 16:05:18

nagyon tetszik az iskola szeretném a cimet megtudni mivel hamarosan szükséges lenne

klaudia16 2010.02.11. 15:59:09

Szia most koltoztunk Londonba es kiszeretnem hozni a kisfiam 10eves 4.osztalyos szeretnek tanacsot kerni toled milyen sulit ajanlanal es hogyan tortenik a beiratkozas elore is koszonom

klaudia16 2010.02.11. 16:02:49

Bocsanat elfelejtettem az email cimem megadni bangklau@citromail.hu klaudia 16

-Gabesz- 2010.03.05. 09:19:33

Sziasztok! Nekem van egy 13 éves lányom ő most 7. osztályba jár.Érdeklődnék a Tisztelt szerzőtől, hogy a 8. osztályt elkezdheti abban az iskolában? Én áprilisban megyek ki Londonba, nyáron pedig a feleségem és a gyerekek ha sikerül iskolát találni. Ja, és az iskola címét is szeretném elkérni. A választ előre is köszönöm. E-mail:gaborgarai81@gmail.com

Blancha 2010.03.13. 12:56:28

Kedves Szerző!

Angol nyelv- és idrodalomtanári végzettséggel rendelkezem, én is készülök kimenni Angliába. Nagyon tetszett a beszámoló és nagy segítség lenne a számomra, ha megkaphatnám az email címét. A fitosanna@gmail.com címre várom kedves válaszát.
Üdv.: Anna

Temike 2010.03.15. 09:42:43

Kedves Tanárnő!
Nagyon tartalmas és érdekes volt a beszámolód! Biztos nagyon sokan fordulnak hozzád segítségért! Én sem teszem másként. Ez év áprilisában megyek a párommal Londonba, aztán ha itt M.o-on vége a sulinak akkor jövünk haza a lányaimért. A nagyobbik most végzi az 5. osztályt, a kicsi most nyáron lesz 5 éves. Ha lehetséges a kérdéseimet szeretném e-mailben feltenni. Előre is köszönöm segítségedet. E-mail címem: ungvarimonika@freemail.hu
Szeretettel: Móni

blankov 2010.03.25. 15:07:11

Szia!

Engem is erdekelne, hogyan lehet tanari diplomaval Londonban tanitani. Biosz-angol szakos tanar vagyok, jelenleg tanarasszisztens Sevillaban.
Beszelhetnenk privatban?Rengeteg kerdesem lenne...
Az e-mail cimem: blankov@hotmail.com
Elore is koszonom,
Udv

Kovacs Blanka

brigergoe 2010.04.06. 11:17:53

Kedves Szerző!

A többiekhez hasonlóan szereténk mi is több információt kapni a kinti lehetőségekről, de ha lehet, akkor privát módon.

E-mail címünk: kiscsalad76@gmail.com

Üdvözlettel: Brigi&Gergő

Pázmány Timi 2010.04.22. 14:49:15

Szia kedves tanárnéni!

Mindenekelőtt el kell hogy mondjam, már az hogy elolvastam ezt a szöveget nagy segítség volt.
Most Júniusban szándékozom kihozni 11 éves fiamat Londonba, én már 9 hónapja élek itt.
Iskolát keresnék neki, ha lenne némi fogalmam arról hogyan is kezdjek neki.
Nem tudom milyen papírok kellenek, vagy hogy mire figyeljek, ha esetleg bemegyek egy iskolába.
Mit kérdezzek, mi a fontos.
5 éve tanul angolul a gyermekem, de biztosra veszem, hogy lessz problémája bőven a nyelvel.
Légyszives ha van rá mód vegyük fel a kapcsolatot.
Az én email címem: tolditimi@citromail.hu
Előrre is köszönöm a segítséget! Timi

Krya 2010.05.08. 22:30:47

Szia kedves kolléga!

Nekem is nagyon tetszett a blogod és szeretnék én is segítséget kérni tőled, hogy miként tudnék az Egyesült Királyságban tanítani. nem ragaszkodom Londonhoz, sőt. 14 éve tanítok angol nyelvet, középiskolásoktól felnőttekig minden szintet nyelviskolai kerekeken belül. CETT diplomám van, ezenkívül LCCI, FTBE képesítésem, ami az üzleti angol tanításra jogosít. Több nyelvvizsgán vizsgáztatok. Nagyon szeretem a munkámat és most úgy érzem szeretnék külföldön tanítani. A kezdeti lépések kicsit nehezek, nekem leginkább az a kérdésem, hogy mit szólnak a magyar diplomámhoz. Elfogadott vagy szükség van egy nemzetközi képesítésre, pl CELTA, TEFL.
Nagyon köszönöm a segítségedet,
Krya
kberenyi27@gmail.com

fintáék 2010.05.28. 08:27:15

helló!
Sokat megtudtam a londoni iskolamenetről.A fiam szeptembertől Londonban fog 3. -os lenni. London melyik részén tanitassz?Keresek egy olyan sulit ahol magyar tanárok is vannak! Válaszod Köszönöm. Elérhetőségem: finta72@freemail.hu
Zita

Judykiss 2010.05.30. 14:05:01

A cikk írójához!

Nagyon érdekes volt számomra amit írtál.
Nekem kémia, számtech BSC diplomám, ill. angol MA diplomám van.
Szerinted milyen esélyeim lennének ezekkel Londonban?

Judy

Beatrix 29 2010.06.20. 17:28:40

Kedves tanarno!

Szeretnek egy ket dolgot kerdezni?
Most nyaron utazunk ki v.szinu meg aug elott kijutunk. A kerdesem igazabol az iskolaval kapcsolatos mert van egy 8 eves kislanyom es ot is visszuk magunkkal. Ha tudnal segiteni merre induljak el iskola ugyben?Azt tudom ott teljesen mas az iskola rendszer. Ha nem gond tudnank beszelni privatban?

Elore is koszonom : Bea

betti39 2010.06.23. 20:13:01

Tisztelt Tanárnő! A barátom Dublinban él, aki jól beszéli a nyelvet, a 9 éves fiammal most tervezzük a kiutazást. Én nem beszélek jól angolul, de bízom a szorgalmamban. Kérdésem: a gyermekemnek nem okozhat-e pszichés problémát az idegen nyelvű iskola? Az ő korosztálya mennyire képes alkalmazkodni és a nyelvet megtanulni ahhoz, hogy boldoguljon a mindennapokban?

betti39 2010.06.23. 20:16:17

@betti39: Bocsánat, annyira siettem, hogy nem köszöntem el.
Maradok tisztelettel: Bakk Beáta

agnesfabok 2010.09.21. 21:32:12

Szia!
Én most olvastam a beszámolódat. Nekem annyi kérdésem lenne,hogy tanító diplomával van esély külföldön elhelyezkedni? Angolul jól beszélek,azzal nincs probléma(egyelőre:))
Köszi a válaszod! Ági
agnesfabok@citromail.hu

beatrix7 2010.09.26. 13:13:01

@csh79:
Szia!!!
Nagyon tetszett,amit erről az iskoláról olvastam!!!Szeretnék kimenni dolgozni,3gyermekem van,férjem.
Neked sikerült valami közelebbit megtudnod??Esetleg megtapasztalnod??
köszi!!

beatrix7 2010.09.26. 13:20:21

Az email-címem.beatrix1003@gmail.com

Story 2010.09.30. 23:16:05

Szia!
Nagyon alaposan, színvonalasan és érdekesen mutattad be az angol oktatási rendszert és a hétköznapokat, a realitásokat nem tagadva. Én is szakmabeli vagyok. Légyszíves, küldd el az email címedet, hogy még több információt tudjak meg a témával kapcsolatban.
Köszönettel: Kató
gukati@freemail.hu

beatrix7 2010.10.18. 10:19:26

@Beatrix 29:
Szia,Beatrix7vagyok.
Sikerült kijutnotok és megtalálni ezt az iskolát?Én tavasszal tervezem és 3gyerkőcőm van,megköszönném ha tudnál nekem segíteni!!!
üdvözlettel:Bea

Törp! 2010.11.13. 15:54:49

Hello! Milyen papírok kellenek iskolához? Hova esik az iskola? ...
kertitorpedo@index.hu
köszönöm: Törp!

kevin9898 2010.11.15. 21:10:56

Szia Bori!
Én is a segítségedet kérném iskola ügyben.Nagyon tetszik az írásod!Ha lehet privibe kérdeznék.Előre is köszi!
Email címem:zoltan.dihen@gmail.com

