Angliában nem állnak le, a mindent behálózó kamerarendszer kiépítését követően az angol kormányzat jelenleg is építi Manchester mellett azt a nagy adatbázis rendszert, aminek a segítségével próbálják majd megakadályozni a terrorizmust, az illegális bevándorlást és képesek lesznek visszaszorítani a bűnözést.

Az elgondolás alapja, hogy mind a 60 millió brit állampolgárnak jegyzik majd a nemzetközi útjait, és azokat hosszú időre tárolják. Itt nem is állnak meg, a rendszer képes lesz - és fogja is - tárolni minden Angliába be- és kiutazó ember fontosabb adatait.

Mint például:

-név

-cím

- telefonszám

- honnan, hova

- bankártyaszám

Az angol állampolgárokon kívül ez körülbelül 250 millió ember adatait jelenti minden évben. Az adatokat a tervek szerint 10 évig fogják tárolni, és ezen időszak alatt bármikor lehívhatóak lesznek.

Az ellenzék, az emberi jogos aktivisták és számos kormányzati tag is úgy véli, hogy ez már jelentős lépés a társadalom totális felügyeletéhez ami komoly aggályokat vet fel. Chris Grayling ellenzéki képviselő szerint nem szabad megengedniük, hogy Big Brother társadalommá váljanak.

Ellenben viszont pár bevándorlási hivatalvezető szerint ez egy nagyon jó rendszer lesz, aminek a segítségével csapást mérhetnek a bűnözésre, a terrorizmusra, és számos egyéb problémát is meg tud majd oldani.

A rendszer sokrétű, például megkönnyíti majd az adóhivatalok dolgát, hiszen tudni fogják, hogy honnan és milyen hosszan maradnak az országban külföldi állampolgárok.

Phil Woolas a bevándorlási miniszter védi a rendszert, szerinte jó dolog hogy figyelik a ki és beutazókat, illetve evvel nyomon tudják majd követni, kik azok akik nem a szabályok szerint játszanak.

Wythenshawe kém központban körübelül 300 rendőr, és bevándorlási felügyelő fog dolgozni. Bár nem hivatalos még a rendszer, mindenki E-határ-nak hívja és várhatóan 2014-től üzemel 100 százalékosan.

 

 

Szerző: DPO  2009.02.08. 18:26 2 komment

Címkék: anglia határ kém spy border

A bejegyzés trackback címe:

https://londoners.blog.hu/api/trackback/id/tr51930610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yeppppp 2009.02.08. 20:47:30

Hmm, érdekes a sztori, kösz a posztot.

Kíváncsi vagyok a rendszerre, ez az adóhivatalos dolog nagyon elgondolkodtató..

xstranger 2009.02.09. 10:04:11

csak azt nem ertem miert kell a tozsgyokeres angolok adatait menteni.

Az egesz szep egeszen addig mig valami idiota huszoneves at nem kuldi a szemelyek adatait egy DVD-n a postan keresztul ahogy ez a csaladi potlekkal tortent.

Az angoloknak fingjuk nincs hogy kell egy rendes Big Brother tarsadalmat felepiteni hiaba sapitoznak rola. Bar nem tudom hogy ez most jo vagy rossz. Szerintem inkabb jo. :)
süti beállítások módosítása