Mobi1 2010.11.23. 15:52:55

Szia
Irtam emailt ( mert először nem találtam hol kell hozzászólni). A kérésem megismétlem: írnáé-e egy posztot az iskolai értékelésről ( osztályzás nincs, de értékelés van harmadévente)
Kösz
Mobi

marika0629 2010.11.26. 12:22:36

szia!Meg szeretném kérdezni hogy ez az iskola holtalálhat cimileg,mert mi juniusban megyünk ki lakni.s valojában picit félek töle vagyis a gyerekeket féltem mivel ugye nem tudják az angolt.Jo kisebik 2 osztályos és ö angolt tanul a nagyobbik 10 éves s ö franciát szoval attol félek hogy ki közösitik öket vagy bántják s hogy lelkileg öket meg fogja-e viselni.Fiuk amugy már nagyon várják s mondják is hogy nem félnek töle de hát bizom benne hogy tényleg menni fog nekik s rövid idön belül be illeszkednek.Nagyon meg köszöném ha egy pársoral hozá szolnál.Elöre is köszönöm!Marika

marika0629 2010.11.26. 12:24:25

Ja s meg adnám az imail cimem:sz_marika@hotmail.hu Köszönöm még egyszer!!!

linda30 2011.01.02. 21:37:47

Szia! Érdeklődni szeretnék hogy milyen papírok kellenek ahhoz hogy Londonban taníthassak, illetve hogy London melyik részén van a sulid. Én másfél hónapja vagyok kinn, jelenleg egy montessori oviban dolgozom, de sajnos csak 6 fontot fizet óránként. Debrecenben végeztem a tanítóképző főiskolán angol szakon, 7 évig tanítottam otthon ált.sliban és nyelviskolában. Idén júniusban lesz meg a másoddiplomám, egyetemi szint, angol nyelv és irodalom tanár. A főiskolás diplomámat már lefordíttatam egy itteni magyar fordítőval aki a ngykövetségnek dolgozik. Annyit tudok még hogy a diplomámat illetve a leckekönyvemet el kell küldeni a NARIC-nak akik megállapítják hivatalosan hogy az én végzettségem itt mivel egyenértékű. Nagyon szívesen dolgoznék ált.isk.-ban pl. teacher's assistant-ként. Én London déli részén lakom Norbury-ben.Email címem: pantyemelinda@gmail.com Előre is köszönöm a segítségedet! Boldog új évet!

tremors 2011.01.06. 15:27:41

Szia! Segítséget szeretnék kérni a 15 éves fiam iskola keresésével kapcsolatban! A hivatalokból és iskolákból sajnos semmi érdemlegeset nem sikerült eddig megtudnom és már teljesen tanácstalan vagyok,hogy kihez is fordulhatnék az ügyben,hogy a gyereket felvegyék valamelyik londoni iskolába. A szeptembertől húzodó kálváriát elég hosszú lenne leirnom ide,ezért ha privátban megtudnál keresni, azért nagyon hálás lennék! Már egy picike segítségnek is örülnék! A címem: tremors@vipmail.hu Előre is köszönöm!üdv. Péter

p.erika 2011.01.09. 18:31:46

Szia!
Érdeklődnék én is a londoni iskolák felől. Szeretnénk kiköltözni a párom után 8 éves kisfiammal. Nem tudom, milyen papírokat kell elintézni, hova forduljak. Ha nem okoz problémát, lenne még pár kérdésem. paszti.erika@t-online.hu
Segítségedet előre is köszönöm. Erika

ATTI 2011.01.11. 22:29:55

Szia Lófra!
Tetszett a beszámolód az iskoláról!
Érdekelne h angol magyar szakos diplomával hogy lehet angliai iskolában tanítani.
Válaszodat előre is köszönöm.
ATTI
atisop@gmail.com

mzigike 2011.01.12. 10:12:47

Szia! Én dolgozni szeretnék kimenni és a gyermekemet is vinném magammal..milyen dokumentumokat kell beszereznem ahhoz,hogy Őt ott iskolába tudjam járatni?Mennyire lesz neki nehéz az iskola?(12éves és sajnos németet tanult eddig) nagyon fontos volna a válaszod a tanácsaid ..emailra ha lehet KÖSZÖNÖM!!!!

puffancssonka 2011.01.13. 10:06:48

Szia,

Köszönöm a lehetöseget, hogy felvehettem Veled a kapcsolatot.
Tavaly májusban olvastam elöször a blogodat, amikor is a londoni iskolai morálról, lehetösegekröl informálódtam a neten. Nem tanári állás miatt erdeklödöm, hanem 10 eves lányomat szeretnem beiratni "egy" londoni iskolába,ennek kapcsán szeretnem tapasztalatodat kerni. Kerlek privátban ha az alábbi e-mail címemre jelentkeznel, nagyon köszönöm!!!
krozserzsuzsanna@hotmail.com

mzigike 2011.01.13. 14:37:51

Ne haragudj..elfelejtettem e-mail címet adni.
mzigike@hotmail.com

zsukka23 2011.01.14. 14:32:40

Szia!

Nagyon tetszett a beszámoló, amit írtál a munkádról! Nekem is lenne kérdésem.

Általános iskolai tanító vagyok, sajnos itthon, Magyarországon nem sikerült elhelyezkednem ebben a szakmámban sem, pedig szerettem volna.

Párommal készülünk ki Angliába, nagy valószínűséggel Ő Londonban kap majd állást.

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen papírt kell beszereznem, ha majd tanítani szeretnék kint. Egyenlőre van egy angol nyelvű diplomám, és intézem az europass-os diplomamellékletet is.

Továbbá van egy alapfokú nyelvizsgám siket jelnyelvből (igaz, hogy ez budapesti nyelvjárás, de alapnak nem rossz) és van egy mérlegképes könyvelői végzettségem is.

Válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm!

Szabó Zsuzsanna
zsukka23@gmail.com

lasec 2011.01.24. 08:07:56

Sziasztok!Laskai Attila vagyok es par honapja elek kint Londonba.Azzal a szandekkal jottem ki hogy itt eljek kis csaladommal.A segitsegeteket szeretnem kerni abban hogy a 10 eves lanyomat milyen iskolaba milyen felteteleknek kell megfelelnie ha itt akarom iskolaba jaratni szeptembertol.Elore is bocsi az ekezet miatt angol a gepem. emil:lasec1977@gmail.com Elore is koszonom a segitseget.

ApRoka 2011.01.24. 14:54:45

Sziasztok!
Szeretném én is a segítségeteket kérni. A párommal szeretnénk kimenni Londonba dolgozni. Én iskolában szeretnék dolgozni, TA-ként. Az lenne a kérdésem, hogy valaki esetleg tudna arról mesélni nekem, hogy miket csinál egy TA a suliban? Olvastam itt pár dolgot, de kicsit részletesebben érdekelne. Valamint hogy milyen papírok kellenek hogy iskolában dolgozhassak, kb mennyit keres egy TA...ilyesmik.

Linda30: tőled azt szeretném kérdezni, hogy oviban milyen végzettséggel dolgozol? Úgy tudom, hogy tanári diplomával is lehet oviban dolgozni. Igaz ez? És milyen tapasztalataid vannak az ovis munkával kapcsolatban?

Előre is köszönöm a segítséget.
E-mail: aproka8@aol.com

babe28 2011.01.26. 11:44:19

Szia!
Nagyon jó a beszámolód és főként hasznos sok ember számára!
A férjemhez szeretnénk kiköltözni a közeljövőben és általános iskolát keresünk a 7 éves kislányomnak , aki jelenleg első osztályos itthon Magyarországon.
Lenne több kérdésem az iskolával kapcsolatban és szeretném felvenni veled/ önnel a kapcsolatot!
E mail címem:babe28@freemail.hu
Előre is köszönöm!

Goooool 2011.01.27. 09:44:00

Nagyon tanulságos és egy kívülállónak teljesen érthetően fogalmaztál.
Mi is családostól szeretnénk kiköltözni a lakás, munka stb témát már elég jól körbejártuk, már csak a 8 éves 2. osztályos kislányunknak szeretnénk olyan iskolát találni ami csökkent képességű gyermekekkel is foglalkozik.
Írásodban találtam erre utaló mondatokat ezért is merészkedtem felvenni veled/önnel a kapcslatot.
email címem: vendegh@mobilposta.hu
Köszönöm segítségedet!

babe28 2011.02.02. 09:22:01

@lasec:
Szia!
Elnézésedet kérem, hogy így ismeretlenül írok, de láttam, hogy te is írtál a magyar tanárnő beszámolójához és érdekelne, hogy sikerült e vele felvenni a kapcsolatot.
Mi is ki szeretnénk költözni és nekünk is van egy 7 éves kislányunk, akinek sulit keresünk.Szóval csak aefelől érdeklődöm, hogy nektek sikerült e kapcsolatba kerülni vele, mert nekem még nem.
Köszönettel:Csibáné Orsi
e-mail címem:babe28@freemail.hu

garofita 2011.02.04. 15:11:39

Szia! Meg szeretném kérdezni,hogy egy másodikos és egy tizedik osztályos gyerekeknek milyen papirokra van szükségük, ahoz hogy jelentkezzünk ebben a suliban, és még egy kérdés: mi a pontos címe az iskolának? Üdv. Mária

ATTI 2011.02.05. 20:37:51

Szia !
Néhány hete írtam az anglia munkával kapcsolatban Neked, de eddig sajna nem kaptam választ.Email címet is adtam:atisop@gmail.com
Ha van egy kis időd örülnék ha írnál.
köszönettel:
Ati

Stella B. 2011.02.15. 20:37:34

Szia!

Csatlakoznék az előttem szólókhoz és kérdezőkhöz: Nagyon tetszik a blogod, és engem is érdekelne, mi kell ahhoz, hogy Angliában tanítóként dolgozhassak (tanító BA, és most végzem a pedagógia-magyar MA-t) Válaszodat nagyon megköszönném, üdv: Stella

DPO 2011.02.15. 21:57:18

Sziasztok

A blogot én írtam, ezt a posztot pedig a menyasszonyom a buzdításomra, hogy amiken ő átment, amiket megtudott, azok a dolgok segítségére legyenek másoknak, akik most kezdenek bele. Ezen a poszton kívül írt egy másikat is a témában, aminek a linkje:

londoners.blog.hu/2009/05/10/tanits_angliaban

Bár úgy volt, hogy szívesen segít másoknak privátban, de ez nem megy. Legtöbbször már leírt dolgokat kérdeztek, a másik felére ami nem szerepelne a leírtakban arra meg ott van a google, ráadásul angolul ...

Két és fél év londoni élet után azt tudom mondani sokatoknak, hogy az alapot megkapod, de a többit te derítsd ki, mert másra nem fogsz tudni támaszkodni!

Akik pedig az iskola címét kérik, azokat kérem gondoljanak bele, hogy miért jó az, hogy ha a gyereke 1, akár két órát is utazna LONDONBAN, csak azért, mert itt le volt írva, hogy egy iskolában magyar tanár van, akivel nagy valószínűséggel nem is találkozna naphosszat a gyereke?

Más méretek vannak, más léptékben élnek az emberek, másképp működnek a dolgok! Nem árt ezt tisztázni mielőtt kimegy valaki!

Aki pedig azt kérdezi, hogy a gyerekének trauma lesz-e, az mire gondol? Egy felnőtt embernek is trauma, nemhogy egy kisgyereknek ...

Ann75 2011.02.21. 10:10:34

Kedves Tanárnő!
Nagyon örülök neki, hogy rátaláltam erre a beszámolóra.Én egy kétgyermekes anyuka vagyok. Nagyon jó és hasznos dolgokat tudtam meg a londoni iskolai tanítás módszeréről, ami pár éve már foglalkoztat engem, és családomat. Köszönet érte, hogy megíródott.Idén nyáron, júliusban megyünk ki Londonba lakni, és mivel iskoláskorúak gyermekeim,( 11, 16 Évesek)őket is érdekli, foglalkoztatja, hogy miképpen fog zajlani mindennapi iskolai életük, amire nem, vagy csak részben tudtam eddig válaszolni.Az iskolával kapcsolatos ügyeket nem tudom miképpen, hogyan kell végezni, milyen papírokat kell részükre beszereznem, ebben kérnék segítséget. Sajnos nem találtam eddig olyan oldalt ahol erről segítséget tudtam volna kérni. Hiába írtunk pár angol iskola honlapjára, nem válaszoltak.
Elérhetőségem: aniko.szabo75@citromail.hu
Válaszát nagyon várom, és előre is köszönet érte.

valentinka 2011.03.02. 15:08:45

Jónapot! Valentinnak hivnak 15 éves leszek és kiszeretnénk menni londonba,és ott szeretnék tovább tanulni és azt szeretném megkérdezni,hogy én német nyelvet tanultam magyarországon és angolul épp hogy valamit tudok.És tudna e nekem ebbe segiteni hogy mieniskolát tudna nekem ajánlani?

Előre is köszönöm! :)

Celestine57 2011.03.19. 21:32:55

Jó napot kívánok!

Örülök, hogy rátaláltam erre blogra!

Engem Renátának hívnak, és éppen hallgató vagyok, és én is szeretném megtudni, mi kell ahhoz, hogy kint taníthassak Angliában.

Előre is köszönöm!

Várom válaszat!

További szép napot!

Üdvözlettel:
Renáta

Celestine57 2011.03.21. 21:19:55

Az e -mail címem pedig:

kiss_reny@hotmail.com

Effi 2011.03.27. 00:25:42

Üdv.

Azt szeretném kérdezni, hogy TEFL bizivel lehet tanítani kint. Van egy felsőfokúm, meg tanítottam is egy kicsit + most fél évig Görögben leszek és csak angolul beszélek majd. :D Szóval ilyen tudással van esély valami tanári állásra. Esetleg tanársegés, vagy valami. Igazából abban reménykedem, hogy ott nem fontos a papír, hanem a tudást nézik... Nincs kedvem öt évet elpazarolni egy magyar egyetemen angol diplomáért, viszont mosogatni sem fogok. :) (egyébként turizmus végzettséggel rendelkezem) Köszönöm a választ!

LeeLee01 2011.04.26. 17:39:00

Kedves szerkesztő!

Úgy látom nagy sikere van a blognak : )
Én 13 éves vagyok 7. tanuló Kecskeméten. A család úgy döntött hogy mi is kimegyünk Londonba. Az iskolával és a kinti élettel kapcsolatos kérdéseimet szeretném majd feltenni.

Légyszi ezen az e-mailon keress: lilkoo@vipmail.hu vagy moralili1997@gmail.com

Még egyszer is köszi : )

silvia 2011.05.17. 19:42:56

Szia
nagyon tetszik az oldal, kisfiammal szeretnénk kiköltözni a nyáron, és iskolát keresünk . lenne néhány kérdésem? London melyik részén található az iskola? nagyon szépen meg köszönném a segítséget!
üdv:Silvia email- silvia.erdei@freemail.hu

pkitti 2011.05.19. 21:34:55

Kedves Segítőkész Blogszerző!

Hatalmas segítőkészségről árulkodik ez a beszámoló, amiért azt hiszem, sok ember tartozik hálával. Amennyiben lehetséges, szeretném felvenni a kapcsolatot veled emailben is, jómagam is angol nyelvtanár vagyok, még Magyarországon dolgozom, de vannak terveim..:)
Ha nem nagy teher, arra kérnélek, jelezz az alábbi email címre: pkitti@vipmail.hu.
Köszönettel: Kitti

betty1983 2011.06.01. 09:22:53

Szeretnénk családostól kiköltözni férjem az 4 évet volt kint és van egy 9 éves gyerekünk .Félek hogy a gyerekem hogy fog beilleszkedni,nem tud angolul.Mik várhatók az iskolával kapcsolatban?Már rég óta tervezzük hogy együtt kimegyünk.Valaki tud segíteni?

betty1983 2011.06.01. 09:25:37

@betty1983: ha lehet erre a címre kérem a segítségeket leveleket betty2527@freemail.hu köszönöm

agnusi 2011.06.13. 16:41:55

Nagy megerősítés ez a blog!
Mindenkihez csatlakozva köszönöm én is!

Nagyon szeretnék kérdezni, amennyiben van időd és energiád a válaszra, kérlek, írd meg, milyen emailon érhetlek el:))
tasnadi.magika@gmail.com
-az enyém

Nagyon várom::)
Köszönet

Webandi 2011.06.23. 15:15:41

Szia,
Köszönöm a részletes beszámolót.Jó támpont.Július 16-án költözöm Londonba, van egyetemi angoltanári diplomám.
QTS folyamatba. Megköszönném, ha megírnád, hogyan taníthatnék Londonba. E-mail címem: andreazita9@freemail.hu
Üdv,
Andi

pkitti 2011.06.23. 21:32:27

@Webandi: Szia Andi!
Én is angol tanár vagyok, egyetemi angoltanári diplomával és QTS szintén folyamatban. Július 15-én fogunk férjemmel együtt Londonba költözni. Szívesen felvenném veled a kapcsolatot.
Írj, ha gondolod: pkitti@vipmail.hu

kissgeorgina 2011.07.15. 11:13:55

Szia,

Nekem MA-s magyar-filozófia tanári végzettségem van. El tudnék helyezkedni angliában is ilyen végzettséggel? Esetleg lehet magyart is tanítani? Az angoltudásom messze van a tökéletestől. Kérlek, ha lesz időd, írj nekem a kissgeorgina@hotmail.com címre.

Előre is köszönöm:)

Anika2 2011.09.20. 19:24:13

Sziasztok! Annamaria vagyok itt vagyunk 9 eves kisfiammal Londonba es szeretnek ha itt tanulhatna tovabb ,bementunk az iskolahoz es elkultek ,mert ,h aszt mondtak telefonalni kell Barnetre ,felishivtuk es aszt mondtak az application formulart tolcsik ki es kuldjuk be. Nagyon ideges vagyok meg nem kaptunk vallaszt kerlek segitsen valaki ha tudd ebben az esetben hol lepjek tovabb??? Ellore is koszonom . kovacsannamari@yahoo.com.

don.kihote 2011.10.20. 17:13:31

Üdv mindenkinek!
Mi a családommal 1-2 évre mennénk ki. Cégemmel, szal mindent intéznének...
Két gyerekem van, a nagyobbok 9 éves, és nagyon félünk, hogy megtöri a kiküldetés. Én mindenképp szeretném, ha mellettem lennének, sőt igazából így Ők is megtanulhatnák a nyelvet. Csak az iskolával nem tudom mi lesz. Nagyon jó tanuló, és évek óta tanul angolt (helen doron), de mi lesz, ha visszajövünk? Sok a kérdés és nagyon féltem, de ez az egy akadály van. Valaki megosztaná tapasztalatait, Köszi!

sziszek 2011.10.27. 03:39:01

Sziasztok !
Segítséget szeretnék kérni !Lányom 9 éves és 1 hónapja kezdte Londonban az iskolát.Angolul tanult Magyarországon 1 évet,sok szót ismer, de beszélni nem mer.
Az órákon többnyire unatkozik, mert semmit nem ért,odaadják neki a feladatokat, de mivel nem tudja elolvasni üresen ad be mindent.Az a néhány óra ér valamit az oktatásból,amikor külön foglakozik vele és még 3 gyerkőccel egy tanárnő.Sajnos egy héten 2-3 óra.Most ami kivágta a biztosítékot nálam,házi feladatnak kaptuk az iszlámot, a koránt és még sorolhatnám.Van ennek értelme?Megfordult a fejemben, hogy másik iskolát keresek.Rosszul gondolom?Várom a tapasztalatokat ás a segítségeteket!
maharrba@gmail.com

DPO 2011.10.27. 09:18:49

@sziszek: Szia Sziszek. Nem ennek nincs értelme!

A gyerekedet olyan helyzetnek tetted ki, ami egész életére kihathat, és nem nagyon írod, hogy miben támogatod őt. Délutánonként tanítod neki az angolt? Beszélgetsz vele angolul? Viszed olyan környezetbe, hogy feloldódjon?

És akkor nálad az vágta ki a biztosítékot, hogy a koránról meg iszlámról van házi feladat! Sziszek nézz már körbe! Az ANGLIA! Más ország, más kultúra, olyan hely, ahol befogadják a TE gyereked is gond nélkül, és tanítják a koránt is!

Vidd másik iskolába a korán oktatás miatt, és tedd ki a gyereket még egy traumának.

A gyerek nem tehet a szüleiről ...

sziszek 2011.10.27. 14:49:46

Köszönöm a segítséget !
Egy pedagógus válaszát vártam,hogy miben tudom könnyebbé tenni a gyermekem életét!
Tisztában vagyok a nehézségekkel,nem jókedvemben tettem ki őt ekkora változásnak.
Két rossz közül igyekeztem azt választani, amelyik a jobb!
Valóban nem írtam le,mi mindenben próbálom őt segíteni,mennyit tanulunk,de a leveledből kiderül, hogy Te tudod, jól ismersz mindent és mindenkit!
További sok sikert kívánok !

minthaka 2011.10.31. 22:41:13

Matematika tanárnak mekkora esélye van az elhelyezkedésre?
A helyzetemet komplikálná, hogy van 4 gyerekem és ráadásul szerb állampolgár is vagyok. Any chances?

amla 2011.11.02. 16:00:51

Szia!
Infót szeretnék kérni, hogyan lehet tanári állást szerezni még a régebbi, 4 éves képzésű főiskolai diplomával.
Köszönet!
e-mail: magyarrajz@gmail.com

Youdeet 2011.11.10. 20:10:56

Szia Bori!

Nagyon élveztem az írásodat, nagyon vicces, sokat derültem!
Két hónapja élek Londonban, nagyon örültem, hogy rátaláltam a blogodra! Nagyon szeretnék kint tanítani, ez lenne az álmom-vágyam. :) Azonban nem angol szakos tanár vagyok... Tudnál nekem infót írni? Látom, hogy rengetegen megkerestek, remélem, rám is tudsz szánni néhány percet.

Előre is köszönöm!

a.n.judit@gmail.com

csamon 2011.11.13. 10:51:51

Szia:)

Tetszett a beszamolod stilusa, egeszen bele eltem magam a leirasodba.
Tanitono vagyok es sokaig Pesten tanitottam egy maganintezmenyben angol nyelven.Utana ugy gondoltam, megprobalom az allami kereteket is.A beszamolod utan viszont nagyon kedvet kaptam egy ilyen kalandhoz.Ha esetleg tudnal segiteni merre induljak el, megkoszonnem.
Cimem:csamon01@yahoo.co.uk
Addig is a legjobbakat kivanom neked:)
csamon:)

Melinda11 2011.11.13. 16:55:18

Szia!

7 éves kisfiam számára keresek iskolát Londonba.Tudnál nekem információt adni,hogyan működik a beiratkozás?
Megadom az email címem:pristyakmelinda84@gmail.com

Előre is köszönöm!

Roni88 2011.11.19. 08:49:10

Szia!

Csatlakoznék az előttem szólókhoz: Köszönöm, hogy ilyen türelemmel, és részletességgel nyújtasz információkat itthon maradt kollégáidnak:) Jó olvasni, hogy van olyan ember, akinek sikerült egy ilyen állást találni olyan körülmények között, ami egy itthoni közoktatásban dolgozó embert is megilletne, nem beszélve a gyerekekről.
Én a diplomámat 2007-ben szereztem angol német szakon az ELTE BTK-n. Dolgoztam már Angliában, de nem tanárként. Voltam bébiszitter, homecarer, Au pair, private tutor( nem hivatalos).
Egyik álmom az, hogy Londonban taníthassak lehetőség szerint alsósokat, vagy a Nursery tetszik még nagyon. Nem tudom, hogy induljak el, a neten sok hirdetést találtam, de nem igazán tudom, hogy mi lenne számomra megfelelő.
Ha még maradt annyi energiád, hogy a sok kérdés mellett az enyémre is időt szakíts, nagyon hálás lennék.
Az e-mail címem: zoltaiveronika@hotmail.com
Szép napot Neked!

H.Zsu 2011.11.24. 10:17:57

Sziasztok!

Nekem a kisfiam nyáron lesz 5 éves. Szeretnénk kiutazni és ott dolgozni. De nagyon aggaszt, hogy mi lesz ott az iskolában a fiammal? Mivel nem beszél angolul. Persze olvastam, hogy segítenek neki, de vajon hogy viseli a gyerek, hogy legtöbbször nem érti, hogy mit mondanak neki akár a felnőttek akár gyerekek? Itt is kellett egy teljes év mire rendesen beilleszkedett és játszótársakra talált. Jól döntök e azzal ha kimegyünk és belecsöppen egy más világba?
Minden segítséget előre is köszönök! :)
( zsuzsa.h86@gmail.com )

SVE 2011.11.28. 09:41:47

Kedves Tanárnő kolléga!

Rendkívül élveztem a beszámolóját a Londoni iskoláról. Zenetanár vagyok és családunkkal most készülünk Londonba költözni.Nagyon hálás lennék ha néhány kérdésben segíteni tudna nekem.
Az e-mail címem: edit.svarga@gmail.com

Kérem, amikor ideje engedi írja meg nekem az e-mail címét ahová írhatnék Önnek!

Köszönöm szépen!

S. Varga Edit

Macsek11 2011.12.26. 23:22:12

Kedves Tanárnő!
Én matematika szakos tanár vagyok Magyarországon, középiskolában. Szeretnék a kislányommal és a párommal Londonba költözni. Szeretném megkérdezni, hogy milyen papírok illetve vizsgák szükségesek ahhoz, hogy kint is taníthassak.
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.
Üdvözlettel: Kata

Macsek11 2011.12.26. 23:23:57

Az előző vagyok. Kata.
a címem: cskata31@gmail.com

Amblaze 2011.12.29. 19:19:02

Szia!
Én is segítséget szeretnék kérni tőled! :-)
A férjem már kinn él és dolgozik Londonban.
Én és a gyerekek 14-7-5 évesek,júniusban fogjuk követni őt.
A kérdésem az lenne, hogy az iskola keresést mikor és hogy kezdjük el? A nagy lány most 7.-be jár, és németet tanul,úgyhogy itthon valahogy nem érez rá az angolra... A kisebbik lány ebben az évben kezdte az iskolát, magyar-angol kéttanítási nyelvű osztályban.A törpe fiú még ovis.
Ja valószínű, hogy nyugat londonban fogunk élni majd.
Válaszod előre is köszönöm
Csilla
csokecsilla@msn.com

Kikke86 2012.01.19. 15:57:40

Szia!
A párommal és a 4 éves kislányunkkal mi is készülünk Londonba, ha minden igaz akkor májusban mennénk.Én kétségek közt vagyok, mert azt hallottam, hogy kint a gyermekek taníttatása rengeteg pénzbe kerül.Szeretnék némi felvilágosítást kérni tőled ez ügyben.Ha kimennénk és iskolába akarom íratni a gyermekem, akkor azt hogyan tehetem és ilyen költségekkel jár nagyjából?A választ előre is köszönöm!:) Minden jót kívánok!
Kikke
czirle.krisztina@gmail.com

Judith78 2012.02.14. 11:59:30

Sziasztok!
Mi is májusra tervezzük a kiutazást a barátnőmmel, és minket is érdekelne egy két dolog... pl, hogy hol érdemes szállást foglalni, hova induljunk a reptérről? Lenne még csomó kérdésem, de majd szép sorban...:)
Válaszod előre is köszönöm!!!
jutkudo@gmail.com

mzigike 2012.02.24. 07:47:12

Szia! Nagyon szeretném megtudni ,hogy pontosan hol is van ez az iskola London melyik részén.Ha kapnék egy pontos címet nagyon megköszönném.
18zigi@citromail.hu

Kicsu 2012.03.21. 12:16:33

Szia :) Én is az iskoláról szeretném megtudni, hogy hol van! Az én nagy lányom 8 éves, nagyon keveset ( állatok, számok, ABC)tud angolul, a pici lányom 4 éves ő semmit. Mik a feltételek ebben az iskolán ahhoz, hogy beírathassam? Válaszod előre is köszönöm!
Legyen szép napod

eszter33 2012.03.28. 22:04:44

Szia! én meg szeretném kérdezni tőled ,hogy most megyek ki a nyáron Maidstonban, a lányom most 6. itt Magyar országon,én ha itt kijárja az általános sulit ki szeretném vinni magammal, de őszintén amit az Angol közép iskolákról írtál az egy kicsit meg rémisztett engem,és hogy egyáltalán egy 14 éves gyerekkel ez hogy működik milyen közép iskolát ajánlaná és ott egyáltalán milyen osztályba kerülne és érdemes lenne-e ki vinnem vagy pedig itthon érettségizzen le? előre is köszi

Ramianyu 2012.03.29. 13:50:42

Szia!
Azt szeretném megkérdezni,hogy te melyik iskolában tanítassz?Férjem valószínüleg jövő héten megy angliába,én maradok míg a nagylány befejezi a tanévet,és aztán megyünk utána.Amit leírtál az alapján nagyon tetszik a suli.Van egy 2 éves kislányunk is aki,itthon szeptemberben menne oviba.Neki milyen lehetőségeket tudnál ajánlani?Köszönöm a választ.

Ramianyu 2012.03.29. 20:36:49

Itt az e-mail címem
hajnika85@yahoo.com

Ramianyu 2012.03.30. 09:56:20

@eszter33: Helló.
Szeretném megkérdezni hogy neked válaszolt-e a tanárnő,Mert nekem még nem.Köszi a választ.

eszter33 2012.03.30. 13:10:36

@Ramianyu: Helló! sajna még nem,lehet hogy már nem is foglalkozik ezzel az egésszel .:)

viclondonban · http://viclondonban.podomatic.com 2012.06.28. 23:53:56

Szia. En kb 3eve tanitok tancot 4/5/6 .-osoknal Hackney szerte kb 12iskolaban volt szerencsem tapasztalni a "kihivasokat"
Kivancsi lennek hogy te hogyan latod a "confidence kozpontu" szemleletet ahol annyira vigyaznak a gyerek onerzetere hogy az MINDENNEL elorebb valo... kozben pedig a matricakkal/dicseretekkel elarasztott gyerekek sosem tanuljak meg kezelni a "kudarcot" ( lasd pl. A helyesirasnal valo 'harom hibat javitunk csak ki' tipusu botranyos szabalyokat... ?
Nalatok mi a fo prioritas? az onerzet vagy a tudas? (mert ugye mi Magyarok abban a frusztralt helzetben tanultunk tobbet es tobbet, hogy "-Aaa a magikus nyugaton meg ennel is okosabbat, muveltebbek... "

nerika63 2012.06.29. 17:47:12

Kedves Tanárnő!
Nagyon megörültem hogy rátaláltam az írására,én a napokban,kislányom szeptembertől jönne ki,együtt olvastuk,és ámultuk az írását.Megtudhatnánk az iskola címét?hátha a közelbe költözünk.válaszát köszönettel Erika

cica99 2012.07.04. 22:23:25

Sziasztok!
Mi 2009-2010-máj hónapig É-Írban dolgoztam(fodrászként) és a lányom ott járt iskolába..Megbetegedtem és haza kellett jönni..Most az kérésem ki tudna segíteni:Londonban élnek a gyermekeim odamennénk lakni de a kisebbik lányom már 17 éves és állítólag már nem veszik fel a közép iskolába..Itt már 11-es lesz de magántanuló,ha találnánk kint sulit.Kérlek segítsete ha tudtok valamit...megírom az email cimem:jettti@freemail.hu Köszi elöre is.......

cica99 2012.07.04. 22:27:23

Kedves Tanárnő!!
Ha tudna címet és telefonszámot megköszönném,és a kinti gyermekeim intéznék a sulit...Köszönöm elöre is válaszát,,fontos lenne!!!Nekem a kezelésem is kint történne....Katalin

Doncaster 2012.07.09. 15:03:35

Kedves Tanárnő!
Mi 5hónapja élünk kint Angliában(Doncaster)
Két lányunk van akik áprilisban töltötték a 4évet!Sajnos ami hozzánk közel lenne iskola nem vették fel őket...
Az lenne a kérdésem hogy jövő év(2013)szeptemberében kezdhetik-e az iskolát vagy mindenképpen idén már tankötelesek??Halasztást szeretnénk kérni hogy csak jövőre kezdjék az iskolát!Lehetséges ez??Válaszát előre is köszönöm!!berkes.zsuzsa82@gmail.com

Szilvi18 2012.08.07. 20:37:48

Kedves Tanárnő!
Szüleim ki szeretnének menni Londonban,és lenne pár kérdésem önhöz az iskolával kapcsolatban,mert nagyon megtetszett?Megértését előre is köszönöm!
szilvi.moravecz@citromail.hu

Dyna0627 2012.08.15. 23:27:36

Kedves Tanárnő!
Kb fél éve érkeztünk a kislányommal és a párommal Londonba. A kislányom most töltötte be nyáron az 5 évet, ezért beírattam iskolába. A kérdésem az az lenne hogy:
1. Ha nem érti majd a kislányom amit neki mondanak akkor hogy fognak vele boldogulni a tanárok illetve mivel szoktak segíteni az ilyen diákokon?
Úgy tervezzük hogy mire a kislányom kezdené a középiskolát addigra haza szeretnénk menni, szóval a második kérdésem ezzel lenne kapcsolatos.
2. Mennyi esély van hogy a kislányomat Magyarországon felveszik középiskolába ha itt járta ki az általánost?

gjani25 2012.09.10. 11:15:19

Kedves Tanárnő!
Nagyon tetszik az írás, a kislányom (4 éves) most kezdte az iskolát Cardiff-ban. Nem nagyon beszél angolul bár az óvodában már ragadt rá valami. Én nem tanítom, csak az alap szavakat, mivel azt vallom, hogy az eredeti kiejtést tanulja meg. Feleségem és én mindketten Általános Iskolai tanítók vagyunk. Szeretnék itt elhelyezkedni tanítóként, de nem nagyon tudom a menetét. Megnéztem már rengeteg oldalt, mindenhol mást írnak. Megvan az erkölcsim Magyarországról elvittem hivatalos fordító irodába a diplomámmal együtt, szóval van hivatalos fordításom is mindenről. Mi a következő lépés? Nagyon megköszönném, ha leírná nekem pontról pontra, hogy mit tegyek, hova, mit küldjek. Segítségét előre is köszönöm. János

gjani25 2012.09.10. 11:16:23

Elnézést, az email címem: gjani25@gmail.com

Viktória00 2012.09.14. 15:24:14

Kedves Tanárnő!
Nagyon tetszett a bejegyzés, jó volt egy kis betekintés az angol sulik világába. Magyarországon tanítok gyerekeknek angol nyelvet, és nem szeretnék kimenni.Viszont szeretném tudni, hogy az angol tanárok hogyan, milyen módszerrel tanítják az olvasást, írást az ottani gyerekeknek. Tudna esetleg ajánlani könyvcímeket, esetleg kiadót, hol böngészhetnék a témában?
És nagyon szívesen lennék kapcsolatban kinti pedagógusokkal, hogy tapasztalatokat, módszereket, élményeket cseréljünk.
emil címem: nemeth.viktoria@kolyokangol.hu

További sok sikert kívánva,
Viktória

pipapo 2012.09.17. 21:39:45

Kedves Tanárnő!

Nagyon hasznos volt a cikk, amit írt!Köszönöm!

Én is szeretnék megpróbálkozni az angliai tanítással, mint francia tanító. Ön szerint van rá igény kint, mert itthon sajnos nem sok.
Valamint azt szeretném megkérdezni, hogy ha szeretnék kint francia nyelvet tanítani általános iskolában, akkor ahhoz milyen papírok szükségesek? Elfogadják az itthoni tanítói diplomát vagy esetleg kell valamilyen vizsgát tenni kint?( Természetesen angolul is beszélek)Köszönöm a válaszát előre!!
(miloveczpetra@gmail.com)
Üdv
Petra

prosszerhermina 2012.10.03. 08:16:20

Kedves Kommentelők! Tud valaki nekem segíteni? 13 éves lányomat szeretném beíratni egy Londoni suliba. Sok infot gyűjtöttem már,de azt érzem hogy nagyon kevés amit tudok! És ugye a gyerekemet jó helyen szeretném tudni,ahogy mindenki más! jó lenne egy olyan iskolát találni ahol Magyar tanár vagy gyerek is van! Talán kicsi biztonságot adna kevés nyelvismerete mellé! Köszönök mindenféle segítséget!!! Szívesen vennék tanácsot,esetleg elérhetőséget is ahol tudok tájékozódni! Az én elérhetőségem: hermina75@indamail.hu Még egyszer nagyon köszönöm:) Hermina

prosszerhermina 2012.10.03. 08:20:30

@Dyna0627: Szia! Ne haragudj,de tudnál segíteni nekem abban hogy hogyan is kezdtél el sulit keresni a kislányodnak? Mi alapján választottál? Hova fordultál? Köszönöm szépen ha válaszolsz! Szép napot!Hermina !!

macskacicó 2012.10.10. 09:50:30

Szep napot kedves tanarno! Oro volt olvasni :)
Engem is erdekelne, hol, hogy lehet vagy erdemes itt elkezdeni tanitani. Angol-magyar szakos vagyok, egyelore csak itthoni tapasztalattal, illetve hamarosan egy Esol teacher vegzettseggel. Az email cimem kiss.viktoria1@gmail.com
Segitseged elore is koszonve, udv:

Viki

imagina 2012.10.12. 14:59:50

Szia!

Úgy látom, nem mondok újat azzal, hogy nagyon tetszett a bejegyzésed. :) Érdekes, hasznos és lelkesítő! Minket a férjemmel az érdekelne, hogy drámatanárként vagy portugál szakos tanárként vajon hogyan lehet elhelyezkedni Angliában, hol érdemes keresni, honnan lehet elindulni. Tudsz-e konkrét tippeket?
Ha írnál pár sort, annak nagyon-nagyon tudnék örülni! :)
(gabriella_reiber@yahoo.es)

Köszönöm, és további nagyon jó munkát kívánok Neked!

Hatchii 2013.02.17. 21:30:30

wow nagyon jó ez a blog.

SuperYaz 2013.02.26. 18:22:01

Sziasztok!
26 éves magyar-rajz szakon diplomáztam 2009-ben, még a régi 4 éves képzésben.Egy éve élek Angliában, nyelvet tanulni jöttem ki. Főként gyerekekkel dolgozom. Otthon 3 évet tanítottam általános iskolában, anyagi lehetőségeim bővítése érdekében jöttem ki és kezdtem el az életet itt. Kérdésem, hogy milyen lehetőségeim vannak angliai iskolában, akár csak segítőként is? És nem igazán tudom a diplomám itt milyen fokozatnak számít? Farnhamben élek, környéken szeretnék maradni.
Minden információt szívesen fogadok a h_jazmin@freemail.hu címre!Előre is köszönöm!

Imre P Eva 2013.03.05. 15:19:20

Szia
Én angoltanár vagyok tavaly szereztem meg a mesterdiplomát,tudom nem ez a lényeg mert egy asszisztensi állás is jól jönne kint.Ha tudsz segíteni bármi infóval kérlek ide írj:evidani@freemail.hu
köszönöm!

Anikó2 2013.03.07. 10:12:08

Szia!
Szeretném megkérdezni, hogy áprilisban lesz 4 éves a kislányom. Úgy tervezem, hogy utána mennénk ki Londonba. El tudja kezdeni év közben az iskolát v. szeptemberig várnia kell?Úgy tudom, hogy az ovi nagyon drága kinn. Kiváncsi lennék én is hogy melyik iskola amiről írsz és hol van.
Légyszi ide írj ha lehet: anikosimon@ gmail.com
Nagyon várom a válaszod! Köszönöm

katibogár 2013.03.10. 12:11:28

Szia! Én is gyerek-beíratás ügyben kérdeznélek. Eddig Romániában, Erdélyben élt ismerőseim szeretnének kitelepülni, a fiuk 17 éves, 10. osztályos. A következő tanévet már Angliában kellene elkezdenie. Mi az eljárás? Mit kell tenniük? Igen jó képességű, angolt, németet óvodás kora óta tanuló gyerekről van szó. Válaszodat előre is köszönöm. Mail-címem: parborparborkukacyahoopontcom

Mrs.flower 2013.03.22. 17:06:38

Kedves tanárnő!Olvastam a blogot és nagyon tetszik az írása.13 éves lányommal készülünk Londonba.Szeretnék érdeklődni,hogy milyen iskolákat tud ajánlani számára ahol megkönnyítik a beilleszkedést év közben,esetleg magyar ajkú tanár is van? Milyen iratokat kell vinnem ahhoz,hogy állami iskolába kerüljön kint?
Válaszát előre is köszönöm :)
E-mail címem:ablonczy.ildi@gmail.com

KEva 2013.04.29. 20:00:55

Kedves Tanárnő,

Francia tanárként szeretnék elhelyezkedni, vagy tanári asszisztensként Angliában. Hová fordulhatok, hogy elfogadják a diplomámat? A választ előre is köszönöm: kozmaeva67@gmail.com

Klaudia Kovács 2013.04.30. 21:32:36

Kedves Tanárnő!
Olyan jó volt olvasni ezt a beszámolót! Rengeteg helyen néztem már utána, hogy hogyan is működik egy angol (londoni) iskola, de ilyen részletességgel még sehol sem találkoztam! Azt látom, hogy rengetegen érdeklődnek és kérnek segítséget! Ha belefér és meg tudja tenni, hogy pár mondatban nekem is segít, én arra lennék kíváncsi, hogy hogyan induljak el ezen a pályán?Júniusba fogok kiköltözni, mert addig tanítóként dolgozom itthon, de kint is szeretném ezt csinálni! Milyen lehetőségeim vannak? Merre induljak? Válaszát előre is köszönöm. E-mail címem: kovacs.olah.klaudia@gmail.com

Kornelia Prohaszka 2013.04.30. 21:53:46

Nagyon tetszett a blog, egyeszeru es lenyegretoro! Oszinten mondhatom, hogy minden igy igaz, ahogy a tanarno leirta, mert en magam is iskolaban dolgozom mint (Bilingual Teaching Assistant) Newportban, Wales-ben.

Eva Ildiko 2013.05.03. 10:38:57

Kedves tanarno! Nagyon elvezetes volt a beszamoloja, lenne par kerdesem, mint pl. egyszeri nyelvtanari diplomaval is lehet erdeklodni minimalis angol nyelvtudassal? Mikor es hova kell a CV-t elkuldeni? Hogyan lehet az iskolakkal a kapcsolatot felvenni? Stb. Email-cimem: levaila@libero.it

SzKlára 2013.05.12. 17:01:37

Kedves Tanárnő!

Nagyon örülök az írásának, és felettébb érdekesnek találom, mivel rokonaim kinn élnek, és a kislányuk már ott kezdte az iskolát az ősszel.
Kiváltképpen érdekelnének további részletek az oktatás tartalmáról. Vagyis, hogy mi a követelmény pl. matematikából irodalomból és nyelvtanból - értelem szerűen angolból :). Érdekelne, hogy ön szerint megkapja-e egy gyerek ugyanazt a szintű tudást abban a sokszínű közegben, ill. megtanul-e annyit mint amit itthon várnának tőle (ugye az adás és a befogadás, pláne a visszaadás az három!) - ill. annyit, ami szükséges ahhoz, hogy utána magas szintű tanulmányokat folytasson?
Üdvözlettel
Klára

Fejesné Pusztai Ildikó 2013.05.13. 09:39:47

Tisztelt blogíró! Nagyon sok hasznos infó van számomra, készülünk ki Londonba, a férjem már kint van. Van egy 4 éves kislányom, és egy 14 és fél éves nagylányom. A nagyobbik lány lehetőségeit nem említi a leírásod, pedig nála jobban aggódunk,hogy mi várható. Tudsz nekem ebben segíeni? Most végez egy kis gimnáziumban, ahová 10 éves kora óta, azaz ötödikes kora óta jár. Milyen iskolába mehet ő ha kiköltözünk? Iskola év közben is van rá mód,hogy be iratkozzunk? Németet tanul pici kora óta, az angolt két évig tanulta csak, csekély tudással rendelkezik angolból. Várom válaszod, üdv! Ildikó

Benedek E. iskola 2013.07.15. 19:31:21

Engem is érdekelne az Angliában való tanítás. Történelem-földrajz szakos tanár vagyok, itthon is általános iskolában tanítok..
Ha teheted, kérlek írj, nagy segítség lenne. Érdekelne, hogy milyen lehetőségeim vannak ezzel a diplomával az Angliában való munkához. Előre is köszönöm.
boudica@freemail.hu

kikiva 2013.08.12. 14:10:09

Őszinte tiszteletem, kollegina!
Nagyon könnyed stílusban írtál az iskoládról, amiből azt szűröm le, hogy szeretsz ott lenni és élvezed, amit csinálsz. Én Birminghamben tanítok, szintén általános iskolában- bár nincs saját osztályom, hanem EAL gyerekkel foglalkozok. Ahogy látom, nálatok is van ilyen- Londonban, persze kell. :) Megjártam már a középiskolát is (TA-ként kezdtem, mert nem vettek fel tanárnak 0 UK-s tapasztalat miatt). Nagyon érdekelne, hogy te hogy éled meg a work-life balance-ot? Leírásod alapján cover vagy PPA cover tanár lehetsz.Neked kell az órákat tervezni, vagy kollegáknak, te meg tanítod, vagy állandó improvizálás a dolog? :)
Én sajnos eredetileg idegenforgalmi szakos középiskolai tanár vagyok, nulla általános iskolai és óvodai pedagógiai ismerettel kezdtem a jelenlegi sulimban... Mivel mostanában sokat foglalkoztat az tanári lét fenntarthatósága (leendő család, nulla szabadidő, állandó cseszegetések főnökségtől és Michael Gove-tól, a soha semmi nem elég jó érzése...) nagyon érdekelne, hogy te hogy birod. Bár szeretek gyerekekkel lenni és tanítani, nursery-ben különösen, de sokat gondolkozom rajta, hogy nem biztos, hogy ép ésszel megérek még akár csak 10 évet is ebben... Te hogy éled meg a hétköznapokat/otthoni munka sokaságát?

jucc81 2013.12.03. 12:46:41

Kedves Tanárnő!!
Nagyon tetszett amit a londoni iskoláról írt. Ennyire részletesen még nem olvastam sehol.
A kérdésem az lenne, most decemberben költöznénk ki párommal és 6 éves kislányommal. Otthon még oviba jár. Itt gondolom sulis lenne. Év közben is felveszik vagy csak szeptembertől? Hogy működik ez a dolog mert ő itthon is tankötelesnek számít.
Válaszát előre is köszönöm.
juccoo81@gmail.com

Gné Gyöngyi 2013.12.16. 13:48:09

Kedves Tanárnő!
Nagyon örülök, hogy ilyen részletesen olvashattam az iskolai életről, ugyanis ma reggel kezdtek a fiaim angliai iskolába járni. De legjobban az érdekelne, hogy én hogyan taníthatnék itt Angliában, hol tudom a papírokat elrendezni, és milyen papírok kellenek hozzá. 12 évet tanítottam otthon, és szeretném folytatni. Válaszát előre is köszönöm.

Viktor Kerekes 2013.12.25. 16:58:22

Kedves Tanárnő,

Nemrég jutott tudomásomra eme blog létezése számomra.Nagyon hasznosnak tartom,tényleg mindenről szó esik az itteni oktatással kapcsolatban.Én Skóciában vagyok már 2 éve,otthon magyar-angol szakos tanár voltam.(Nyíregyházi Főiskola)Nagyon szeretnék Skóciában tanítani,érdekelne,vajon más-e az itteni oktatási rendszer.Ha esetleg tud v.mi pontosabbat tanárnő a skót oktatási rendszerről,megtenné,hogy tudomásomra juttatja?Mik a lépések ahhoz,hogy taníthassak.Előre is köszönöm válaszát.viktorkerekes@freemail.hu

Kész Edit 2013.12.28. 20:29:37

Kedves tanárnő!
Nagyon tetszik az irása. 11 éves lányommal készülünk Londonba. Érdekelne hogy melyik iskola amiről irt és hol található. Esetleg tud-e még iskolákat ahol magyar tanár is van? Válaszát előre is köszönöm!
E-mail cimem: edit.kesz@mail.ru

Csibi Csibi 2014.01.15. 16:14:32

Kedves Tanárnő :-)

Most készülök ki Angliába dolgozni, sajnos lányaimat, akik most 10 és 12 évesek, nem vihetem azonnal magammal, addig párommal és majd nagyszülőkkel vészelik át a külön töltött időszakot, amíg anyagilag meg nem tudom oldani, hogy utánam jöhessenek ... kérdésem a következő lenne: amikor kijönnek utánam, van e lehetőség arra, hogy egy évfolyamon kezdhessenek kint, illetve ez fejlődésükben rossz gondolat e? félek a beilleszkedési nehézségek miatt, mint ahogy itt a sok előttem szóló szülő is :-) ezért gondoltam, hogy legalább együtt lennének az osztályban...vagy az iskola a koruk miatt automatikusan a saját évfolyamába teszi/tenné Őket? Mi kell a kinti beiratáshoz? milyen papírok? illetve , hogy az iskola, amiben Ön is tanít, az merre van, mi a neve? igaz mi nem Londonban fogunk élni, hanem Fleet környékén, de azért érdekelne, hol ilyen "szép az élet"? :-D
Jól jönne pár bíztató szó a kinti iskolákkal kapcsolatosan :-) megköszönném ha a privát mail címemre kapnék választ, várok rá amíg kell :-D
előre is köszönöm a válaszát :-)
tomon3@gmail.com

hugiagi 2014.02.09. 13:46:34

Kedves Tanárnő!

7 évet dolgoztam Mo.-n angol nyelvű óvodában. Augusztusban költöztünk ki Angliába. Van munkahelyem, de nem az oktatásban dolgozom! :-) Szeretnék visszatérni erre a pályára, ehhez kérném a segítséged. Elsősorban teacher assistant vagy preeschool teacher állásokat céloznék meg.
Találtam képzéseket, de a te tapasztalatod és tudásod sokat segíthet.
Ha tudna információt küldeni arról, hogy milyen képzéseken kell részt vennem, milyen papírokat kell megszereznem célom eléréséhez nagyon hálás lennék. Köszönettel :Róbert

ratbag77uk@gmail.com

Boti2008 2014.02.22. 12:17:20

Kedves Tanárnő!

6 éves kisfiammal előreláthatólag szeptemberre költöznénk Angliába, hogy ott kezdje az iskolát. Kérdésem az lenne, hogy kezdjem-e őt itthon tanítani/taníttatni angolul vagy esetleg költözzünk ki hamarabb, mert aggódom amiatt, hogy ott már 2. osztályt kezdené szeptemberben?

Válaszát előre is köszönöm:
Szélesné Homoki Nóra (nora.szelesne@gmail.com)

farkasheni75 2014.03.21. 08:05:18

Kedves Tanárnő!
Olvastam,hogy 4-6 hét a várakozási idő ,mire az iskola eldönti ,hogy felveszi -e a gyereket.Az lenne a kérdésem,hogy amikor az iskolákat felkeresem,elég ha egyedül teszem,vagy vinnem kell magammal a gyerekeket is?
Válaszát előre is köszönöm!
Nagyné Farkas Henriett(farkasheni35@gmail.com)

Patricia9 2014.04.03. 11:49:48

Kedves Holgyem!
Esetlegesen ,hogy lehetne Onnel szemeleyesen emialon keresztul par szot valtani?
Jelenleg en is egy altalanos iskolaban dolgozom,PGCE kurzuson vagyok, es jo lenne ha tudnak valakivel aki hasonlo szituacioban van par szot valtani,
Minden jot!

irodalom 2014.08.19. 15:23:55

Tulok Teréz író, költő vagyok, és a magyarországi Zalaszabarban lakom. Óvodába, iskolába nagyon sok verset, mesét
írok a gyerekeknek, amit a nyelv tanításánál fel tudnának használni. Honlapom:1960314.5mp.eu Itt minden elérhetőségemet megtalálják. Kérem, akkor is válaszoljanak, ha nem élnek az általam felkínált lehetőséggel! Üdvözlettel és köszönettel:Tulok Teréz

Masni89 2014.11.07. 15:25:01

Szia!
Nem tudom,olvasod-e még...de nekem is lenne pár kérdésem az elhelyezkedéssel kapcsolatban, és hogy milyen szintű nyelvtudással van esélyem elhelyezkedni iskolában?
Köszönöm a választ,ha olvasod ezt :)
(Vagy bárki mástól,aki tud okosat mondani:)
E-mail címem: eszter.marofka@gmail.com

Ágnes Maurer 2014.12.26. 23:37:39

Szia!

Én gyógypedagógus vagyok. Ilyen végzettséggel milyen lehetőségek vannak odakint? Van-e mód, átmeneti idő arra (mondjuk pár nap,hét), hogy az ember megszokja,megismerje a kinti oktatási rendszert, mielőtt munkába állítják? címem: hulyedenever@gmail.com
köszönöm a segítséged!

Angie01 2015.02.15. 15:39:24

Szia! Én általános iskolai tanár vgyok, eredetileg rorsz-történelem szakos, az angolt később végeztem el posztgraduálisan. Én Skóciába szeretnék menni majd, gondolom, eltérések azért vannak. Kérlek, abban segíts, hogy hogy lássak hozzá. Milyen papírok kellenek, kivel készítessek hivatalos fordítást róluk, stb. E-mail címem: felfoghatatlan@freemail.hu
További kellemes hétvégét!:)Köszönöm szépen!

Bernadett Judit Tóth 2015.04.04. 19:10:22

Szia!

Először is gratulálok a sikeres londoni tanításhoz és a részletes beszámolóért is hálás vagyok! Gondolom rengetegen kerestek meg ezekkel a kérdésekkel, de nagyon örülnék neki,ha privát levélben tudnál válaszolni! 2014-ben szereztem meg a tanítói végzettségemet.Érdekelne,hogy milyen nehézségű a különbözeti vizsga amit le kell tenni,illetve az átképzés mennyi ideig tart? Anyagilag mennyire megterhelő?Hallottam hogy regisztrálni kell az NTCL-nél ahhoz hogy egyáltalán figyelemre méltassanak.Viszont az oldal megváltozott azóta és elég nehéz rajta eligazodni.
Az alábbi email címre várnám a mielőbbi válaszodat: tothbeky@gmail.com

Előre is köszönöm! További jó munkát és kitartást!

Eros Rose 2015.08.10. 18:07:54

Kedved Mindenki!

Szeretnem segìtsègeteket kèrni! 16 eves ocsem szeretne (nàlunk) Londonban tanulni. Eddig mèg nem sok informàciòt sikerült beszereznem. Tudna Valaki segìteni nekünk? Fontos lenne, ugyanis szeretnènk mihamarabb belekezdeni az intèzkedèsbe az idei èvhez.
Emailem: daida89@gmail.com

Előre is köszönöm!
Rose

Edit Blahut 2016.01.05. 18:35:43

Kedves Tanárnő!

Sajnálom, hogy még csak most olvasom a cikket. 2009 óta vagyok kint, de csak 2 éve vagyok iskolában...pontosabban nyelviskolaban tanítok angolt külföldieknek...de ez szezonális munka. De évekig próbáltam bekerulni egy szimpla TA pozícióra, általános iskolába. Volt egy pár interjum, de sose sikerült megkapni az állást. Nem Londonban élünk az igaz, de elég mozgalmas város ez is. Mégse tudok egy szimpla TA melót szerezni. 1 évig voltam bilingual support assistant egy helyi suliban, ahol 2 magyar ovissal foglalkoztam (ez önkéntes meló volt) Végzettségem tanító -angol, plusz kinti tolmács és angol tanári papirom is van. Tolmácskent is dolgozom alkalmanként. Diplomám érvényesítve van a GTC és NARIC által is. Kérem írjon nekem,hogy mi mást tehetnek még. Köszönöm. Üdvözlettel : Edit (beditke@gmail.com)

Edit Blahut 2016.01.05. 18:37:41

Kedves Tanárnő!

Sajnálom, hogy még csak most olvasom a cikket. 2009 óta vagyok kint, de csak 2 éve vagyok iskolában...pontosabban nyelviskolaban tanítok angolt külföldieknek...de ez szezonális munka. De évekig próbáltam bekerulni egy szimpla TA pozícióra, általános iskolába. Volt egy pár interjum, de sose sikerült megkapni az állást. Nem Londonban élünk az igaz, de elég mozgalmas város ez is. Mégse tudok egy szimpla TA melót szerezni. 1 évig voltam bilingual support assistant egy helyi suliban, ahol 2 magyar ovissal foglalkoztam (ez önkéntes meló volt) Végzettségem tanító -angol, plusz kinti tolmács és angol tanári papirom is van. Tolmácskent is dolgozom alkalmanként. Diplomám érvényesítve van a GTC és NARIC által is. Kérem írjon nekem,hogy mi mást tehetnek még. Köszönöm. Üdvözlettel : Edit (beditke@gmail.com)

Sz Dadache 2018.10.18. 23:48:30

@kikiva: hello oriole , Hogy on Errol ir!

Én itt végeztem a Sussex University n mint tanár !
Soha soha nem ajánlanám senkinek !
Én nagyon beteg lettem a stressztől és az állandó ‘ observation’ tol !

Itt ugyan úgy kilépnek a tanárok mint Magyarországon !
Bár soha nem tanítottam. Otthon ! ‘ én itt nőttem fel’ de nagyon sok kollegám beteg csak ön is tudja. Itt hamarabb lesznek öngyilkosok minthogy kimondják !’..

Sok szerencsét én megyek haza !:)

Sz Dadache 2018.10.18. 23:51:46

@Klaudia Kovács: ön miért szeretne itt tanítani ?

Miből gondolja hogy itt jobb?

Tulok Teréz 2019.10.11. 11:10:16

Kedves Pedagógusok! Kedves Gyerekek! Már 5 éve írtam önöknek, hogy 46 éve foglalkozom az irodalommal, és nagyon sok verset, verses mesét írok a gyerekeknek, amivel könnyebben elsajátíthatják a magyar nyelvet,valamint szóban és írásban könnyebben alkalmazzák. Kérem, keressenek fel!Nem pénzért teszem, hanem a gyerekekért! Honlap felnőtteknek:1960314.5mp.eu/web.php?a=1960314, gyerekeknek:mesekucko.5mp.eu/web.php?a=mesekucko Email:14tulokterez14@gmail.com Telefon:06304833851 Nagyon szeretnék segíteni! Várom válaszukat! Üdvözlettel:Tulok Teréz Zalaszabar Magyarország
süti beállítások módosítása